пʼятницю, 1 грудня 2017 р.

21 листопада ми відзначали День Гідності і Свободи
Уперше українці, в яких боліла душа за долю Батьківщини, вийшли на головний майдан країни з помаранчевими прапорами та стрічками у 2004-му. Людей обурила фальсифікація виборчої кампанії, яка, до слова, вважається найбруднішою за період Незалежності. А вже через дев’ять років того ж дня – 21 листопада – вдруге розгорнулись події, які змінили історію України. Відстоюючи європейське майбутнє для України, сотні патріотів вийшли на Майдан, що й поклало початок революції, «Революції Гідності».

Коли стало очевидним, що країна, у тенетах корупції та свавілля держслужбовців, рухається до авторитаризму, народ став знову на захист Батьківщини. Події розвивалися динамічно – від мирних мітингів до палаючих шин і «коктейлів Молотова» минули лічені дні. Та найголовнішою різницею між двома повстаннями стало те, що, на відміну від «Помаранчевої», «Революція Гідності» понесла за собою втрачені життя.
Згідно з офіційними даними, за час подій 2013-го загинуло 106 людей, 27 зникло безвісти, поранених та травмованих й не злічити…
Тому цей день має бути знаковим для кожного з нас. Як пам’ять про громадянський подвиг тисяч українців, які виступили проти системи й заставили поважати їхній вибір. Як рубіж, від якого для України розпочався новий відлік.
З нагоди цієї дати  в районному будинку культури відбулися урочистості, де керівники району та міста нагородили земляків-учасників Помаранчевої революції та Революції Гідності грамотами: Віталія Андрусенка, Володимира Бруцького, Михайла Пінчука та Юрія Лосіка. Вітаючи присутніх з нагоди свята, голова райдержадміністрації Микола Петрушко наголосив: «Сьогодні боротьба за незалежність України, її суверенітет, кордони продовжується, і від зовнішньої агресії нас захищають такі ж патріоти й щирі люди, які були на Майданах міст та містечок нашої країни. За цю боротьбу заплачено страшну ціну: своє життя віддали найкращі, серед яких є наші земляки. Це люди, подвиг яких ми будемо пам’ятати вічно, їхня мужність переказуватиметься з покоління в покоління, вони - Герої нашого часу». Пам’ять полеглих за свободу України вшанували хвилиною мовчання. А до пам’ятника Героїв Небесної Сотні лягли квіти.
Так, за гідність та свободу українці заплатили великою ціною – ридає «Кача по Тисині» за тисячами кращих з кращих. Ятрить серце тужлива її мелодія, а  єство пече сором. За напівпорожню залу районного будинку культури, за той панцир байдужості, яким знову почали обростати наші душі…








Немає коментарів:

Дописати коментар