пʼятницю, 25 січня 2019 р.


* Репліка
Починаймо пити,
щоб комуналку не платити

Черговою скандальною ініціативою відзначився український уряд. Згідно з новими правилами нарахування субсидій в цьому опалювальному сезоні буде вигідно стати алкоголіком і наркоманом. Для полегшення комунального пресингу достатньо мати відповідну довідку про згубну залежність. Або, принаймні, бути родичем такого несвідомого громадянина.

Субсидія – для алкоголіка та наркомана
Схоже, одіозного міністра соцполітики Андрія Реву факт зловживання співвітчизниками оковитою непокоїть набагато менше, ніж те, скільки вони їдять. Отож, як бачимо, прихильність до «зеленого змія» навіть стимулюється бюджетною підтримкою.
Навіть не знаю, за яким принципом на період опалювального сезону 2018-2019 в список пільговиків потрапили не лише ті, хто не має фінансової можливості оплатити непосильну комуналку, але і ті, хто страждає від залежностей – алкоголізму, наркоманії. Невже, в Україні з електоральною прихильністю настільки погано, що ставку роблять вже й на антисоціальні елементи? 
Як відомо, заради омріяних субсидій українці вже почали розлучатися, виписувати з квартир рідних і т.д. Тепер, схоже, саме час почати пити і вживати наркотики. Причому, зовсім необов’язково робити це по-справжньому.
Експерти зазначають, що тепер, аби не платити космічних сум за комуналку, громадяни масово купуватимуть довідки.
«Коли мова йде про те, що за рахунок держави  можна не платити, люди будуть і розлучатися, і роз’їжджатися, що вони вже роблять. А брати довідки – тим більше. Те, що зараз робить міністр соцполітики Рева – це просто бомба сповільненої дії. Тарифна політика, яка призвела до такого підходу до начислення субсидій – це злочин. Цього немає ні в одній іншій системі світу», – каже екс-міністр ЖКГ України Олексій Кучеренко. Державна мотивація до згубних звичок – взагалі нонсенс.

250 гривень – і ви алкаш
Яким чином отримати омріяну довідку про алкозалежність, механізму поки не прописано. Однак народ український швиденько зметикує, як такий документ «змельдувати». Хоча певні труднощі є.
Не є секретом, що і в містах, і в селах алкоголізм та наркоманія поширені, як ніколи. Однак згадані діагнози можуть встановити хіба наркологи та психіатри, і, звісно, процедура не обмежиться одним прийомом. Лікарі безапеляційно стверджують: звертатися до сімейного лікаря за такою довідкою – марна справа. 
Наразі в уряді не надали чіткого алгоритму, у який спосіб отримати документальне лікарське підтвердження про те, що людина хворіє на алкоголізм чи наркоманію. «Заочно» – за зверненням матері або дружини алкоголіка чи наркозалежного теж не може отримати такої довідки, навіть, коли йдеться про осіб, які перебувають на диспансерному обліку. Довідку можуть видати виключно хворій особі, на адвокатський запит та на вимогу суду, а члену родини – заборонено законодавством.
Отож, можливість оформлення субсидій для родин, де є такі хворі, залежатиме від доброї волі хворих. А з волею у останніх якраз і проблематично.
Щодо вартості посвідки, то сьогодні довідку від нарколога можна отримати за скромні 250 грн. Це зовсім ніщо, враховуючи, що суми в платіжках – тисячі гривень.
Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар