пʼятницю, 1 грудня 2017 р.

Життєві будні
у Соломіївці

Кожне село має самобутню історію та зачаровує своїми пейзажами. Крокую cоломіївськими вулицями і любуюсь кожною квіточкою, травинкою, вишуканою лавочкою на обійсті господаря… Овочі і фрукти, що все літо і осінь радували око, вже сховані до комори, земелька зорана – і всі чекають зиму. А щедра осінь ще не збирається поступатись їй – суворій подрузі, і заворожує серце жовто-багряним листям та хризантемами різних кольорів: білими, червоними, жовто-гарячими… За цією красою рідного Полісся бачу своїх працьовитих односельчан – людей з відкритою душею та щирою посмішкою, життя яких проходить в праці та любові до рідної землі…
Кожна людина талановита та по-своєму щаслива. Але моя розповідь про тих, хто все своє життя присвятив сільському господарству, чиї будні і свята проходять у полі, у лузі, на фермі чи тракторній бригаді.
Тепер багато селянських господарств через нерентабельність молочного тваринництва зменшили або й повністю пустили під ніж поголів’я ВРХ, та є люди, котрі наперекір усьому вірять у його перспективи. До таких належить Андрій Євтухович Кулик – заслужений працівник сільського господарства, директор ПСП «Промінь», в господарстві якого утримується понад 400 голів ВРХ, з них – 200 дійних корів. Вже протягом двадцяти років Міністерством аграрної політики підприємству присвоюється статус племрепродуктора в молочному скотарстві. Доглядають худобу 20 тваринників. Це люди, що неймовірно люблять свою роботу і тварин. Вдосвіта поспішають на ферму доярки: Васько Олена, Деркач Тетяна, Зверєва Віра, Конончук Юрій та Мосійчук Марія. Вправні руки Галушко Інни, Попко Галини та Рощик Марії доглядають телят. Професійно лікує тварин та організовує роботу тваринників  Васько В’ячеслав Петрович.
Не менш важлива праця – вирощувати хліб. Щедро вродила зернова нива, на якій відзначились механізатори: Будкевич Дем’ян та Колдун Анатолій. Радіє Андрій Євтухович і врожаю кукурудзи. Каже, що вже понад 20 років минуло відтоді, як збирали такі ж рясні врожаї. Цього року поле дало близько 300 ц з гектара. Вистачить соковитого корму на всю зиму для худоби.
Відзначає керівник господарства і молодих працівників, що приєднались цьогоріч до сільськогосподарської родини: Васько Віталій, Стельмах Андрій та Стельмах Олег. Зауважує Андрій Євтухович, що середня зарплата в господарстві складає 4,1тис.грн., а під час весняно-осіньо-польових робіт механізатори мали можливість заробляти до 10 тис.грн. До професійного свята всі працівники традиційно отримають грошову винагороду, а найкращі – грамоти, подяки і подарунки. В цей день хай прозвучать найкращі слова вітань для ветеранів сільськогосподарської галузі.
Хочу привітати знаних в селі трударів – це сім’ї, що невтомно трудяться на землі: Велінця Миколи, Рощика Анатолія, Чернявського Олексія, Правника Василя, Добринської Надії, Люльки Михайла, Будкевича Павла, Потерайка Леоніда і багатьох інших; найкращих квітникарок села – Мірко Тетяну та Подік Світлану; завзятого садівника, бджоляра, рибалку – Стельмаха Петра Хомича.
Отож, з нагоди професійного свята працівників сільського господарства висловлюю щиру подяку і пошану всім, хто любить землю, вирощує хліб, доглядає тварин, садить сади, прикрашає землю квітами… Хай милосердний Господь воздасть вам за недоспані ночі, натруджені руки, обпалене сонцем обличчя…
Любимо працю на землі, бо без цього не буде щастя ні нам, ні нашим дітям.
Ти одвічний сівач.
Щедра нива твоя,
Кинеш в землю зерно –
Рясно парость буя.
Ти одвічний сівач.
Рід твій житом пропах.
Наша доля цвіте
На вкраїнських ланах.
У достиглім зерні наша праця і піт,
І висока любов, що дивує весь світ!
Зі святом вас, дорогі односельці!

З повагою, голова громадської ради села Людмила Берестень.


Немає коментарів:

Дописати коментар