четвер, 27 січня 2022 р.

 


Не забуваймо про вбогого та недужого

 

Про святкування Різдва Христового розповідає настоятель храму Святої Діви Іулянії м. Дубровиця отець Ростислав Андрієвський.

– Мене часто запитують про те, як ув’язати присутність на службах у Святвечір та Різдво з традицією застілля у Надвечір’я Різдва, коли спеціально готується 12 страв. Скажу відразу, що традиція «12 страв» для мене є загадковою. Різдвяний, як і Хрещенський Святвечір, є днем пісним, причому днем суворого посту. За уставом у цей день покладено варену їжу без олії та вина. Як можна приготувати 12 різноманітних пісних страв без використання олії – для мене загадка. Пісна кутя у Святвечір – це найкраще частування для родини. Вона може бути з сухофруктами чи медом.

На мою думку, «12 страв» – це народна видумка, яка нічого спільного не має ні з Євангелієм, ні з богослужбовим статутом, ні з літургійною традицією Православної церкви. На жаль, у ЗМІ напередодні Різдва у великій кількості з’являються матеріали, в яких увага концентрується на якихось сумнівних передріздвяних та постріздвяних традиціях, смакуванні тих чи інших страв, ворожіннях, гуляннях і так далі, яка дуже часто далека від істинного значення великого свята пришестя у світ нашого Спасителя.

Деякі віддають перевагу відвідуванню храму та участі у святковому богослужінні домашнім клопотам – готуванню певної кількості та найменування страв. Запитайте себе: що ви святкуєте в такому випадку? Чим це свято відрізняється для вас від Нового року та 8 Березня?

Основна різдвяна церковна традиція – прийти на богослужіння.

«Тільки за те, що Христос прийшов на цю землю, щоби врятувати кожного з нас, ми маємо знайти хвилинку, аби прийти в храм, помолитися і подякувати. Подякувати за те, що він нас, грішників, недосконалих, деколи байдужих і лінивих, не перестає любити», – зауважив священник.

Не перетворюйте і власне Різдво на кулінарне свято. Цей день – насамперед духовна радість. І для здоров’я корисно виходити з посту не рясним гулянням.

З великої ласки Божої ми знову вступили в благословенний час святкування Різдва Христового. Знову Спаситель входить у наше серце, сповіщаючи Вифлеємську новину, яка несе радість нашого примирення з Богом. Знову втілена Любов Божа приходить у цей грішний світ, щоб повернути Своєму творінню первозданну красу. Цю Любов приймають материнські руки Богородиці, Її зігріває турбота праведного Йосифа, прославляє величний ангельських спів: «Слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління!».

Сердечно вітаю вас з Різдвом Христовим. Помолімось, щоби Господь зміцнив наше здоров’я та наповнив спустошені душі миром і радістю. Не забуваймо про вбогого та нещасного, нагодуймо голодного, зігріймо милосердям стражденного, щоб кожен ближній відчув християнську любов.

Христос народився! Славімо Його!

Записала Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар