четвер, 13 січня 2022 р.

 



















Вшанували

ліквідаторів

 

14 грудня українці вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. День встановлений згідно з Указом Президента від 10 листопада 2006 року, на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС.

Лише завдяки самопожертві ліквідаторів вдалося локалізувати аварію на атомній станції та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. Багато з них заплатили за це власним життями і здоров’ям. За різними даними, протягом лише одного місяця після Чорнобильської катастрофи від отриманого опромінення загинуло від 30 до 200 пожежників і працівників АЕС. В числі перших був і наш земляк з Городища Олександр Новик, який працював машиністом турбінного відділення на ЧАЕС.

На початковому етапі зусиль з мінімізації наслідків величезного викиду радіоактивних речовин до робіт залучалися військовослужбовці строкової служби. Пізніше, влітку 1986 і далі, величезний обсяг робіт виконували залучені військові запасу та вільнонаймані працівники. За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб. Працювали вахтовим методом – приїздили одні, отримували максимально допустиму дозу радіації й їхали назад. На зміну приїздили інші. Достеменно невідомо, скільки таких ліквідаторів було в нашому районі. Однозначно, через горнило Чорнобиля пройшов не один десяток людей. Їх було більше сотні. Дехто так й не зміг згодом довести свою причетність до ліквідації наслідків аварії.

14 грудня ми згадуємо їх всіх – тих, хто усвідомлено й мовчки жертовно поклав за нас своє життя та здоров’я у ядерному котлі. Висловлюємо велику пошану ліквідаторам та низько схиляємо голови перед  пам’яттю тих, хто віддав життя у боротьбі з некерованою ядерною стихією. З нагоди цієї дати біля пам’ятного знаку ліквідаторам-пожежникам у Дубровиці також відбувся короткий мітинг. Свою вдячність героям Чорнобиля висловив міський голова Богдан Микульський, спогадами поділився учасник тих подій Олександр Матвієвич. Квітами, хвилиною мовчання та шанобливими словами пом’янули тих, чий життєвий шлях обірвала у розквіті літ ця катастрофа.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар