пʼятницю, 25 січня 2019 р.









В НОВИЙ РІК ВСТУПАЄМО З БЮДЖЕТОМ
Двадцять восьма сесія районної ради відбулася 21 грудня. Основним її питанням стало прийняття районного бюджету на наступний рік. Незважаючи на це, пленарне засідання пройшло досить оперативно. Депутати вклалися в п’ятдесят з хвостиком хвилин і загалом розглянули 15 питань порядку денного. Всього у роботі сесії взяло участь 25 депутатів районної ради та депутат обласної ради Геннадій Шевченко.

Програми.
На розсуд депутатів їх виносилося одразу декілька. Три з них - соціального спрямування, націлені на поліпшення соціального захисту наших земляків, одна – на підтримку фізкультури та спорту. Так, депутати внесли зміни до районних  програм:  фінансового забезпечення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян та надання пільг з оплати послуг зв’язку, матеріальної підтримки незахищених верств населення; розвитку фізичної культури та спорту, а також прийняли програму соціального захисту ветеранів на 2019-2025 роки. Незважаючи на мінімум фінансування видатків кожної з них, все ж у залі виникали запитання щодо доцільності прийняття цих програм. Такі нарікання – через гострий дефіцит вільних коштів.
Фінансова самостійність навчального закладу.
Реформи активно втілюються в освітній галузі. Вже з 1 січня на самостійний баланс переходить Дубровицький НВК «Ліцей-школа І-ІІ ст.». Відтепер він стає розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня і фінансуватиметься та управлятиме переданим на баланс майном самостійно.
Бюджетні питання.
Цього разу депутати внесли зміни до бюджету на поточний рік, перерозподіливши кошти, що були виділені на співфінансування будівництва медичної амбулаторії в Кривиці. Через тендерні зволікання вони не були використані в поточному році, тож їх розподілили на інші нагальні потреби – в основному на брак фінансування захищених статей в освіті та медицині.
Районний бюджет на наступний рік обрахований на рівні минулорічного з врахуванням росту мінімальної заробітної плати і становить більше 385 млн. грн. по доходах та видатках. Про його основні показники ми розповімо більш детальніше в окремому матеріалі.
Земельні питання. 
Народні обранці визначилися з приводу технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, які будуть передані в оренду  за результатами земельних аукціонів. Такі ділянки виставляють на торги Залузька (всього дві ділянки), Сварицевицька (одна ділянка) сільські ради.  Затвердили таку ж докуметацію на ділянку, що передається в оренду гр. І.А. Поплавскі на території Трипутнянської сільської ради.
Організаційні питання.
Депутати дещо збільшили заробітну плату голови районної ради, піднявши надбавку за вислугу років, адже свою посаду очільник ради обіймає вже більше трьох років. А відповідно й має право на збільшення такої надбавки.
Насамкінець зняли з контролю цілу низку рішень, що вже втратили свою чинність.
Людмила РОДІНА.

головний кошторис РАЙОНУ:
СКІЛЬКИ І КОМУ
ЧИМ РАЙОННА СКАРБНИЦЯ
НАПОВНЮЄТЬСЯ
Загальний обсяг районного бюджету на 2019 рік визначений в сумі 385046,7 тис. грн. З них 174763,9 тис. грн. – надійде у вигляді соціальних субвенцій з державного та обласного бюджетів. Тільки 39958,7 тис. грн., або 9,6 % від загального обсягу – власні надходження до районної скарбниці.
Найбільшу питому вагу у власних доходах становить податок  на доходи фізичних осіб – 99,5 відсотка (у грошовому виразі це 39756,7 тис. грн., або на 12,1 відсотка більше ніж було в цьому році; саме на стільки збільшується мінімальна заробітна плата – до 4173 грн. проти теперішніх 3723 грн.). Ще 202 тис. грн. планується залучити до бюджету у вигляді: надходжень від орендної плати (85 тис. грн.), податку на прибуток підприємств (16,4 тис. грн.), чистий прибуток (дохід) комунальних підприємств (1,3 тис. грн.), плати за надання адмінпослуг (99,3 тис.грн.), адмінсбору за проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (14,8 тис. грн.).
Обсяги міжбюджетних трансфертів, що передбачаються із державного, обласного бюджетів і бюджетів ОТГ, складають 343858,0 тис. грн., або 89,3 відсотка загального обсягу районного бюджету.

КУДИ БЮДЖЕТ РОЗПОДІЛЯЄТЬСЯ
Обсяг міжбюджетних трансфертів з районного бюджету, що передаються до сільських, міського та інших бюджетів – 17177,9 тис. грн.
Для обрахунку фонду оплати праці  взято за основу  запровадження з 1 січня 2019 року розміру мінімальної заробітної плати – 4173 грн. та розміру ставки І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки - 1921 грн.
Видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв всіх бюджетних установ та закладів розраховано, виходячи з цін і тарифів на них, що діють на даний час з врахуванням обсягів їх фактичного споживання у натуральних показниках за 2018 рік з ростом на 10 відсотків.
Вартість харчування вихованців дошкільних навчальних закладів прогнозується на рівні 17 грн. в день.

На утримання районної ради передбачається спрямувати близько 2 млн. грн., або 106,4 відсотка до рівня 2018 року, з них 1762,6 тис. грн. – на заробітну плату з нарахуваннями працівників апарату ради, 101,2 тис. грн. – на видатки з утримання установи (оплату транспортних послуг, послуг зв’язку, відрядження та інші господарські витрати), 82,6 тис. грн. – на оплату енергоносіїв.

На фінансування закладів і заходів  галузі «Освіта» передбачено спрямувати майже 145,5 млн. грн., з них за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету – 95933,2 тис.грн., субвенції з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету – 550,5 тис.грн., додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти – 17008,1 тис.грн., за рахунок субвенцій з бюджетів Миляцької та Висоцької ОТГ – 390,6 тис.грн. і коштів районного бюджету – 31601,0 тис.грн.
Із загальної суми видатків на галузь передбачається спрямувати на виплату заробітної плати з нарахуванням 92,4 відсотка загального обсягу та на оплату комунальних послуг і енергоносіїв – 5,3 відсотка.
Обсяг коштів на заробітну плату працівникам загальноосвітніх навчальних закладів (крім педагогічного персоналу) дає можливість в повному обсязі забезпечити  всі обов’язкові виплати: за посадовими окладами, доплати обов’язкового характеру (нічні,святкові,шкідливі умови праці), доплату до мінімальної заробітної плати.
У фонді оплати праці дошкільних закладів  у повному обсязі враховані кошти на виплату педагогічним працівникам надбавок за вислугу років, надбавок за престижність праці у розмірі 20 відсотків посадового окладу, по одному посадовому окладу допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки.
До  фонду оплати праці інших працівників дошкільних закладів та працівників інших закладів освіти враховано тільки обов’язкові виплати (за посадовими окладами, доплату до мінімальної зарплати, нічні, шкідливі умови праці) без  матеріальної допомоги на фактично зайняту штатну чисельність.

Для галузі «Охорона здоров’я» передбачені видатки за рахунок медичної субвенції на суму майже 31 млн.грн., з них на утримання КНП «ЦРЛ» 29884,4 тис.грн. та КНП «Дубровицька районна стоматологічна поліклініка» 1100,0 тис. грн. Крім цього, за рахунок додаткової дотації з державного бюджету заплановано видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв в сумі 2044,0 тис. грн., в т.ч. КНП «ЦРЛ» – 1850,0 тис.грн. та КНП «Дубровицький РЦ ПМСД» – 194,0 тис. грн. Додатково за рахунок коштів районного бюджету враховано 1535,3 тис.грн. на оплату енергоносіїв, а саме для КНП «ЦРЛ» 1130,0 тис.грн., КНП «Дубровицька районна стоматологічна поліклініка» 210,0 тис.грн. та КНП «Дубровицький РЦ ПМСД» 195,3 тис.грн.
Обсяг коштів, який передбачено на утримання центральної районної лікарні з урахуванням коштів медичної субвенції, що будуть передані з бюджетів Висоцької і Миляцької ОТГ, дає можливість забезпечити фактично зайняту чисельність працівників фондом оплати праці з нарахуванням за посадовими окладами, обов’язковими надбавками та доплатами, доплатою до мінімальної зарплати, допомогою на оздоровлення медичних працівників.
По КНП «Дубровицька районна стоматологічна поліклініка» фондом оплати праці забезпечено виплату посадових окладів, обов’язкових надбавок та доплат, доплати до мінімальної зарплати в розрахунку на 5 місяців.
Фінансування первинної медичної допомоги здійснюється через НФЗУ «Національна служба здоров’я України» за окремою бюджетною програмою з державного бюджету.
На проведення розрахунків за комунальні послуги та енергоносії КНП «ЦРЛ» забезпечено на 93,7 відсотка від потреби, КНП «Дубровицька районна стоматологічна поліклініка» та «Дубровицький РЦ ПМСД» відповідно на 89,4 і 88,5 відсотків.

На галузь «Культура і мистецтво» у районному бюджеті планується майже 9,5 млн.грн., в тому числі за рахунок субвенції з бюджетів Висоцької і Миляцької ОТГ – 410,9 тис. грн. Видатки на оплату праці з нарахуванням забезпечені на 93,4 відсотка, на енергоносії – 5,2 відсотка. Фонд оплати праці музичної школи враховує педагогічним працівникам  надбавку за вислугу років, допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі посадового окладу, надбавку за престижність у розмірі 15 відсотків посадового окладу. Крім основної заробітної плати за посадовими окладами, бібліотечним працівникам враховано надбавки за вислугу років та особливі умови роботи у розмірі до 10 відсотків посадового окладу, клубним працівникам – надбавку за вислугу років, а також один посадовий оклад допомоги на оздоровлення.
На галузь «Фізична культура і спорт» передбачені видатки на 13,3 відсотка більш ніж 2018 року.
Як і у попередні роки, так і на 2019 рік передбачено надання фінансової підтримки громадській організації фізкультурно-спортивному товариству «Колос» в сумі 118,4 тис. грн.
В 2019 році з районного бюджету на утримання ДЮСШ та здійснення заходів з фізичної культури і спорту районного значення планується більше 1 млн. грн. Обсяг коштів на оплату праці по ДЮСШ враховує всі виплати обов’язкового характеру, допомогу на оздоровлення у розмірі посадового окладу.

В районному бюджеті на 2019 рік видатки на соціальний захист населення та соціальне забезпечення (без урахування трансфертів) передбачаються в сумі 6979,9 тис.грн.
На утримання районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) передбачаються кошти в сумі 6259,6 тис.грн. З них з районного бюджету – 5512,0 тис. грн., або з ростом на 12,0 відсотка проти затверджених у 2018 році, та за рахунок бюджетів об’єднаних територіальних громад – 747,6 тис.грн., або 79,0 відсотків від показників 2018 року.
Фонд заробітної плати включає тільки обов’язкові виплати: за посадовими окладами, доплату до мінімальної заробітної плати, шкідливі умови праці, допомогу на оздоровлення медичному персоналу у розмірі посадового окладу.

Видатки на утримання центру соціальної служби для сім‘ї, дітей та молоді визначені в сумі 522,8 тис. грн. Фонд заробітної плати обрахований за посадовими окладами, надбавкою за вислугу років, включаючи доплати до  встановленого розміру мінімальної заробітної плати, допомогу на оздоровлення.

В проекті районного бюджету передбачено надання субвенції  на обслуговування осіб з інвалідністю у Вараському міському центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів в сумі 120,0 тис. грн., в комунальному закладі «Рівненський обласний центр комплексної реабілітації інвалідів» в сумі 22 тис.грн., а також виплату грошової компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, в сумі 55,5 тис.грн.

В складі видатків загального фонду районного бюджету враховано кошти на реалізацію 16 місцевих (регіональних) програм на майже 1,5 млн. грн.
Найбільше фінансування припадає на забезпечення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян та надання пільг з оплати  послуг зв’язку; збереження архівних фондів ліквідованих підприємств району (340,0 тис.грн.); програми «Здоров’я дітей Дубровиччини» на 2016-2020 роки (240 тис.грн.); розвитку фізичної культури і спорту в районі (258,1 тис.грн.) тощо.

На виконання заходів цільової програми індивідуального житлового будівництва у сільській місцевості «Власний дім» по спеціальному фонду пропонується спрямувати 50,0 тис. грн. на надання пільгових кредитів індивідуальним сільським забудовникам за рахунок повернення коштів, наданих в попередні роки.

Для забезпечення належного утримання бюджетних установ з районного бюджету планується передача міжбюджетного трансферту органам місцевого самоврядування в сумі 16974,8 грн. на утримання дошкільних закладів та сільських закладів культури.
Підготувала Людмила РОДІНА.
Детальніше про бюджет можна дізнатися на сайті районної ради.
\






Немає коментарів:

Дописати коментар