пʼятницю, 1 грудня 2017 р.

З колегії РДА
ПРО НАПОВНЕННЯ БЮДЖЕТУ ТА ЗЕМЛЮ ДЛЯ УЧАСНИКІВ АТО

На засіданні колегії при голові райдержадміністрації розглянули два питання. Перед початком роботи колегії хвилиною мовчання вшанували пам’ять нашого земляка Юрія Колесника, який загинув в зоні бойових дій 23 жовтня. Чотири роки на передовій, безліч бойових операцій, поранення, нагороди, смерть за Батьківщину – така коротка біографія 23-річного героя. Начальник відділення ДСНС в районі Ігор Гайдиш висловив побажання, аби райдержадміністрація клопотала перед Президентом та урядом України про нагородження посмертно Юрія Колесника бойовим орденом, а також про присвоєння одному з навчальних закладів, котрі Юрій закінчив, його імені.

З аналізом сплати платежів до бюджету та державних цільових фондів виступив начальник Дубровицького відділення Сарненської об’єднаної державної податкової інспекції Олег Клюйко. Цьому питанню останнім часом приділяється велика увага, адже від того, наскільки ефективно наповнюється казна району, залежить й наш добробут: утримання закладів комунальної власності, виплата заробітної плати на її розмір у працівників цих закладів тощо. Так, упродовж 9 місяців до загального фонду бюджету району надійшло 40909,3 тис.грн. власних доходів, що складає 107,7 % планових призначень. Констатувалося, порівняно із відповідним періодом минулого року обсяг власних доходів збільшився на 10003,3 тис.грн., ріст доходів склав 132,4%.
До загального фонду районного бюджету протягом січня-вересня надійшло 22264,5 тис.грн. власних доходів, що складає 104,1% планових призначень, або районний бюджет отримав 876,3 тис.грн. додаткових надходжень.
Бюджет міської ради виконано за звітний період на 115,3%. При плані 8473,9 тис.грн. фактичні надходження доходів склали 9767,9 тис.грн.
До сільських бюджетів надійшло 8876,9 тис.грн. власних доходів, що становить 109,4 % планових призначень.
Із загальної кількості місцевих бюджетів району (19) не виконані – 6: не забезпечили виконання Бережницька, Великоозерянська, Велюнська, Нивецька, Осівська, Туменська сільські ради
Невиконання затвердженого розпису доходів сільських рад відбулось через ненадходження планових призначень по рентній платі за спеціальне виконання лісових ресурсів та акцизного податку
Доходи бюджету розвитку, у складі доходів спеціального фонду бюджету району за 9 місяців 2017 року склали 1347,1 тис.грн. План, затверджений органами місцевого самоврядування, виконаний на 103,5 %.
До бюджету Пенсійного фонду надійшло 61,2 тис.грн., завдання з надходження платежів виконано на 332,6 %. Заборгованість до Пенсійного фонду станом на 01.10.2017 року становить 350,7 тис.грн., в основному це відшкодування пільгових пенсій – 349,3 тис.грн.
Надходження єдиного соціального внеску становлять 54,9 млн.грн., завдання виконано на 121,4% та на 153,7% до відповідного періоду 2016 року.
Щодо заборгованості до зведеного бюджету, то вона за станом на 01.10.2017 року, враховуючи економічно активні підприємства, становить 3,7 мільйона гривень і збільшилась протягом звітного періоду на 115,0 тис.грн., або на 3,2 відсотка. Найбільші боржники: ТОВ «Ішен» – 1235,4 тис.грн., КП «Теплосервіс» – 469,6 тис.грн., філія «Дубровицький райавтодор» - 404,9 тис.грн., ТзОВ «Фірма Рекорд» – 381,2 тис.грн., цегельний завод «Полісся» – 78,8 тис.грн. Також є боржники серед фізичних осіб-підприємців: Жмура Д. – 242,1 тис.грн., Жовклий В.М. – 220,2 тис.грн., Чан Линь Хо – 218,3 тис.грн., ВУ МАН – 71,1 тис.грн.
Задля повноти та своєчасності наповнення бюджету рекомендувалося активізувати роботу з платниками податків, здійснювати контроль за справлянням надходжень до місцевих бюджетів та державних цільових фондів, забезпечувати своєчасне та в повному обсязі надходження податків і зборів (обов’язкових платежів) та інших доходів місцевих бюджетів відповідно до чинного законодавства, дотримання законодавства про працю на підприємствах усіх форм власності, в установах та організаціях, зокрема, з питань належного оформлення трудових відносин із найманими працівниками, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, повноти та своєчасності виплати заробітної плати та сплати податків до місцевих бюджетів тощо.
Також розглянули на колегії стан забезпечення земельними ділянками учасників АТО. З цього приводу ґрунтовний аналіз підготував начальник управління Держгеокадастру в Дубровицькому районі Віталій Сімаченко. За інформацією Віталія Геннадійовича, всього за земельними ділянками звернулося 310 учасників АТО. З цього приводу прийнято 87 рішень органів місцевого самоврядування та 220 наказів головного управління Держгеокадастру області на площу близько 64 га. Зокрема, відповідно до цих наказів для особистого селянського господарства надано більше 48 га для 70 учасників АТО, для садівництва – 15,8 га для 150 учасників АТО.
Для індивідуального житлового будівництва органи місцевого самоврядування виділили близько 12 га для 70 часників АТО, для особистого селянського господарства - 0,77 га (7 учасників АТО), для садівництва – 0, 9920 га для 10 учасників АТО.
Віталій Геннадійович навів приклади, як виглядає Дубровиччина в цьому плані на фоні інших районів області. Так, головним управлінням Держгеокадастру найбільше наказів для садівництва та ведення особистого селянського господарства прийнято по Рівненському (664), Дубнівському (482) та нашому районах (220). Найменше – Рокитнянський (3), Демидівський (13), Зарічненський  райони(20). Тоді як надано органами місцевого самоврядування для індивідуального житлового будівництва: м. Рівне -749, Рівненський район – 414, Сарненський – 353, Березнівський – 215, Володимирецький – 214, Гощанський – 194, Здолбунівський – 159, м. Дубно – 105, Дубровицький район – 87.
Головний земельник району зазначив: на жаль, площ для індивідуального житлового будівництва в районі катастрофічно бракує, тож забезпечити ними всіх бажаючих, просто не можливо. Як позитив відмітив Віталій Геннадійович досвід Сварицевицької, де провели своєрідну ревізію земель в межах населеного пункту завдяки чому виявили незадіяні пустуючі площі, та Соломіївської сільських рад, де рішенням сільської ради з земель запасу виділено загальний масив для потреб місцевих забудовників, при чому левову частку ділянок передбачено саме для учасників АТО. Погоджено, що захисники України отримають в межах населених пунктів по два наділи – для індивідуального житлового будівництва та для садівництва. «Саме для учасників АТО ми резервували найкращі ділянки в плані локацій. Однак коли приймали це рішення, на території ради проживало 18 військовиків, нині маємо вже 34 таких хлопця. Тому передбачили для їх потреб ще одну вулицю в іншому урочищі. Були до ради звернення й від мешканців інших населених пунктів, що брали участь в АТО, однак, поки не будуть забезпечені землею всі наші земляки, зрозуміло, зарадити цим людям не можемо», – розповів Соломіївський сільський голова Олег Білотіл.
Про забезпечення земельними ділянками учасників АТО інформували на колегії також Трипутнянський сільський голова Роман Щур та міський голова Богдан Микульський.
«Брак земель породжує конфлікти на рівні сусідів, а сільський голова стає заручником ситуації», резюмував в ході обговорення Берестівський сільський голова Микола Дашук. Такі конфлікти вже виникали в Залузькій, Колківській сільських радах. За переконанням члена колегії, керівника СПП Андрія Кулика, вільні землі в районі можна було б легко відшукати, якби органи місцевого самоврядування володіли повним обліком незадіяних у сільгоспвиробництві площ. «Інколи скидається, що хтось зумисно зволікає з наведення ладу в цій царині, бо в каламутній воді легше рибу ловити», - зауважив Андрій Євтухович. Однак земельники пояснили, що плани землеустрою – нині задоволення дуже дороговартісне, на яке місцеві бюджети просто неспроможні.
На території Трипутнянської сільської ради мешкає лише 6 учасників АТО, проте без проблемних моментів тут також не обійшлося. В ході засідання колегії про це розповіла мама одного з мобілізованих Галина Криворучко. За словами Галини Федорівни, в цій сільській раді право на землю атовцям довелося відстоювати, як позиції під Волновахою чи Савур-могилою. Її син в зоні АТО побував в першій мобілізації, проте земельний наділ одержав лише нещодавно, зіштовхнувшись з чварами та байдужістю місцевих чиновників, «Кістьми ляжу, та не  дам вам землі», – за словами жінки, заявляв сільський голова Роман Щур. Жінка каже, що її не стільки вразило зволікання з виділенням землі, як чисто етичні моменти. «Зібралися ми всі в далекому масиві, щоб обгледіти ділянки, й я туди приїхала на попутці. Потім вирішили подивитися ще одну ділянку, кілометрів за п’ять від цієї,хлопці хто чим туди рушили, а я хотіла з сільським головою під’їхати,  проте в його машині для мене місця не знайшлося, хоча два сидіння пустували. Сільський голова мало не виштовхав з авто. Мовляв, моя машина – не таксі. Пан Сімаченко, що був присутній при цій розмові, також не вступився за мене…», – з великою гіркотою розповіла про цей випадок пані Галина. Вона озвучила й ще кілька досить неприглядних моментів цієї земельної епопеї. Голова райдержадміністрації Микола Петрушко особисто попросив у матері солдата вибачення за таку поведінку службовців. А присутнім наголосив на недопустимості подібного в майбутньому – людина, що удостоїлася представляти державу на місцях, не має права на особисту антипатію. Адже конфлікт цей виник на порожньому місці, бо де-де, а в Трипутнянській сільській раді точно землі вистачає. та, можливо, річ таки не в браку вільних площ, а в браку людяності? Врешті хтозна, чи так надовго затягнулося б тут виділення земельних наділів, якби їхні надра не приховували величезних бурштинових скарбів? Трипутнянський сільський голова сам натякнув про «конфлікт інтересів» в урочищі, «де всі копають»... Мабуть, таки й дійсно, як каже Андрій Кулик, зумисно каламутять воду, аби постійно можна було сподіватися на непоганий улов...

Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар