пʼятницю, 1 грудня 2017 р.

Акценти
В райцентрі з’явиться ще один меморіал
 і оновиться костел
Дубровиччина нещодавно поховала десятого сина. Всі вони віддали своє життя за наш спокій і мир. Відтак їхній подвиг ми повинні назавжди  закарбувати у серцях та пам’яті. Саме з цією метою насамперед на виконкомі міськради було затверджено порядок встановлення пам’ятних знаків, меморіальних, інформаційних дощок тощо. Нині розробляються ескізи пам’ятного знаку захисникам України, які згодом будуть представлені для обговорення громадськості.
«Друге життя» отримає ще одна пам’ятка. Костел Іоана Хрестителя є унікальною візитівкою Дубровиці. Щоправда донедавна він перебував в  аварійному стані. Аби виправити таке недбальство до історичної споруди, Луцька дієцезія Римо-католицької церкви ще в 2016 році почала виділяти кошти на реконструкцію. Наразі виконано більше половини робіт, а завершити оновлення представники підрядників планують весною 2018-го, повідомляє «Моя земля – Моє Полісся».

Відголоски Чорнобиля у продуктовій корзині
Аварія на ЧАЕС далеко позаду, проте її наслідки ще з нами. Досі у продуктах, зібраних на Поліссі, фахівці знаходять цезій. Цього разу досліджували молоко, гриби та овочі.
Безпечною виявилася лише городина. Натомість у молоці вміст радіонуклідів подекуди виявився подвійним. Спеціалісти взяли 43 проби із сіл Великий Черемель, Шахи, Переброди, Біле. Відтак при допустимій нормі цезію та стронцію 100 Бк/л знайшли від 106 до 259. «Світилися» від радіації і плоди лісу. Наприклад, у грибах з села Миляч  норма була перевищена у 7 разів, а із Шахів – у 10 разів.
Лікарі застерігають, що радіонукліди, накопичуючись в організмі, стають причиною онкологічних захворювань, хвороб кровотворної системи та шлунково-кишкового тракту. Раніше держава виділяла мізер на так звану чорнобильську програму. Нині і цього не робить, бо, мовляв, немає коштів.  Відтак виплати скасовують, зони відміняють, а проблема, на жаль, лишається.

Наркотична лихоманка на Дубровиччині
Якщо раніше поліція чи не щотижня повідомляла про незаконня, пов’язане з бурштином, то нині така ж ситуація з наркотикам.
Так, нещодавно у сільській хаті в нашому районі знайшли цілу сумку конопель. Про це слідчо-оперативній групі повідомив дільничний, який навідався до 67-річного місцевого мешканця. Господар розповів поліції, що дорожня сумка може належати його квартиранту, якому він дозволив пожити у одній з кімнат. Підозрюваному загрожує позбавлення волі до трьох років. А поки що наркотичні рослини забрали на експертизу.
Зловили «на гарячому» й дубровичанина, який намагався провезти до Білорусії наркотики і саморобний пристрій для куріння. Горе-конспіратор сховав їх у дитячу іграшку «Кіндер-сюрприз» та пачку цигарок. Втім це не завадило прикордонникам виявити незаконний багаж.

Чи буде ще цієї осені тепло?
Вересень і жовтень подарували дубровичанам справжню осінню казку. Користувачі соцмереж із задоволенням публікували знімки яскравих осінніх пейзажів. Чи порадує нас листопад гарною погодою?
Обіцяють, що вже з 4 листопада знову буде тепло та сухо.
За даними українського гідрометеоцентру, із цієї суботи денна температура повітря становитиме до 10 градусів з позначкою плюс. А за довгостроковим прогнозом «Gismeteo», тепло протримається до 10 листопада, і вже з наступного дня температура повітря почне понижуватися. З 12 листопада прогнозують не лише нічні заморозки, а й денну температуру з позначкою мінус. Із 14 листопада – сніг. Щоправда, плюсова температура повернеться з 15 листопада.
Останній тиждень листопада, за прогнозами синоптиків, буде з опадами – дощ із мокрим снігом. Температура повітря буде від +2 до +4 градусів вище нуля.
Народні синоптики, як пише «Мeteoprog», спрогнозували прохолодний і дощовий листопад. Рясні опади очікуються в період з 7 по 10 і з 16 по 21 листопада. Ночами варто очікувати перші заморозки. Денна температура повітря буде коливатися в межах +3...+6 С. Під кінець місяця вдень похолодає до 0...+3 С. А за підруханками народного синоптика Леоніда Горбаля, як пише «Segodnya.ua», у листопаді температура буде частіше плюсовою, ніж морозною.


Немає коментарів:

Дописати коментар