пʼятницю, 25 січня 2019 р.



Ремчицький міст: досі як безкоштовний атракціон страху
Сподіваємося, що найближчим часом цю важливу ділянку автодороги приведуть до пуття. У цьому, як на мене, в даний час мають бути зацікавлені всі: як жителі північних районів, так і влада, адже вибори не за горами. Для вас – невелика частина епопеї 2018 року під назвою «Ремчицький міст».
Діти і дорослі люблять атракціони. адреналін, отриманий там, кажуть, очищає кров. Якщо маєте бажання відчути особливі емоції, можете не шукати платної кімнати страху у великих містах. У нас, на Поліссі, нині діє безкоштовний атракціон під назвою «Ремчицький міст». Навіть атеїст, який їде по ньому, згадує про існування Бога і відчуває, що кожен наступний момент життя може закінчитися саме цієї миті. Але, дай Боже, щоб нічого подібного на цьому мосту не сталося.

Міст у Ремчицях, який сполучає Сарненський і Дубровицький райони, став притчею во язицех у всій нашій області. Про його стан в інтернеті не говорили хіба-що байдужі. Мешканці Рівненщини знімали відео, на якому було відображено жахливий стан цієї важливої споруди. Ці кадри викликали щонайменше обурені коментарі: міст, у якому відсутні перила, має посередині ще й ями по коліна. Таке часто бачимо у фільмах жахів. Чому зволікають з ремонтом мосту?
Ще навесні почали писати про те, що ремчицький міст закриють на капітальний ремонт, однак не судилося цьому статися. Мостом як їздили, так і їздимо. Хоча його повного закриття, звісно, хотіли і хочуть не всі. Адже тоді, добираючись, до прикладу, з Дубровиці до Рівного, буде робити добре коло через Любиковичі. А це зайві кілометри.
А тепер власне про ремонт, вірніше про його відсутність. На початку року було проведено тендер на виконання цих робіт. Через надійну площадку-партнера з державних закупівель визначився переможець, який запропонував найкращу (найдешевшу) цінову пропозицію виконання робіт. Саме тоді мешканці північних районів трохи, як то кажуть, видихнули: міст будуть ремонтувати, гроші є, виконавець є. Але очевидне було іншим: літо минуло, а роботи на мосту вперед не просовувалися. Ця картина дуже нагадала відому байку про комаху, яка «літо красне проспівала». А тут зима глянула у вічі.
Наприкінці листопада проскочила інформація про те, що у квітні міст почало ремонтувати підприємство «Олександрія Кепітал», але у жовтні воно роботи зупинило. У листопаді Служба автомобільних доріг області договір з цією фірмою розірвала достроково за неналежне виконання взятих зобов’язань, проте заплатила виконавцю 3 мільйони 401 тисячу гривень (кажуть, що це був аванс). Однак, хто їхав мостом, то помітив раніше, що абсолютно не видно результатів роботи цієї фірми. Проте, як розповів мені один із жителів Бережниці, цей підрядник пофарбував стовпи. Мабуть, на цьому і проїли майже чотири мільйони. Свою неспроможність продовжити роботи журналістам рівненського телебачення підрядник пояснив гарною причиною: завагітніла керівник фірми. Отож-бо, через її декретну відпустку, нема кому керувати. Стало зрозуміло, що слід шукати нового підрядника. Чим і зайнялася служба автомобільних доріг, яка цей міст обслуговує.
Новий тендер на ремонт мосту виграло товариством «Євро Плюс Буд». Вартість робіт складе теж 12 мільйонів.
13 грудня я їхала маршруткою з Рівного. Біля ремчицького мосту утворилася величезна черга автівок. Стояли ми близько 40 хвилин. А людям ще добиратися треба було у віддалені села Зарічненського району. Маршрутки з графіка позбивалися. Під’їхали до цієї відомої переправи через Горинь, як було ще видно, а міст переїхали, як стемніло. Цього разу я традиційно   закрила очі і попросила Бога, щоб міст переїхати неушкодженими. Думаю, не я така одна у маршрутці, хто Господу молився…
Боже, тільки б тут ніхто не звалився у воду. Колись у 70-х роках автобус з людьми потрапив у Горинь саме на ремчицькому мосту, були жертви. Пригадую, як колишній начальник міліції пан Башинський розповідав мені про цю трагедію. Але це було минуле століття, інші технології і можливості. Ми ж рухаємося вперед?
Міст це сьогоднішня наша величезна проблема. Така прекрасна дорога з Рівного до Сарн і такий страшний цей переїзд через Горинь. Два світи. На жаль.
Засніжила зима все довкола, міст у Ремчицях також вбрався у білу шубу, але жоден водій і пасажир не забуває, що тут на кожному кроці чекає велика небезпека. Кажуть, обіцяного чекають три роки. Жителі північних районів ждуть ремонту моста, як мінімум, вже рік. Дай Боже, щоб відоме прислів’я не спрацювало у нашому випадку.
А зараз до вашої уваги  думки і коментарі про ремонт мосту.
                                           Голові облдержадміністрації Муляренку Олексію Віталійовичу
                                           Депутатам обласної ради: Суховичу Віталію Миколайовичу,                                                              Лобчуку Миколі Івановичу, Шевченку Геннадію Миколайовичу.
Моє звернення до Вас – це крик душі усіх мешканців Дубровиччини, інтереси яких свого часу я два скликання представляв в обласній раді. Річ в тім, що міст через річку Горинь, що сполучає наш та сусідній Сарненський райони, вже тривалий час перебуває в аварійному стані. У квітні було прийнято рішення цей міст відремонтувати. Перекрили одну половину споруди, а весь рух транспорту спрямували іншою. На тому все обмежилося. Неодноразово я загострював на цьому увагу районної влади, виступаючи на колегіях з вимогою проконтролювати хід ремонтних робіт. Між тим міст з кожним днем все більше зазнавав руйнації. Нині по ньому страшно їхати, адже будь-якої хвилини може статися трагедія. У сімдесятих роках колись на цьому місці вже сталася жахлива аварія – пасажирський автобус упав у воду. Невже ми чекаємо була її повторення?
Ввважаю, що необхідно НЕГАЙНО вжити заходів до безпеки водіїв та пасажирів. Перше, що я рекомендую – поставити акумуляторний світлофор для регулювання руху на цій ділянці дороги. Друге – обмежити рух важковагового транспорту цим мостом. І врешті-решт відремонтувати цю споруду, адже зволікання з цим з кожним днем здорожчує ремонтні роботи. Надіюсь, що це звернення поліщуків стане предметом для обговорення на найближчій сесії обласної ради та колегії облдержадміністрації і буде вжито негайних заходів, а винуватці в такій ситуації – притягнуті до відповідальності згідно з чинним законодавством.
З повагою, керівник ПСП «Промінь»,  заслужений працівник сільського господарства України Кулик Андрій Євтухович.  13.12.2018 р.

Віталій Ундір, перший заступник ОДА (у телефонній розмові).
Це нагальне питання стоїть зараз на особливому контролі в облдержадміністрації. Як людина і керівник розумію, що саме на цій ділянці, на жаль, маємо упущення. Зробили чимало доріг в області, люди задоволені їх якістю. Обсяги виділених на місцеві дороги кошти в рази перевищули фінансування державних доріг. Тобто дороги, які не обслуговувались або обслуговувались за залишковим принципом останні 27 років, ремонтувалися, і це є показник. Ремчицький міст, на жаль, став негативним винятком щодо вчасного освоєння коштів. Нагадаю, що його обслуговує служба автомобільних доріг області. На жаль, перший підрядник виявися неспроможним виконати зобов’язання, які були на нього покладені. А теперішній довів свою ефективність на роботах по ремонту мосту в м. Сарнах! Сподіваюся, що якість робіт на ремчицькому мосту буде не гірша.
Геннадій Шевченко, депутат обласної ради.
Питання необхідності ремонту ремчицького та бродецького мостів я підіймав у депутатському запиті  ще наприкінці 2017 року. Важливість цієї проблеми очевидна, бо все-таки ці споруди перебувають на трасі міжнародного сполучення. Стан цих мостів бачать не лише українці, а й білоруси. Але найголовніше – це безпека людей. Нещодавно на сесії обласної ради йшлося про виконання мого запиту, я зазначив, що досі занепокоєний станом справ і очікую, як і всі поліщуки, виправлення ситуації, що склалася. Працює інший підрядник, отож хочу вірити, що ремчицький міст буде відремонтовано. Я переконаний, що наша влада докладе максимум зусиль та уваги до цього вкрай важливого питання.
Служба автомобільних доріг області
НОВИЙ ПІДРЯДНИК АКТИВНО РОЗПОЧАВ РОБОТУ (ФОТООГЛЯД)
В селі Ремчиці новий підрядник активно розпочав ремонт мосту.
Роботи на замовлення Служби автомобільних доріг у Рівненській області проводить підрядна організація ТОВ «ЄВРОПЛЮСБУД».
Служба автомобільних доріг у Рівненській області просить учасників дорожнього руху та місцевих мешканців відноситися з розумінням до тимчасових незручностей.
Люба КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар