четвер, 27 січня 2022 р.

 



Турбуватися про здоров’я – подарунок собі та близьким

На цьому наголошує Вікторія ОСТРОВЕЦЬ – головний лікар комунального некомерційного підприємства «Дубровицький центр первинної медико-санітарної допомоги».

 

Вікторіє Михайлівно, розкажіть детальніше, які послуги можна отримати у лікарській амбулаторії, що знаходиться в центрі міста?

Дякую за таке своєчасне запитання. Нагадаю всім читачам «Дубровицького вісника», що Дубровицька лікарська амбулаторія переїхала у Дубровицю, на вул. Поштову,11 (колишній відділ освіти). Записатися на прийом до сімейного лікаря можна за номером 0684147327 (реєстратура). У сімейного лікаря, терапевта, педіатра безоплатно можна отримати такі послуги:

1. Динамічне спостереження за станом здоров’я пацієнтів, в тому числі – із діагностованими хронічними захворюваннями. 2. Діагностика та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів тощо. 3. Вакцинація дітей і дорослих за Національним календарем щеплень. 4. Надання консультацій (наприклад, щодо дієти, здорового способу життя тощо). 5. Ведення неускладненої вагітності. 6. Направлення до вузьких спеціалістів. 7. Надання окремих послуг паліативної допомоги пацієнтам. 8. Рецепти на ліки, зокрема за програмою «Доступні ліки». 9. Загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою.10. Загальний аналіз сечі. 11. Вимірювання рівня глюкози та холестерину, тропоніни. 12. Швидкі тести на вагітність, ВІЛ, вірусні гепатити. 13. Вимірювання тиску, ваги, зросту, окружності талії. 14. Електрокардіограма. 15. Довідки, листки непрацездатності.

Повний перелік послуг на «первинці» міститься в наказі МОЗ від 19 березня 2018 року № 504.

В амбулаторії прийматимуть пацієнтів такі лікарі: Лілія Миколаївна Лещук, Лідія Іванівна Демидова, Інна Олександрівна Воробей, Галина Юріївна Люлюк, Людмила Валентинівна Кохтюк, Лілія Іванівна Блащук.

Багато жителів громади скористалися послугою «Доступні ліки», нагадайте алгоритм їх отримання.

За електронним рецептом на «Доступні ліки» не завжди потрібно йти до свого сімейного лікаря, з яким ви уклали декларацію. Е-рецепт можна отримати телефоном.

Нагадую, як отримати е-рецепт телефоном. Завчасно узгодьте з вашим терапевтом, сімейним лікарем чи педіатром алгоритм дій. Наприклад, дізнайтесь, на який номер та коли телефонувати. Уточніть, чи потрібно записуватись на прийом, подзвонивши в реєстратуру, щоб зарезервувати час, який витратить лікар на створення е-рецепта в електронній системі охорони здоров’я.

Контролюйте кількість лікарського засобу, який залишився, і не чекайте до останнього, щоб отримати новий рецепт. Адже лікар не завжди зможе виписати такий рецепт «сьогодні на сьогодні». Також нагадуємо, що новий рецепт на той самий лікарський засіб у межах «Доступних ліків» може бути виписаний: не раніше ніж за 7 днів, якщо в попередньому е-рецепті, за яким виписано цей лікарський засіб, курс лікування було встановлено на термін від 21 дня та більше; за 3 дні, якщо такий строк є меншим за 21 день.

Коли лікар виписує е-рецепт, для пацієнта інформація про нього надходить у вигляді смс-повідомлення. А саме: номер рецепту та код підтвердження.

Але якщо у вас немає мобільного телефону, необхідно прийти на особистий прийом до лікаря. Е-рецепт ви отримаєте у видрукованому вигляді інформаційної пам’ятки, яка міститиме номер рецепту та код підтвердження. А також інформацію про виписані ліки та спосіб їх застосування.

Отримавши інформацію про е-рецепт на телефон, можна вирушати до будь-якої аптеки, яка бере участь у програмі «Доступні ліки». Або повідомте 16-значний номер рецепту та 4-значний код підтвердження рідним або сусідці. І вони зможуть отримати «Доступні ліки» для вас.

Вже триває цикл новорічно-різдвяних свят. Що порадите жителям громади, щоб уберегти своє здоров’я в цей період?

Не забувайте дотримуватися профілактичних заходів. Якщо захворіли, залишайтеся вдома. Процес святкування зробіть максимально безпечним. Використовуйте індивідуальний посуд. Відмовтеся від подорожей, якщо ви у групі ризику.

Присвятіть святкові дні собі: вчасно лягайте спати, уникайте переїдання і зловживання алкоголем, більше часу проводьте на свіжому повітрі, підтримуйте високий рівень фізичної активності. Турбота про себе допоможе впоратися зі стресовими ситуаціями. Адже здоров’я – це не лише відсутність хвороб і фізичних вад, а й стан повного психічного і соціального благополуччя.

Пам’ятайте, що свята – це передусім можливість відпочити, отримати позитивні емоції від спілкування з друзями й близькими. А один із найкращих подарунків, який можна зробити собі й близьким, – турбуватися про здоров’я. Зичу всім читачам «Дубровицького вісника» здоров’я та щастя у 2022 році. Гарних вам Різдвяних свят.

Спілкувалася Люба Клімчук.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар