пʼятницю, 1 грудня 2017 р.

До Дубровиччини завітали іноземці
Минулого тижня з неофіційним візитом наш район відвідала польська делегація. Гості поверталися зі столиці, втім знайшли час заїхати на Полісся. Хоча зустріч й виявилась не запланованою, приймали  західних сусідів  щиро та гостинно – з українським короваєм.
Серед гостей були і польські педагоги, які виявили бажання побувати в наших школах. Їм показали Берестівський та Дубровицький НВК, де освітяни підписали спільну угоду про подальшу співпрацю. За її умовами українські та польські педагоги разом працюватимуть над проектами, організовуватимуть відпочинок дітей, у тому числі й у мовних таборах.
До речі, вже кілька років поспіль школярі нашого району відпочивають у Польщі повністю за рахунок їхнього бюджету, інформує РДА.

Аби пам’ять була світлою
Краєзнавець Володимир Мозоль продовжує відкривати втаємничені сторінки історії повстанського руху нашого краю. Черговий пласт напрацювань він помістив у книгу «ОУН-УПА на теренах Дубровиччини», яку минулої п’ятниці презентував у районній бібліотеці. Разом з автором поринути у минувшину прийшли школярі, бібліотекарі, працівники культури та всі охочі дізнатися більше про ті буремні часи.
«Пройшло вже багато років з того часу, але і досі хтось вважає борців за незалежність зрадниками українського народу, вбивцями та бандитами. Насадженні радянською владою стереотипи ще живуть. Українські повстанці, котрі прагнули будь-якою ціною досягти такої бажаної незалежності, досі залишаються не визнаними, їх ще обливають брудом», - зазначив у своїй книзі дослідних.
Аби виправити таку історичну несправедливість, пан Володимир і працює. Шукає матеріали в архівах та спілкується із старожилами. І ця книга є лиш першою із серії. Тому будемо чекати нових розвідок краєзнавця.

З тепло забезпеченням ситуація катастрофічна
КП «Теплосервіс» з 5 грудня може припинити подачу тепла в бюджетні установи району. Причина проста до банальності - немає коштів. Станом на 21 листопада на підприємстві залишилося запасу палива на 13 днів. Авансу, передбаченого договорами, для закупівлі палива надано не було. Управління освіти взагалі договір на поставку тепла не уклало і рахунки для оплати за надані послуги не приймає. Втім борг за надані послуги управлінню освіти (крім інших споживачів) за жовтень та листопад складає 1031 тис. грн. А заборгованість самого теплопостачального підприємства за отримані та вже використанні торфобрикет і дрова перевищує 355 тис. грн. Постачальники надалі паливо в борг не надаватимуть.
Окрім того, підприємству ж необхідно виплачувати працюючим заробітну плату з нарахуваннями, розраховувати за електроенергію, воду, матеріали, пальне і інші дрібні витрати (всього витрат 1075 тис. грн.). Як вирішуватимуться проблеми теплопостачання, повідомимо згодом.

«Шлюб за добу» скоро і в Сарнах
Сервіс «Шлюб за добу» набуває все більшої популярності серед закоханих. Поки він працює лиш в Рівному. Та невдовзі, з січня наступного року, одружитись без вагань та роздумів можна і в Сарнах. До нашого міста така диво-новація ще не дійшла. Втім нетерплячим дубровицьким молодятам до сусіднього міста буде таки ближче.

Знову знайшли «калорійну»  контрабанду
Поліське сало облюбували білоруси. Майже сто кілограм контрабандного делікатесу з нашого краю знайшли в Столінському районі. Його навмисно викинули з потягу, бо планувалося, що «смачний» вантаж хтось забере. Втім прикордонники виявились вправнішими. Наразі зловмисників розшукують.

Подарунок на Різдво
Народні депутати підтримали законопроект про святкування Різдва двічі – 25 грудня, коли його відзначають католики, та 7 січня. В ці дні українці матимуть офіційні вихідні. Натомість виключили зі святкових днів друге травня, а перше оголосили Днем праці. Ухваленню рішення передувало бурхливе обговорення, але, проголосувавши вп’яте, урядовці таки дійшли згоди.

Також звучала пропозиція скасувати так звані «п’яні понеділки» – коли вихідний день переноситься на понеділок, якщо він випадає на суботу або неділю, проте це питання залишилося лише на рівні розмов. Так само у законі нічого не йдеться про 8 березня. Раніше неодноразово лунали заклики зробити цей день робочим.

Немає коментарів:

Дописати коментар