четвер, 13 січня 2022 р.

 




Хай квітує талант

Як Бог роздавав таланти, то дав Петру Паську голос. І то неабиякий. Десь дістав зі святої торбинки той діамант і віддав простому хлопцю із поліської Велюні. Виріс юнак інтелігентною, творчою, небайдужою, шанованою Людиною! А хіба лише Петру Даниловичу прислужився той діамант? Усім нам! Бо ж ми слухаємо і насолоджуємося, коли співає Петро Пасько.

А ще той талант педагог розщеплює для своїх учнів. Множить! Цього і хотів Бог! Днями Петро Данилович відзначив свій чудовий ювілей. Ми долучаємося до усіх вітань на адресу шанованої людини. Хай Господь дає можливість слухати голос Петра Даниловича нам багато-багато років. Про ювіляра сьогодні слово.

Петро Пасько народився 6 грудня 1971 року. Після закінчення місцевої школи вступив у Рівненське державне музичне училище за спеціальністю «Хорове диригування». Згодом закінчив Рівненський державний інститут культури, (спеціальність – викладач хорових дисциплін, керівник самодіяльного народного хору).

Свою трудову діяльність ювіляр розпочав у 1995 році в Рівненській обласній філармонії на посаді артиста хору вокально-хореографічного ансамблю «Зоря» під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Миколи Дацика. З 1991 по 2001 рік був солістом камерного хору «Воскресіння» м. Рівного під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Олександра Тарасенка. Цей колектив брав участь у багатьох міжнародних конкурсах хорового мистецтва в Україні та за кордоном.

Жителі Рівненщини знають Петра Даниловича як керівника народного аматорського хорового колективу «Родослав» КЗ «Дубровицький районний будинок культури». Хоровий колектив «Родослав» - учасник багатьох мистецьких заходів на Дубровиччині. Неодноразово колектив посідав призові місця на обласному огляді-конкурсі хорових колективів «Пісня – доля моя» імені Є. Кухарця. Як зазначив керівник Дубровицького будинку культури Олександр Лавор, Петро Пасько, як керівник хору, старанно готується до кожної репетиції, глибоко продумує систему роботи над репертуаром, першочергово враховуючи ідейно-художній рівень програми (тематичність, жанрово-стильове різноманіття). Під час репетицій Петро Данилович значну увагу приділяє виконавській майстерності колективу та солістів, культурі звуку, чистоті інтонування, фразуванню, дикції. Динаміці, емоційності виконання твору, а також дотриманню правил співочої постави, часто використовує метод співу без супроводу (a capella).

Додам, що мистецтво диригування – одне з найскладніших видів музичного виконавства. Керівник хору забезпечує єдність виконання за допомогою відповідної системи жестів рук. Основна енергетика зосереджена саме в цій людині. Людей різних професій, для яких спів у хорі – хобі, об’єднує нині наш «Родослав». Відрадно, що колектив і надалі успішно завойовує любов простих слухачів та професійних поціновувачів хорового мистецтва. Понад десять років Петро Пасько був регентом церковного хору Свято-Миколаївської церкви м. Дубровиця.

З 2002 року наш талановитий земляк працює на посаді викладача сольного співу у Дубровицькій дитячій музичній школі. Дитячий фольклорний ансамбль учнів музичної школи, яким керує педагог, виборював призові місця на обласних оглядах-конкурсах серед шкіл естетичного виховання в м. Рівному, а також – активний учасник концертних заходів на районній сцені. Викладача люблять та шанують його учні. Вихованці Петра Даниловича беруть участь у різних пісенних конкурсах, займають призові місця, є й такі, хто продовжив після музичної школи навчання у мистецьких вишах України.

Прекрасний спів Петра Даниловича ми чуємо й у складі народного аматорського чоловічого вокального квартету «Мелодія» (керівник О. Лавор). Також Петро Пасько – соліст народного аматорського ансамблю народних інструментів викладачів ДМШ (керівник М. Головін).

Ось так коротко ми розповіли про такі прекрасні грані нашого талановитого земляка. Його голос звучить практично на всіх концертах, що проходять у нашій громаді. Щоразу чарує сила, діапазон, тембр цього голосу. Щоразу у наше серце йде гармонія та краса. Отож, обдарованому, творчому Петру Даниловичу щиро зичимо передусім здоров’я, хай квітує талант – для нас, для Полісся, для України.

 

Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар