пʼятницю, 25 січня 2019 р.


* З колегії РДА
БЮДЖЕТ ВИКОНУЄТЬСЯ, АЛЕ ЦЕ ЛИШЕ КРАПЛЯ В МОРІ ПОТРЕБ
Наша перспектива, як не крути, насамперед залежить від фінансових можливостей. Адже найамбітніші плани можуть зазнати фіаско через брак необхідних для їх втілення коштів. Тож аби такого не траплялося, на останній колегії при голові райдержадміністрації було обговорено стан сплати платежів до бюджету та державних цільових фондів. Бо ж саме від цього напряму залежить становище  не лише бюджетних сфер, а й подальше району в цілому.

За інформацією державної фіскальної служби, до загального фонду бюджету району протягом 10 місяців надійшло більше 53 млн. грн. власних доходів, що перевищує заплановані показники на 6,8 відсотка. Порівняно із відповідним періодом минулого року обсяг власних доходів збільшився на 6011,0 тис. грн., ріст доходів склав 112,7 %. До загального фонду районного бюджету протягом січня-жовтня акумульовано більше 30 млн. грн. власних доходів, або на 275,1 тис. грн. більше запланованого.
Наскільки це задовольняє наші потреби загалом? Судіть самі: заплановані на поточний рік видатки районного бюджету, навіть за найскромнішими обрахунками, перевищують 378,5 млн. грн. Основні фінансові вливання в скарбницю району надходять з Державного бюджету у вигляді адресний субвенцій, дотацій та субсидій. Це і є відповіддю на запитання, чому з кожним роком відбувається оптимізація бюджетних галузей району. Ми надто мало заробляємо власних коштів, аби забезпечити свої потреби в повному обсязі. Як завжди, основними бюджетоутворюючими підприємствами району залишаються Дубровицький та Висоцький лісгоспи.
Бюджет міської ради виконано на 109,6 %. При плані 10297,7 тис. грн. фактичні надходження склали більше 11 млн. грн.
Майже скільки ж коштів було залучено до сільських бюджетів району. Сукупно сюди надійшло майже 12 млн. грн. власних доходів, що становить 122,0 % планових призначень. Однак із загальної кількості місцевих бюджетів району (19) не виконані – 4. Не впоралися з виконанням бюджету Лісівська, Велюнська,             Осівська, Бережницька сільські ради. В основному  невиконання затвердженого розпису доходів сільських рад відбулось через ненадходження планових призначень з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів та акцизного податку.
Оскільки нині Пенсійний фонд фінансується з розщеплення ЄСВ, які адмініструються через фіскальну службу, тільки окремі платежі сплачуються безпосередньо до бюджету Пенсійного фонду. всього сюди було залучено 12,1 тис. грн., при цьому планові завдання з надходження платежів виконано на 805,3 %.
В той же час заборгованість до Пенсійного фонду становить 362,1 тис.грн., в основному це відшкодування пільгових пенсій – 360,7 тис.грн. Проте це не заважає вчасно й в повному обсязі виплачувати пенсії для понад 12 тисяч пенсіонерів району. Знову ж таки – завдяки вливанням з Державного бюджету.
Надходження єдиного соціального внеску в районі становлять 74,8 млн.грн., що на 13,6 млн. грн. більше до відповідного періоду 2017 року.
Щодо заборгованості до зведеного бюджету, то враховуючи економічно активні підприємства, вона становить 6,9 млн.грн. і збільшилась протягом звітного періоду на 2,2 млн.грн., або на 42,5 %. Найбільші боржники: КП «Теплосервіс» – 1784,9 тис.грн., ТОВ «Ішен» – 1235,5 тис.грн., ТзОВ «Фірма Рекорд» – 654,3 тис.грн., Філія «Дубровицький райавтодор» – 444,7 тис.грн., ТзОВ «Агрофірма «Рекорд» – 389,9 тис.грн., цегельний завод «Полісся» – 87,0 тис.грн. Також наявні боржники серед фізичних осіб-підприємців – Васильєв А.А. – 435,4 тис.грн., Жмура С.Д. – 242,1 тис.грн., Жовклий В.М. – 220,2 тис.грн., Чан Линь Хо – 209,7 тис.грн.
* * *
Йшлося на засіданні колегії також про організацію санаторно-курортного лікування громадян. Зокрема, прозвучала така інформація з управління соціального захисту.
«Упродовж 2017 року управління уклало 127 тристоронніх угод на  суму більше 771 тис. грн. для оздоровлення постраждалих осіб  І категорії та потерпілих дітей з інвалідністю, пов’язаною з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС, разом з одним з батьків. На їх підставі було забезпечено санаторно-курортним лікуванням 108 дорослих  та 19 дітей.
На обліку для забезпечення санаторно-курортними путівками у 2018 році перебуває 154 постраждалих осіб, віднесених до категорії 1, та 31 дитина з інвалідністю, пов’язаною з наслідками Чорнобильської катастрофи.
Для забезпечення санаторно-курортним лікуванням постраждалих громадян та дітей з на 2018 рік передбачено обсяг асигнувань на загальну суму 612198 гривень, що становить 79 відсотків від фінансування у 2017 році (на 159107 грн. менше), водночас обсяг компенсації санаторно-курортним закладам за надані послуги збільшено по громадянах 1 категорії з 5250 грн. до 6822грн., по дітях-інвалідах з 10840 грн. до 13545 грн. Даний обсяг фінансування дав можливість забезпечити санаторно-курортним лікуванням 54 особи, віднесених до категорії 1, та 18 дітей з інвалідністю.
На даний час на забезпечення санаторно-курортними путівками в управлінні  соціального захисту населення перебуває і 20 (15 – в 2017) учасників бойових дій в АТО.
Виділено кошти в сумі 57302,00 грн. на закупівлю санаторно-курортних путівок для 7 учасників бойових дій в АТО.
Також виділено кошти в сумі 75699,00 грн. на закупівлю санаторно-курортних путівок для інвалідів загального захворювання, в тому числі 62055.0 грн. для інвалідів-спинальників».
Зрозуміло, що названі цифри – просто мізер, порівняно з тим, що ми мали раніше. Адже не за горами ще ті часи, коли в районі санаторно-курортним лікуванням охоплювалося понад вісімдесят відсотків дітей шкільного віку. Щодо інвалідів по ЧАЕС, то така категорія забезпечувалася путівками повністю, хіба що людина не могла поїхати до санаторію з якихоcь особистих причин чи за станом здоров’я. Однак реалії сьогодення – жорстка економія, що в першу чергу відбивається на найбільш вразливих категоріях населення.
Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар