пʼятницю, 1 грудня 2017 р.

ЛІСІВНИКИ КАЖУТЬ: «НІ» приватизації лісів»

Минуло 26 років, як Україна стала незалежною суверенною державою.
Змінювалися президенти, уряди, щедро роздавалися обіцянки про покращення життя українців. Попри всі обіцянки, нам запропонували «затягнути паски», наразі ми вступили в фазу так званих реформ. Реформували поліцію, освіту, провели пенсійну реформу, на черзі  медицина. Все робиться заради покращення життя українського народу. А щоб ми жили ще «краще», нам  потрібно приватизація державних підприємств. Приватизували все що могли – більше нічого. І тут згадали про ліс. Для того, щоб підготувати громадськість до проведення оборудки з передачі лісів в концесію (тобто в приватне користування на тривалі терміни), по всіх каналах телебачення було показано, як вирубують ліси, які «лисі» Карпати і т.д.
Влітку 2017 року працівники лісогосподарських підприємств були ознайомлені з правилами  передачі лісових господарств в концесію. Сказати, що це був шок – нічого не сказати. Працівники лісової галузі залишаються без роботи, а їх сім’ї без  засобів існування.
Завдяки спротиву працівників лісової галузі та небайдужих членів суспільства  дане нововведення не пройшло. Спеціалісти  Держлісагенства України разом з науковцями та експертами пропонують свої пропозиції реформування лісогосподарської  галузі, та марно. Не пройшло і півроку, як знову тривожний дзвінок. 16 листопада 2017 року Кабінет Міністрів України кулуарно схвалив, вже не Концесію, а Стратегію реформування лісового господарства на період до 2022 року, яка передбачає ліквідацію всіх державних лісогосподарських підприємств і створення суб’єкта господарювання з корпоративними правами, фактично приватної компанії.
Кожен українець усвідомлює, що таке приватний бізнес по-українськи; це максимум прибутку і мінімум витрат. Запропонована модель реформування негативно вплине на розвиток лісової галузі не тільки ліквідацією лісгоспів, масовим звільненням працівників галузі, а й завдасть істотних збитків для бюджетів органів місцевого самоврядування. Виникає запитання: коли в Уряд прийдуть справжні фахівці, менеджери,знавці своєї справи, які збережуть країну для майбутніх поколінь?
З часом в наші ліси прийдуть нові «хазяї»,обгородяться високими парканами і встановлять свої правила. А нам, шановні земляки, потрібний буде дозвіл, щоб назбирати грибів чи ягід.
Тож давайте замислимося над тим, чи потрібні нам такі реформи, від яких постраждаємо не тільки ми, а й наші діти та внуки?
Колективи працівників ДП «Дубровицький лісгоп» та ДП «Висоцький лісгосп» звертаються до депутатів районної, міської та сільських рад, до громадських організацій та небайдужих жителів району з пропозицією підтримати працівників лісогосподарських підприємств в цей відповідальний момент.
За дорученням колективів:
адміністрації та профкоми  ДП «Дубровицький лісгосп» та ДП «Висоцький лісгосп».


Немає коментарів:

Дописати коментар