пʼятницю, 25 січня 2019 р.


«КАПРИЗУН» ГАРАНТУЄ ФЕЄРВЕРК
ПОЗИТИВНИХ ЕМОЦІЙ

На відміну від навчання для відпочинку та веселощів у малюків – канікул немає. Від розваг та пригод діти не втомлюються ніколи. Вже більше року дубровицька дітвора знайома зі студією аніматорів «Майстерня свята «Капризун», яка допомагає родинне торжество чи певну віху в становленні дитини перетворити на незабутній феєрверк позитивних емоцій. Як же працює з малечею креативна та відповідальна команда аніматорів, вивчав «Дубровицький вісник».

Де варто навчатись або що варто вміти, аби стати дитячим аніматором?
Ми не навчались у спеціальних школах аніматорства. Чесно кажучи, не знаємо, чи такі існують. Але точно впевнені, щоб бути аніматором, потрібно вміти зробити так, щоб не лише діти отримували задоволення від події, а й дорослі не засумували. А крім веселощів і розваг, треба подбати і про те, щоб ніхто з дітей нічого не втнув, зацікавити їх та простежити за всіма.
Яким повинен бути аніматор, аби його назвали професійним?
На нашу думку, потрібне повне охоплення дитячої аудиторії, різнобічне використання цікавого реквізиту, моніторення сучасного світу мультимедіа та і взагалі просто любити дітей, дарувати їм радість і бути на рівні з ними.
А хто наші аніматори в повсякденному житті?
Ми – мами прекрасних синочків, від спілкування з якими черпаємо натхнення для своєї роботи. А за освітою – педагоги з Орв’яницького НВК Вікторія Мозоль, Людмила Потерайко та Анюта Правник.
Як виникла ідея створити анімаційну студію?
Все почалося з того, що ми вирішили зробити іменини одного з наших синів яскравими та незабутніми. Це був наш перший досвід аніматорства. Після цього свята ми зрозуміли, що ця справа наша. Ми почали жартувати, що аніматорство може стати додатковою професією, тим більше аніматорів у Дубровиці ще немає. Одна з нас, найбільш смілива і креативна, сказала: «Будуть!» і вранці повідомила нас, що ще звечора розмістила оголошення в Інтернеті про «Майстерню свята «Капризун».
Як швидко ви можете підготувати свято?
Бували випадки, що і за добу. Але зазвичай батьки замовляють нас щонайменше за тиждень до дитячого свята.
Діти – особлива аудиторія. Як знаходите спільну мову із непосидючими та розбещеними?
Терпіння – це най-най-найголовніше, на нашу думку. Дійсно, діти бувають різні, а кожен захід – це їхнє свято. Вони хочуть побешкетувати, а ми повинні за будь-яких умов провести хорошу програму. Ще стриманість і зібраність дуже важливі для аніматорів. Треба завжди бути готовими до неочікуваних ситуацій і вміти уникати конфліктних ситуацій між дітьми.
Готуючи різноманітні заходи, ігри, де черпаєте ідеї?
Оскільки ми постійно працюємо з дітьми, це розвиває твою комунікабельність, ти вчишся правильно, чітко говорити, про щось домовлятись. Можливо що завгодно придумати для дітей, створити програму, сценарій. Ти постійно маєш шанс внести щось своє. А також величезною перевагою є робота в команді. Це взагалі дуже класно, коли працюєш із тими, хто так само, як і ти, любить свою роботу і щиро намагається внести щось від себе. Ми, звичайно, більше розважаємо діток, ніж навчаємо, але особисто ми у кожній програмі намагаємось дати хоч якийсь урок, майстер-клас. Крім цього, намагаємось виховувати у малечі командний дух і повагу одне до одного.
Розкажіть, чи бували у вашій практиці якісь курйози?
А як же без цього... Ми, сучасні люди, дуже залежні від своїх гаджетів і звикли на них покладатись, але трапляється, що вони підводять. Так сталось і знами. Зазвичай, коли під’їжджаємо до замовника, телефонуємо і нас зустрічають. Але одного разу нас підвів мобільний зв’язок і шукати замовника довелося інтуїтивно: будинок той – біля якого багато авто, отже є гості, а отже і свято. Коли не вдалося  таким чином, запитували у перехожих, чи не знають вони, де живе поблизу хлопчик 8 років, у якого сьогодні іменини. Все було б нічого, якби у цей час ми не були у костюмах клоунів.
Чи не бояться діти аніматорів у костюмах?
В теперішній час здивувати дитину костюмом стає дедалі складніше, тому ми створюємо індивідуальну шоу-програму в конкретній тематиці для дитини, в якої свято. В цій шоу-програмі присутні ігри, конкурси, ігри,  естафети, майстер-клас, подарунок імениннику та багато іншого з використанням яскравого реквізиту. Також великою популярністю користується шоу мильних бульбашок. Мильні бульбашки асоціюються з дитинством, радістю, веселощами і святом. Шоу мильних бульбашок може стати чудовою прикрасою на будь-якому святі: дитячому дні народження або будь-якому іншому дитячому святі, дні іменинника, весіллі. Це дійство з великими мильними бульбашками буде цікаво для дітей і дорослих, створить чарівну атмосферу свята, залишивши після себе прекрасний настрій і незабутні враження.
Чи не виникало конфліктів із замовниками свята?
Ні.
Завдяки нашій новій професії ми настільки збагатили свою уяву та фантазію: переглянули безліч мультфільмів, спробували зіграти у різні комп’ютерні ігри для того, щоб зрозуміти сучасну дитину.

Звичайно, дитяче свято для його організаторів – зовсім не розваги, це велика відповідальність та повна несподіванок креативна робота.  Адже кожне дійство треба зробити неповторним, незабутнім, неконфліктним, приуроченим конкретній дитині. Аніматору доводиться бути не просто артистичним педагогом, хорошим психологом, а й самому трохи дитиною. Щоб безпомилково вгадувати найзаповітніші мрії винуватця торжества. Тож нехай дитячі щирість, відкритість, бурхлива фантазія надихають «Капризун» на нові святкові перевтілення.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар