четвер, 27 січня 2022 р.

 


Щастя за кордоном:

Польща спростила працевлаштування мігрантів

 

Одною з найголовніших проблем сьогодення жителі Дубровиччини називають безробіття. Особливо турбує відсутність робочих місць для молоді. Дедалі більше юнаків та дівчат, закінчуючи виші, відразу їдуть працювати до Польщі, Чехії, Прибалтики. Дуже часто стали виїзджати на проживання за кордон молоді сім’ї. Наприклад, мої знайомі Роман та Аліна спочатку вирішили у Польщі заробити собі на власне житло. Чотири роки, з перервами, молоде подружжя працює в цій країні. У Польщі народилася і їх донечка. І тепер подружжя хоче ростити її саме там.

Багато маленьких українців народилося минулого року в цій країні та у Чехії. Посол України в Чехії Євген Перебийніс поінформував: «У 2021 я підписав документи про набуття громадянства України 1258 діточками, які народилися на території Чехії (у 2020 р. – 1094). З них 644 хлопчики та 614 дівчаток». Чи приїдуть батьки цих дітей жити і працювати до України? Дуже сумніваюся. Тим паче, що Польща та Чехія дедалі більше заохочують українців до роботи на своїх територіях.

Стало відомо, що іноземці, в тому числі і з України, два роки зможуть працювати у Польщі без робочої візи, а лише на підставі доручення. Простішим стане і отримання посвідки на постійне проживання.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до чинного закону про іноземців, які спрощують для них умови працевлаштування у країні. Про це у вівторок, 4 січня, повідомила канцелярія президента Польщі.

Зокрема, спрощуються умови отримання посвідки на постійне проживання для людей, які планують працювати у країні. Від них тепер не вимагатимуть документи, які підтверджують наявність місця проживання та джерела стабільного та регулярного доходу. Натомість достатньо буде документів, які підтверджують, що іноземець отримує зарплату не нижче мінімальної – вона у 2022 році становитиме 3010 злотих (близько 660 євро) на місяць, або 19,7 злотих (4,3 євро) за годину.

Окрім того, іноземці зможуть працювати у Польщі без дозволу на роботу, а на підставі заяви про доручення роботи впродовж двох років. Наразі цей термін складає шість місяців. Також пришвидшиться можливість отримання дозволу на тимчасове проживання і роботу для іноземців, які наймаються на стратегічно важливі для польської економіки підприємства. Ухвалені зміни також передбачають скорочення з 60 до 30 днів строків розгляду заяв на отримання національних віз, виданих з метою навчання, науково-дослідної роботи чи стажування.

Нові правила наберуть чинності через два тижні після їхньої публікації. Орієнтовно – у другій половині січня.

Офіційно у Польщі працюють понад півмільйона українців. Потреба в працівниках із-за кордону там дуже велика. Вона збільшилася десь із 2014-го, коли після періоду спаду польська економіка знову почала зростати. Це збіглося в часі з політичною та економічною кризою в Україні. З того часу спостерігається сталий наплив мігрантів до Польщі, більшість із них – з України, але також багато з інших держав екс-СРСР: Молдови, Грузії.

Згідно з соціологічним опитуванням, українські трудові мігранти планують в 2023 році більш активно інтегруватися до Польщі, а також зростає і частка безповоротної міграції. Про це йдеться у дослідженні Gremi Personal. Дослідження демонструє, як і минулого року, стабільну тенденцію виїзду з України наймолодшого, працездатного населення – віком до 39 років. За рік спостерігається помірна тенденція до збільшення частки жінок в гендерній структурі трудової міграції (у порівнянні з 2020 роком – збільшення на 3%). Більшість респондентів мають або вищу (28,4 %), або професійно-технічну чи середню спеціальну освіту (47,8%).  На питання щодо задоволення теперішньою роботою у Польщі, швидше задоволені або повністю задоволені – переважна більшість українців (68,3%). Основні три переваги роботи у Польщі для українців були і залишаються економічними: вищий рівень заробітної плати у порівнянні з Україною (80,6%), стабільна економічна ситуація у Польщі (27,9%),  можливість отримати відносно простіше, ніж в інших країнах ЄС, робочу візу чи дозвіл на тимчасове перебування (25,4%).

Причини, які перелічують респонденти серед основних, що спонукають їх виїжджати з України – також економічні. Головні з них: безробіття (70,9%), погана економічна ситуація (49%), відсутність перспектив (23,2%), політична нестабільність (22,8%), корупція (14%). При цьому найменше українців стали турбувати війна на Донбасі (лише 7,2%), втрата бізнесу (4,1), злочинність(1,2%) чи погана система медицини (3,1%).

Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар