пʼятницю, 1 грудня 2017 р.

Роман ФЕДОРОВИЧ – інвестор, що хоче відродити аграрну славу Полісся
Донедавна вважалося, що малородючі поліські землі мало придатні для сільськогосподарського виробництва, позаяк воно пов’язане з багатьма ризиками. Тож в основному, якщо й з’являлися інвестори, що готові були вкладати капітал в землю, то цікавили їх здебільшого наші надра. Так, величезні масиви віддано у довготривалу оренду переважно під торфорозробку. А про аграрну славу Полісся давно всі забули.
Проте восени 2016 року на теренах Дубровиччини було створено сільськогосподарське підприємство ТОВ «Діброва Фармз», засновником якого є американець українського походження Федорович Роман. Але вже 25 років пан Роман живе та працює в Україні. З них 20 років Роман Федорович займається рільництвом на українських землях й має хороший досвід у цій сфері, заснувавши низку господарств у Черкаській, Кіровоградській та Закарпатській областях.
В основу стратегії ТОВ «Діброва Фармз» закладено й розвиток сільського господарства на Поліссі з метою виробництва на наших землях високоякісної сільськогосподарської продукції. Поряд з цим велика увага приділяється соціально-економічному розвитку села, соціальній підтримці громади та забезпеченню робочих місць, характерних сільському господарству (агроном, інженер, трактористи, водії, механіки, зварювальники, зав.складу/обліковці, різноробочі). Приміром, минулого року коштом товариства було встановлено вікна в дитячому садку села Озерськ, поблизу якого провадить свою діяльність. Й такі приклади непоодинокі.
Господарство рекультивує занедбані поля, вносить вапняк для розкислення грунту, задля покращення та підтримування його родючості, стабільності та біорізноманіття планує вирощування бобових та відповідну сівозміну жита, пшениці, гречки, сої та льону.
Важливим моментом діяльності підприємства є органічне вирощування продукції. Ідея органічного виробництва (землеробства) полягає у повній відмові від застосування ГМО, антибіотиків, отрутохімікатів та мінеральних добрив. Це призводить до підвищення природної біологічної активності у ґрунті, підтримання балансу поживних речовин, підсилюються відновлювальні властивості, нормалізується робота живих організмів, відбувається приріст гумусу. Органічне виробництво ТОВ «Діброва Фармз» сертифіковане  «Органік Стандарт» відповідно до міжнародних стандартів серії ISO/IES 170-65. Для інформації, «Органік Стандарт» включено в офіційний перелік сертифікаційних органів, визнаних у Європейському Союзі та Швейцарії.
У цьому сезоні на поліських землях було засіяно близько 200 га технічних конопель. Але наявність таких плантацій на полях району не повинна лякати його мешканців, тому що технічні коноплі – ненаркотична культура, яку вирощують в Україні для одержання волокна та насіння. До того ж, для їх культивування 12 травня 2017 року товариство отримало ліцензію у Державній службі України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.
Наступного року «Діброва Фармз» планує будівництво заводу з переробки технічних конопель та льону на волокно, проект якого вже в розробці. А це знову ж таки – нові робочі місця для забезпечення робочого циклу заводу. Для збільшення потужностей виробництва товариство має на меті задіяти до співпраці навколишні господарства регіону.
Й основний немаловажний факт: ТОВ «Діброва Фармз» – сільгоспформування, яке сповна відповідає за свої зобов’язання. Всі землі, що орендувало в наших селян товариство, були засіяні, причому за кожен пай орендатори своєчасно розрахувалися. Вражає й розмір орендної плати, на сьогодні вона становить 1000 грн. за один гектар. Це найвища ціна в районі. Справно сплачує «Діброва Фармз» й податки до бюджету.

 Людмила Родіна.

Немає коментарів:

Дописати коментар