четвер, 13 січня 2022 р.

 




Їжа лише засіб, а ніяк не мета свята

На порозі – новорічно-різдвяні свята. А вони зазвичай супроводжуються не тільки гарно вбраною ялинкою, переливами гірлянд, боєм курантів, колядою, а й марафоном пишних застіль. У святкові дні дозволяємо собі і хильнути зайвого, і захопитись смачненьким. І як наслідок – маємо дискомфорт у шлунку і зрадницькі плюс кілька кіло на вагах. Тож щоб застілля було не лише в радість, а і на користь, ми просили в уродженки села  Золоте, а нині столичного фітнес-тренера й нутриціолога (фахівця  з правильного харчування) Ольги Соловян дати кілька простих порад.

Краще менше, але якісніше

Така вже наша українська натура – напередодні свят спустошуємо полиці магазинів і потім пару днів пропадаємо на кухні за приготуванням їжі. При чому робимо її в такій кількості, що наїдки ледь поміщаються в наші холодильники та шлунки. А потім в новорічну ніч всіма силами намагаємось чим побільше впихнути в себе страв. Ще й кілька наступних днів доїдаємо решту, щоб не зіпсувалось. Та частина все одно йде у смітник. Далі за традицією худнемо. І на наступний рік історія повторюється. Ось таке замкнене коло, котре давно пора розірвати. Тому не варто даремно витрачати гроші на продукти, які потім доведеться викинути. Краще менше, але якісніше. Купіть те, що давно хотіли скуштувати, а не змітайте все з полиць. Приготуйте щось особливе, що в будні зазвичай не їсте. Або ж замість десятків наїдків, зробіть лише пару найулюбленіших страв. Немає сенсу готувати більше. На столі має бути рівно стільки, скільки зможете без шкоди спожити ви й ваші гості.

Коли ж їсте більше, ніж потребуєте, ваш шлунок може збільшуватися у кілька разів, хоча нормою для нього є кількість їжі, як ваш кулак. Коли якийсь орган збільшується – на серце також зростає навантаження, адже йому треба перекачувати більше крові. А печінка у цей час взагалі знаходиться у напівпритомному стані, бо вона ледь здатна розщеплювати всі жири, що ви спожили. І це – лише невелика частинка того, як ваш організм почувається.

 

Скасовуйте передноворічне голодування

Знаю, що багато хто старається практично нічого не їсти 31 грудня. Комусь бракує часу, бо весь день триває підготовка до свята, а хтось робить це свідомо, так би мовити, «залишаючи місце» на новорічні смаколики вночі. Але це велика помилка – бо чим менше їсте впродовж дня, тим більша ймовірність, що ввечері будете «змітати» усе, що бачите. Результат – погане самопочуття, дискомфорт і важкість у шлунку, зайві калорії, а з ними і зайві кілограми. Тому цього дня, як і зазвичай, снідайте, обідайте й зробіть легку вечерю.

 

Шукайте корисну альтернативу

Зрозуміло, на свята є велика спокуса з’їсти зайвого. Головна порада – не зловживати жирним, смаженим та копченим. Натомість накладати до тарілки більше зелені й овочів, в тому числі квашених. Зараз на свіжі овочі не сезон, тож це виходить трохи дорого. Але є безліч смачних рецептів салатів з доступних капусти, моркви й буряку. Якщо вирішили приготувати м’ясо чи рибу? Краще запечіть їх в духовці, а не обсмажуйте. А до них додайте якийсь цікавий домашній соус – томатний чи ягідний, наприклад, а не магазинний. Любите канапки, тоді замість звичайного білого хліба використайте цільнозерновий. Складно уявити собі Новий рік без традиційного «Олів’є»? Майонез для нього краще приготувати власноруч або замінити заправкою з сметаною, соком лимона та гірчицею. А замість ковбаси додати відварене м’ясо. Фрукти теж не залишайте без уваги. Вони можуть стати гарною альтернативою кондитерським десертам. Тим паче амінокислоти, що містяться в них, допомагають швидше перетравлювати їжу. Тобто все у ваших руках. Головне мати бажання зробити святкове застілля не тільки смачним, а й корисним.

Загалом же не ставте собі за мету перепробувати все зі страв на столі. Намагайтеся виділити те, що для вас буде найсмачнішим і бажано (хоча розумію, що важко втриматись) найкориснішим. Краще їсти рибу й овочі, ніж майонезні салати і бутерброди. Але якщо встояти просто немає сил, в цьому випадку рекомендую скористатися прикладом японців: пробуємо кожну страву, але … по ложці і без хліба. Ви побалуєте себе усіма ласощами і при цьому уникнете переїдання.

 

Пийте воду

Почніть застілля з простої підготовки – склянки води. Невеликий обсяг рідини повинен притупити апетит, і ви не будете накидатися на смакоту з диким бажанням. У період свят взагалі бажано більше пити, бо в цей час в організмі виникає надлишок жирної їжі та алкоголю, від цього ми втрачаємо дуже багато води, виникає зневоднення. Ми звикли заїдати, а треба запивати. І не солодкою водою, а звичайною, можна зробити воду з лимоном.

 

Не поспішайте

Їжте повільно, смакуючи кожен шматочок, ви нікуди не поспішаєте. Це також зменшує ризик переїдання: адже насичення від порції їжі приходить приблизно через 15-20 хвилин. 

 

Виберіть меншу тарілку

Дослідження доводять, що якою б величиною тарілку людина не вибрала, вона намагатиметься  всю її закласти їжею. Тож, взявши меншу тарілочку, ви й покладете менше і з’їсте менше.

 

Будьте обережні з алкоголем

Спиртні напої і самі по собі калорійні, і апетит збільшують в кілька разів. Тому пити треба в міру й напої вибирати з розумом. Кращий варіант для свята – сухе вино (червоне чи біле) або шампанське. Золоте правило будь-якого застілля – не змішувати різні алкогольні напої. 

 

За бажанням змінюйте плани

Можна взагалі скасувати святкову вечерю в новорічну ніч, а перенести її, наприклад, на вечір першого січня або влаштувати сімейний обід напередодні Нового року. Особисто я останнім часом перестала робити культ із зустрічі чергового року. Я не сиджу до 12 години, не накриваю стіл вночі і не п’ю шампанське під бій курантів. Бо не надаю цьому дню особливого значення. Для мене значно важливішими є Святий вечір і Різдво, коли з сім’єю їдемо до мами в село, з нетерпінням чекаємо колядників й нагоди прогулятись серед наших поліських зимових краєвидів.

 

Стіл – не головне

Варто наголосити, що святкова їжа – не остання в нашому житті. Будь-який продукт чи страву ми можемо приготувати і з’їсти, коли завгодно. Тож не варто об’їдатись, як в останнє. Їжа лише засіб зібратись за столом, а ніяк не мета свята. Значно важливіше – це проведений час в колі рідних і друзів, спілкування з ними. Через деякий період ми будемо згадувати емоції, а не те, що було на столі. Тож в ці святкові дні насолоджуйтесь моментом. Веселіться, гуляйте, грайтесь з дітьми у сніжки й катайтесь на санках, навідуйте друзів й близьких. Менше засиджуйтесь за столом,  а  більше рухайтесь, танцюйте, активно проводьте час з родиною. Це корисно і для тіла, і для душі. І головне – пам’ятайте, що свята без жирного, надто солоного й надмірної кількості алкоголю можуть бути не менш чудовими та яскравими.

Наостанок хочу привітати всіх з цими чудовими святами. Бажаю всім добра, здоров’я, взаємоповаги і всього найкращого. І побільше спорту та правильних життєвих звичок у 2022-му. А хто хоче почати нове життя з нового року, може звертатись до мене за порадами щодо раціону харчування або ж тренуватись за моїми безкоштовними короткими домашніми тренуваннями, що є на «Ютубі». Давайте в новому році ставати кращими.

 

Леся КУЗЬМИЧ.

 

1 коментар:

  1. Мені було боляче й розбите серце, коли сім місяців тому між мною та моїм чоловіком у моєму шлюбі сталася дуже велика проблема. настільки жахливий, що подав справу до суду на розлучення. він сказав, що більше ніколи не хоче залишатися зі мною і що більше не любить мене. Тож він зібрав речі з дому і змусив мене та моїх дітей пережити сильний біль. Я намагався всіма можливими способами повернути його, після довгих прохань, але безрезультатно. І він підтвердив, що прийняв рішення і більше ніколи не хоче мене бачити. Тож одного вечора, повертаючись з роботи, я зустрів свого старого друга, який шукав мого чоловіка. Тож я йому все пояснила, і він сказав мені, що єдиний спосіб повернути свого чоловіка — це відвідати чародійця, тому що він справді це теж зробив. Тому я ніколи не вірив у магію, але мені нічого не залишалося, як слідувати його пораді. Потім він дав мені адресу електронної пошти заклинателя, якого він відвідав. dralaba3000@gmail.com. Наступного ранку я надіслала електронного листа на адресу, яку він мені дав, і заклинатель запевнив мене, що я поверну свого чоловіка протягом наступних двох днів. Яке дивовижне твердження!! Я ніколи в це не повірив, тому він поговорив зі мною і сказав мені все, що я мав зробити. Потім я роблю їх без збільшення, тому наступні два дні, на диво, мій чоловік, який не дзвонив мені протягом останніх 7 місяців, дзвонив мені, щоб повідомити, що він повертається. Так дивно !! Тож він повернувся того ж дня, з великою любов’ю та радістю, і вибачився за свою помилку та біль, який він завдав мені та моїм дітям. Тоді з того дня наш зв’язок став міцнішим, ніж раніше, за допомогою чудового заклинателя. Тому я пораджу, якщо у вас виникнуть проблеми, зв’яжіться з доктором алаба на електронну адресу: dralaba3000@gmail.com або зв’яжіться з ним у WhatsApp та Viber за цим номером: +1(425) 477-2744.......

    ВідповістиВидалити