пʼятницю, 1 грудня 2017 р.

Любов до музики – це мій Всесвіт

На початку листопада у Луцьку пройшов фестиваль співаної поезії та авторської пісні «Оберіг». На Волинь завітали відомі виконавці, легенди перших фестивалів, що пройшли у 1989-1991 роках, поділилися спогадами, враженнями і виступили перед лучанами та гостями міста.
Луцький «Оберіг» дав свого часу путівку в творче життя людям, які творили пісенну історію України. Їхні голоси звучали на зорі становлення молодої держави і вели за собою громадянську свідомість справжніх патріотів. Приємно, що нашу Дубровиччину на фестивалі представила талановитий викладач музичної школи Наталія Ярмошевич. Автор і виконавець власних пісень, мама знаної нашої юної зірочки-вокалістки Боженки Драган. Попросила пані Наталію розповісти про враження від фестивалю, а також про свій творчий шлях у світі мистецтва, а саме музики. Моя співрозмовниця поділилася думками:

– У Луцьку відбулося відродження фестивалю авторської пісні та співаної поезії. Сольні виконавці, дуети та цілі колективи (загалом 50 учасників) доєдналися до відродження багаторічної головної музичної візитівки Волині. Було дуже приємно і мені отримати запрошення та відвідати цей фестиваль, адже я була на ньому і у далекому 90-му році! Пройшло 27 літ, і я знову поринула у світ авторської пісні. Емоції зашкалювали! Чудова організація, приємна атмосфера, зустріч та знайомство із знаменитими співаками, композиторами і поетами – це незабутні моменти! А головне – можливість показати себе. Дякую «Оберегу» за море позитиву. Учасники з усіх куточків нашої країни від Заходу до Сходу дивували і захоплювали. Мені випала нагода представити наш поліський край і рідну Дубровицю! І було приємно почути схвальні відгуки про свій виступ, дати інтерв’ю для волинського телебачення і отримати диплом фестивалю! Продовження «Оберегу» – це наше бажання жити, творити, прославляти свою Батьківщину, Бога власними піснями та творчістю.
До речі, дуже приємно, що молодь активно підтримує цей жанр і вносить у нього свою «родзинку». Виступи були різноманітними, але основна тематика - про АТО, і це звучало особливо емоційно з вуст молодого покоління, так проникливо і так болюче! А в загальному було дуже цікаво та насичено, різнобарвно та лірично! Дуже приємно, що влада так цілеспрямовано підтримала відродження фестивалю і його назвали могутньою зброєю у боротьбі за мир.
Як зазначила пані Наталія, вона співає і пише пісні з 15 років. Наша талановита землячка брала участь у багатьох фестивалях та конкурсах, як виконавиця записувалася у програмі українського радіо «Промінь». Наталія ще під час навчання в музучилищі неодноразово проводила авторські вечори  і писала музику до віршів на замовлення. Поцікавилася музичними вподобаннями учасниці фестивалю «Оберіг».
– Музику люблю більше ліричного характеру, обожнюю «Океан Ельзи», – каже викладачка. – Музика – це моя душа, мій Всесвіт, моє кохання, натхнення, моя втіха! У своїй доні я хочу бачити своє продовження, мрію, щоб моя Боженка стала успішною особистістю з творчим характером. Отож всіляко намагаюся прищепити доні любов до музики та пісні. Нехай Боженці вдасться досягнути тих вершин, для подолання яких мені, свого часу, не вистачило банального – грошей. Я буду всіляко допомогати і підтримувати її.
А оскільки ми спілкувалися напередодні Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, то не можемо оминути тему професійної діяльності Наталії Ярмошевич, яка віддзеркалює, у певній мірі, стан культурного виховання молодого покоління. Адже робота у музичній школі так гарно поєднує в собі і педагогіку, і світ мистецтва. Викладачка каже:
– Я закінчила Дрогобицьке музичне училище і вже 17 років викладаю гітару та домру, маю гарних учнів, справжній колектив однодумців, яких поєднує гра на гітарі. Перед роботою у музичній школі я працювала 2 роки у народному цирковому колективі «Гоп-Компанія» (Трускавець). З ним гастролювала по Україні і виконувала свої авторські пісні. Мій творчий доробок в загальному - майже 100 власних пісень. Ці твори росли і змінювалися разом зі мною – від юнацько-закоханих до відверто-дорослих. Дуже люблю творчість Ліни Костенко і часто пишу пісні на її вірші. А зараз сповна віддаю свій талант і душу дітям, намагаюся донести до вихованців всю красу світу музики.
Моя робота – це мій Всесвіт, це океан, в який занурююся з головою. Дуже люблю працювати з дітьми та відкривати в них нові можливості. Спостерігати, як формується перш за все людина і музикант. Адже без бажання та любові до інструмента навчитися грати важко. Хочу, щоб музика збагачувала дитячі душі, бо гітара – це мій вірний друг, якому я можу розповісти про всі свої таємниці, відчуття та тривоги. Мрію, щоб так відчували інструмент мої вихованці. Хай граючи поринають вони у світ прекрасного, забувають все неприємне, а залишається в той момент у душі тільки музика!
Ось так цікаво розповіла про світ мистецтва, зокрема, музики, наша талановита землячка Наталія Ярмошевич. Шкода, що через газету неможливо передати красу виконання педагогом авторських пісень та її майстерне володіння інструментом. Думаю, для цього у нас буде багато гарних нагод, бо Наталія Ярмошевич разом із своєю талановитою донькою беруть участь у багатьох концертних програмах. Дякуємо мамі і донечці за творчий вогник, за любов до музики і співу, за красу, яку приносять у наше життя.
А пісня – це душа. З усіх потреб потреба.
Лиш пісня в серці ширить межі неба.
На крилах сонце сяйво їй лиша.
Чим глибша пісня, тим ясніш душа.
                            (Іван Драч).
Любов КЛІМЧУК

Немає коментарів:

Дописати коментар