четвер, 27 січня 2022 р.

 


2021 рік – у цифрах та фактах

 

У відділах РАЦСів переплітаються головні віхи людського буття. Тут офіційно з’являються нові громадяни, стають на весільний рушничок закохані, розпадаються сім’ї, реєструють померлих… Тому традиційно за інформацією Дубровицького відділу ДРАЦС підсумовуємо, якими радощами й прикрощами жила Дубровиччина у минулому році. Відтак про 2021-ий мовою цифр та фактів.  

 

Розпочнемо із щасливих подій. Минулого року на світ з’явилося 440 малюків. При чому хлопчиків народилось більше – 225, а дівчаток – 215.

Для кожної сім’ї народження дитини є невимовним щастям. Але водночас і великою відповідальністю. Одним з перших хвилюючих моментів для новоспечених батьків є вибір імені. Ще задовго до появи немовляти вони починають роздумувати над цим, враховуючи всі ймовірні чинники – значення, сімейні вподобання, релігійні традиції… Бо ж хочеться і красиво, і милозвучно, і щоб сенс був.  Зрештою  у пошуках одні зупиняються на класичних варіантах, інші прагнуть до оригінальності. Хоча класика тепер теж особлива, відповідає віянням часу. Галинок, Наталок та Васильків серед малюків зараз практично не зустрінеш. Натомість найчастіше у 2021 році наші краяни називали дівчаток Емілією, Поліною, Міланою, Мар’яною, Анною, Євою, Соломією. Серед  найпопулярніших  імен для хлопчиків – Тимофій, Владислав, Ярослав, Матвій, Володимир, Марко, Мар’ян, Ілля.

Минулий рік був щедрим і на рідковживані імена. Авігея, Ельнара, Руфіна, Раміна, Кайя, Даніела, Улянія, Ася, Юстина    так креативно нарікали донечок у родинах на Дубровиччині. Фахівці ДРАЦС зареєстрували й кілька подвійних імен – Анна-Марія та Марія-Катерина. Не менш оригінальними були  імена хлопчиків – Авенір, Адріан, Амір, Ельдар, Ернест, Левій, Марсель, Мар’ян, Шаміль, Рафаель.

Ім’я дають батьки, а жити з ним дитині. Тож до вибору потрібно підходити зважено. Бо змінити його можна буде, лиш коли дитині виповниться 14. З 16 років вона має право це зробити на власний розсуд, без згоди батьків. З позаминулого року Верховна Рада дозволила українцям міняти також й по батькові.

Поки ніхто в нашому краї за зміною батьківства не звертався. Але впродовж 2021-го було зареєстровано сім актових записів про зміну імені (сюди входять й ті, хто міняв прізвище). У 2020 році таких бажаючих було тільки двоє.

Коронавірус та карантинні обмеження не стали на заваді справжнім почуттям. У минулому році на весільний рушничок стало 144 пари. Це на 16 шлюбів більше у порівнянні з 2020-им. Найбагатшим на нові сім’ї був серпень, а найменше одружувалось молодят у липні.

А ще, як говорив класик, коханню будь-який вік підвладний. Найстаршому нареченому було 63 роки, а найстаршій нареченій – 62-а.

Наймолодшим молодятам – 18 й 17 років відповідно.

У 2021 році був зареєстрований шлюб громадянки України з громадянином Республіки Молдова. Наречена родом з Дубровиччини.

Щодо розлучень, то їх кількість зменшилась порівняно з 2020-им. Через відділ у минулому році розірвали стосунки 10 пар. Але це лише розлучення за взаємною згодою. Якщо в подружжя є неповнолітні діти чи якісь непорозуміння – то вони розривають стосунки тільки через суд.

А ось смертність набагато випереджає у цифрах народжуваність. У 2021-му відійшло у вічність аж 786 краян (у 2020 – 693). Тож на 346 людей зменшився приріст населення у пройдешньому році. Статистика дуже невтішна.

* * *

Фахівці відділу також нагадують, що тут можна скористатись комплексною послугою «єМалятко». Головна її перевага –  економія часу та сил батьків. У Мінцифри підрахували, що раніше для отримання послуг, пов’язаних із народженням дитини, потрібно було здійснити 11 візитів до державних установ, зібрати 37 різних документів та витратити на все понад 10 годин. «єМалятко» надає можливість це зробити за 20 хвилин і за однією заявою замовити 9 різних послуг. Дві з них є базовими (обов’язковими), 7 надаються на вибір батьків.

Для цього необхідні такі документи: паспорти батьків, номер медичного висновку про народження дитини або оригінал медичного свідоцтва (форма 103/о). Під час заповнення заяви також знадобляться номер платника податків обох батьків; УНЗР одного з батьків (для отримання УНЗР дитини); інформація про дату, місто та відділ ДРАЦС, який зареєстрував шлюб; номер банківського рахунку в форматі IBAN (для нарахування допомоги на дитину); підтвердження про оплату адміністративного збору (для реєстрації місця проживання дитини). Сплатити адміністративний збір можна під час заповнення заяви – потрібно мати 14 грн на картці або мобільному рахунку.

Послуга «єМалятко» доступна й онлайн на порталі «Дія». Щоб подати заяву онлайн потрібні: номер медичного висновку про народження дитини у форматі ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Медичний висновок видається лікарем у пологовому будинку, номер висновку надсилається в смс. Кваліфікований електронний підпис (КЕП).

Упродовж 2021 року 407 батьків новонароджених дітей скористалися комплексною послугою «єМалятко». За 2021 рік відділом надано 1353 послуги.

Леся Кузьмич.

Немає коментарів:

Дописати коментар