четвер, 13 січня 2022 р.

 



Обладунки Самурая принесли перемогу

 

Про успіх учня Владислава Островця та педагога Людмили Черпак – талановитого тандему із Селецького ЗЗСО, я прочитала на сайті цього навчального закладу ще восени. Зокрема, було сказано:

«В Тернополі пройшов VII Всеукраїнський конкурс мистецтв «Золотава осінь». Дуже приємною новиною стало нагородження дипломом І ступеня нашого президента ШТ «КРОК» Владислава Островця, учня 9-А класу, у третій віковій категорії, номінації «Скульптура», робота – «Обладунки Самурая». Велика подяка і наставнику Владислава, Черпак Людмилі Миколаївні, за допомогу, підтримку, вагомий внесок у розвитку талановитих дітей та молоді та високий професіоналізм. Педагог також нагороджена відповідною подякою. Бажаємо подальших творчих успіхів, перемог, високих злетів та легкої дороги до вершин!».

Багато років знаю і поважаю Людмилу Миколаївну, яка завжди дарує учням талант свого серця, ділиться з вихованцями своїми навичками, творчим світобаченням, який вона має. Отож, не дивуюся, що вихованці цієї педагогині досягають гарних результатів. Попросила Людмилу Миколаївну поділитися думками про цьогорічний успіх свого вихованця.

– Сократ вважав, що в кожній людині є сонце, тільки треба дати йому світити. Неймовірний талант відкритий у мого учня Островця Владислава. Він створює творчі проєкти з картону, – розповіла вчителька. – Розпочалося все з виготовлення шолома, щита, погруддя людини, ременя. Згодом, Владислав здивував справжнім історичним шедевром, виготовивши обладунок японського самурая. Учні з цікавістю зазирали в майстерню, щоб подивитися на цей витвір мистецтва. Тому, наш творець, одягнувши обладунок, показав у школі майстер-клас, щоб продемонстрвати свою роботу учням. Я пишаюся своїм креативним вихованцем. Це серйозний, з розумними очима та проникливим поглядом хлопець. Владислав відрізняється від інших тим, що не боїться відкривати сторінки нового, невідомого, працює більше інших на уроці та в позаурочний час, а ще завжди висуває до себе високі вимоги та з задоволенням виконує такі складні та довготривалі проєкти. Створивши свій виріб, він шукає шляхи для доопрацювання, бо, з часом, при творчому пошуку виникають нові цікаві ідеї, а також знаходить важливі джерела інформації. Владислав наполегливо продовжує працювати над проєктом.

Такий талант не стоїть на місці, про нього не можна мовчати, а потрібно показувати всюди, всім, для прикладу іншим. Науковці одного із вишів Тернополя зацікавилися шедеврами Владислава і вже запропонували по закінченню школи вступити до них на навчання.

Я задоволена тим, що мого учня високо оцінили на всеукраїнському конкурсі та плануємо показати обладунок на конкурсі в Японії, – підкреслила Людмила Черпак.

І справді, робота Владислава викликає приємне подивування. Зрозуміло, що вона вимагала багато часу, скрупульозності, розрахунків. Навички хлопця обов’язково знадобляться йому, як у навчанні, так і у дорослому житті. Зичимо нових успіхів творчому тандему Владислава та Людмили Миколаївни.

До слова: японські обладунки самурая є одними з найбільш відомих атрибутів середньовічної історії країни висхідного сонця. Обладунки самурая – це вершина військового мистецтва. Вони помітно відрізнялися від обмундирування європейських лицарів. Унікальний зовнішній вигляд і цікаві техніки виробництва вироблялися протягом багатьох століть.

Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар