пʼятницю, 29 грудня 2017 р.

ЯК ДОБРЕ БУЛО Б ЗИМУ ВІДМІНИТИ…
Наша газета вже неодноразово загострювала увагу на можливих проблемах з теплопостачанням в освітніх закладах району. Схоже вчергове про прихід зими на Дубровиччині задумувалися тільки в «Теплосервісі», неодноразово наголошуючи на критичному стані речей з опаленням наших шкіл. Інші ж покладалися на типове для слов’ян «якось буде», тож паливом та оплатою послуг комунальників своєчасно мало переймалися. Поки що «Теплосервіс» відповідно до раніше укладених договорів надає послуги управлінню освіти в борг. Однак нині резерви теплопостачаючого підприємства вже вичерпані. Та й погода досі не підкидала екстремальних морозів. Однак, комунальники застерігають: якщо не буде вжито кардинальних заходів для виходу з даної ситуації, може дійти до того, що доведеться посеред зими зливати воду з теплосистем освітніх закладів. Ми ж бо поки що не Емірати, де цілорічне тепло, наша зима запитає суворо й викриє прорахунки. Однозначно в нас комфорт передбачає й суттєві капіталовкладення. Іншого поки що не дано. Бо ж спроби відмінити зимові місяці та призначити одразу квітень не  мали успіху, якщо пригадуєте, навіть в казці. Як розгортаються пристрасті за теплом, «Дубровицький вісник» з’ясовував з в.о. директора КП «Теплосервіс» Григорія ШАХА.

Яка ситуація з постачанням теплоенергії на сьогодні та які є проблеми?
Сезон опалення розпочався 13 жовтня, а в школах – 23 жовтня. На сьогодні всі котельні працюють. На жаль, за надані послуги управління освіти своєчасно не розраховується, борг на 1 січня очікується 1,82 млн. грн. і перспектив його погашення немає. Нашому підприємству вдалось два місяці забезпечувати теплом всіх споживачів завдяки невеликому залишку коштів на рахунку підприємства та небайдужим керівникам, які розуміючи ситуацію, без попередньої оплати, надали підприємству паливо: «Волинь торф» - 380 тонн торфобрикету, Висоцький та Дубровицький держлісгоспи, ряд підприємців, а також завдяки наданню нам авансових платежів іншими споживачами. Коли зараз заходить мова про оплату, ніхто не вірить, що на зиму освіті не виділено коштів для розрахунків за теплоенергію. Цю проблему можна було б вирішити за рахунок перевиконання місцевого бюджету, але щоразу голова РДА переконував депутатів, що на тепло буде дотація держави і кошти спрямовувались на інші цілі, часто такі, які до місцевого бюджету не мають стосунку. На сьогодні дотація на тепло поступила в розмірі всього 273 тис. грн., що складає 15% до очікуваної заборгованості, тому продовження теплопостачання під великим питанням. Позичене паливо закінчується, а закупити  чергову партію немає можливості через попередній борг і відсутність власних обігових коштів. Хотів би наголосити, що зараз тарифи доводяться для всіх постачальників тепла на території області однакові і централізовано. Однак ніде таких проблем з теплопостачанням немає. Виникає питання, чому саме в нашому районі такий стан?
Депутат Василь Грицюк перед попередньою сесією районної ради звинувачував, що «Теплосервіс» сам саботує роботу і не вивозить раніше заготовлені дрова? Чи збираєтеся нині задіювати ці резерви? Це ж стало б виходом в цій ситуації…
Я до виконання обов’язків приступив не так давно, але перевіривши інформацію пана Грицюка, з’ясував, що за нашим підприємством не рахується цих заготовлених дров. Але є договори, відповідно до яких «Теплосервіс» за 25 тис.грн. взявся очистити від деревини площі для ТОВ «Торфленд Україна», а дрова підприємству передавались безкоштовно. Прекрасно! Сам зрадів. Але підприємство відповідно до договору доручило цю роботу підприємцю і за неї йому заплачено у 2016-17 році 476 тис. грн. Правда, договір не передбачав передачі комусь під звіт чи під охорону цих заготовлених дров, і не передбачав ніякої відповідальності в разі його невиконання. Отож наступним за радістю настало розчарування. Бо за роботу заплачено, а скільки заготовлено дров і кому передані, невідомо. Більше того, чомусь з іншим підприємцем укладено наступну угоду на вивезення дров, навіть заплачено йому аванс 37 тис. грн. за це, але теж не обумовлено за невиконання договору ніякої відповідальності. Зараз цей підприємець просто відмовляється від взятих зобов’язань.
Тобто на ті дрова ми можемо не розраховувати? Що ж нас чекає?
Якщо влада залишить освіту і лікарню сам на сам з своїми проблемами в розрахунках за надані послуги з  теплопостачання, нас чекає колапс. Щоб читачі бачили стан справ на підприємстві, ми публікуємо фінансові результати роботи за два місяці. З наведених цифр видно, що КП «Теплосервіс» могло би працювати, якби оплата за надане тепло проводилась своєчасно. Оскільки в зимовий період зупинити котельні (злити воду) технічно і без великих втрат  для котелень та опалюваних приміщень неможливо, то якщо питання оплати за тепло не вирішиться, доведеться переходити на мінімальний температурний режим, що, на жаль, позначиться на навчальному процесі.
Ще однією проблемою є те, що навіть стягнути існуючу заборгованість проблематично - в зв’язку з відсутністю бюджетних призначень управління освіти не може укласти додаткову угоду на теплопостачання і не може підписати акти за надані послуги. Строк договорів на теплопостачання закінчується 31 грудня, а нові - укладатимуться тільки на суму бюджетних призначень, які будуть визначені при прийняті бюджету на 2018 рік.

Інформація про результати фінансової діяльності КП «Теплосервіс»
за жовтень та листопад 2017 року.
№ п/п     Показник                              Жовтень, тис. грн.                              Листопад, тис. грн.                             Прогноз на грудень, тис. грн.
1          Надано послуг з теплопостачання                550,7       1407,6     1818,0
2          Надійшло (надійде) коштів                                              277,7       836,3       519,0
3          Заборгованість бюджетних установ                              273,0       1047,0     1814,0
                            в т.ч.: управління освіти                   273,0       1047,0     1462,0
                            Дубровицька ЦРЛ                                              0,0           0,0           352,0
4          Коштів на рахунку                                                             567,7       42,7         0,0
5          Витрата коштів всього                                      632,5       1004,3     1757,0
6                                         в т.ч.: паливо                       263,6       385,3       1070,0
7                                         зарплата                                              267,9       482,0       517,0
8                                         електроенергія                    50,2         103,6       110,0
9                                         інші витрати                        50,8         33,4         60,0
10        Заборгованість підприємства всього                           515,2       279,9       Х
11            в т. ч. за паливо (без природного газу)                              483,7       192,0       Х
12            інша заборгованість (без заборгованості по ПДВ)            31,5         87,9         Х


Примітка: Підприємству не погашена різниця в тарифах – 3,3 млн. грн. З 2016р. рахується заборгованість по оплаті за природний газ в сумі 162,3 тис. грн., по податку на додану вартість 953,1 тис. грн. Послуги і оплата населення не враховані.

Немає коментарів:

Дописати коментар