четвер, 27 січня 2022 р.

 


Подбайте про своє серце

 

Поширені міфи у сфері кардіології спростовує лікар-кардіолог Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру ім. В.Поліщука, наша землячка Наталія Стрибулевич.

 

Сьогодні хочу поговорити з вами про міфи в кардіології, адже їх, чомусь, є так багато.

Міф перший: «Гіпертонічною хворобою хворіють лише люди старшого віку, тому молоді це не загрожує».

Насправді підвищення тиску може спостерігатись навіть в дітей. Тим більше, враховуючи спосіб життя і харчування молодого покоління, спостерігається тенденція до зростання серцево-судинних захворювань. Проте, якщо ви будете правильно харчуватись, уникати шкідливих звичок, стресів і періодично проходити профілактичні огляди, ви можете уберегти своє здоров’я.

Міф другий: «Якщо мені не болить голова при тиску 170/100, значить це мій «робочий» тиск».

Ні, поняття «робочого» тиску не існує. Люди думають, що якщо вони не відчувають погіршання стану, значить такі рівні тиску є безпечними.

Насправді тиск не має підвищуватись понад 130/80, все що вище, негативно впливає на організм і викликає незворотні негативні зміни всіх систем і органів.

Міф третій: «Таблетки від тиску потрібно пити лише тоді, коли болить голова».

Ні, препарати від тиску потрібно пити на постійній основі і тримати тиск в межах «цільових значень» не вище 130/80. При цьому ви зменшуєте ризик розвитку ускладнень гіпертонічної хвороби, таких як гіпертензивний криз, інсульт, інфаркт, серцева недостатність.

Міф четвертий: «З віком тиск підвищується – і це норма».

Ні, як у 20, так і в 60 років тиск має бути не вище 130/80. Лише в деяких пацієнтів цільові рівні не вище 140/80. Просто з віком ризик мати гіпертонічну хворобу значно підвищується, тому помилково і вважають це нормою.

Міф п’ятий: «Всім людям за 50-ят потрібно обов’язково приймати аспірин».

Аспірин – це незамінний препарат в кардіології, проте він не призначається рутинно. З метою первинної профілактики його не рекомендують застосовувати. Адже в цієї групи пацієнтів ризики мати кровотечу перевищують очікувану користь. З метою вторинної профілактики, після перенесених інфаркту, ішемічного інсульту, артерій він рекомендований до застосування.

Записала Люба Клімчук.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар