четвер, 27 січня 2022 р.

 




У нашому житті все взаємопов’язане

Сьогодні ближче знайомимося з лікарем загальної практики сімейної медицини Ніною Григорівною Гончар.

 

Розкажіть про себе читачам «Дубровицького вісника».

Я народилася у Бересті. Дівоче прізвище Клюйко. Змалечку люблю наше рідне мальовниче село. Закінчила місцеву школу і вступила до Вінницького медуніверситету. Навчалася на факультеті «педіатрія», завжди мріяла стати дитячим лікарем. Медицина мене приваблювала змалечку, хоч у нашій родині й нема професійних медиків. Доля склалася так, що вже на інтернатурі стала лікарем загальної практики сімейної медицини. За фахом працюю шість років. Мої пацієнти як маленькі, так і дорослі. Для нас, медиків, останні роки, коли триває пандемія, дуже непрості. Вони складні для всіх, без виключення, фахівців медичної галузі додаткові навантаження, нові виклики та випробування. Лікарі-сімейники також опинилися на передовій у боротьбі з цією недугою. Вважаю, що наш колектив доклав максимум зусиль, щоб надавати вчасно якісну допомогу жителям Дубровиччини, робимо це і зараз. Протягом цього року ми багато займалися вакцинацією разом з колегою Оленою Мисько. Об’їхали села громади, було чимало нових знайомств, спілкування з людьми. Робота це досвід, досвід не лише у професійному напрямку. Коли починали процес вакцинації, то скажу чесно, морально було легше. Щеплюватися йшли люди передусім з добровільних мотивів. Тепер часто щеплюються, бо того вимагають життєві обставини чи то виїзд на роботу за кордон, чи інші важливі причини. Буває, нам висловлюють свої не зовсім позитивні думки з приводу цього. Але працюємо і виконуємо покладені на нас завдання. Не зважаючи на всі проблеми сьогодення, у виборі професії я не розчарувалася.

На якій стадії триває процес вакцинації?

Хтось робить першу дозу вакцини, хтось приходить на другу. Зараз почали щеплювати третьою (бустерною дозою). Якщо пройшло шість місяців після вашого другого щеплення, то можете робити третю, за бажанням. МОЗ рекомендує щеплюватися бустерною дозою через шість дев’ять місяців після другої вакцини.

Для бустерної дози перевагу надаватимуть мРНК-вакцинам Moderna або Comirnaty/Pfizer.

Щеплення будуть робити за такими схемами: якщо перші дві дози Moderna або Pfizer, то бустер Moderna або Pfizer. Якщо перші дві дози AstraZeneca (Covishield, SKBio), то бустер Moderna або Pfizer, якщо перші дві дози CoronaVac, то бустер CoronaVac, Pfizer, перші дві дози за змішаною схемою, тоді бустер Moderna або Pfizer. 12 січня щепили третьою дозою 29 жителів Озерська, Лісового, Зелені, Сварицевич. Це переважно старші люди, які другу дозу приймали у червні.

Чи є у Вас хобі, яке додає гарного настрою?

Дуже люблю щось творити. Зараз, на жаль, часу для цього дуже мало. Коли ж маю вільну годинку, то з радістю щось майструю для душі. Навіть з підручних матеріалів можна зробити прикраси для оселі чи комусь на подарунок. Пригадую, якось перед святом Водохреща я вирішила зробити оригінальний посуд для освячення води. Банка, шпагат, прикраси... Швидко чепурний виріб був готовий. Похвалилася своїм результатом на роботі, згодом чимало таких банок зробила колегам, рідним. Фантазія дозволяє урізноманітнювати цей процес. Шпагат, мішковина, зелень, різні штучні прикраси.Все в цю роботу можна вкласти на ваш смак. Якщо річ зроблена власними руками, то вона несе особливу позитивну ауру. Кожна така баночка у мене неповторна, бо не люблю штампування. А от святковий декор-камін, наприклад, ми зробили з сином Сашком до школи. Дуже приємно і важливо дітей залучати до спільної творчості. Це великі позитивні емоції для всіх.

Який сенс вкладаєте у новорічно-різдвяні свята?

Щиро вірю у Бога. У зимових святах бачу передусім багато духовних цінностей. Це сімейна та родинна радість. Наше відзначення свят: похід до храму, колядування, щедрування чи купання на Водохреща все має бути обдуманим, з чистими помислами, з відкритою і світлою душею. Вже кілька років купаюся в ополонці на Водохреща. Це у нас традиція із сестрою. Перший раз було трішки боязко, холодно, але вийшла з річки, то відчула таке оновлення, що словами не передати. Загалом якщо на невеличкий проміжок часу зануритись у воду, швидко переодягтися, то в цьому нема жодних проблем для здоров’я. Звичайно, хронічно хворим людям моржувати взимку не варто. Ніколи не варто примушувати це робити дітей, без їх великого бажання. Загалом раджу всім батькам взимку багато гуляти з синами та донечками. Намагайтеся відірвати дітей від гаджетів, побудьте з ними на свіжому повітрі. Це насолода та здоров’я. Всім зичу позитиву, бережіть себе та рідних. Все у нашому житті взаємопов’язане, у всьому треба шукати та знаходити гармонію. Попрацювавши, завжди знаходьте час корисно відпочити, поспілкуватися з рідними, насолодитися красою поліської природи.

Розмовляла Люба Клімчук.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар