пʼятницю, 25 січня 2019 р.


Осінь. Дощ. Тарифи. А у вас тепло?

Черговий опалювальний сезон стартував. Чим і як вигідніше обігріти домівку, щоб і тепло було, і копійчину заощадити? Це питання хвилює сьогодні практично всіх господарів. Раніше,  ми один  поперед одного намагалися щонайшвидше підвести «блакитний вогник»: дров заготовляти не треба, попіл чи шлак не тягати, ціни на паливо – доступні. Але за останні роки вартість газу підскочила мало не до небес. Хтось придбав дрова, бо має грубку або твердопаливний котел, адже газ дорожчає і дорожчає. Та й дрова з кожним роком дешевшими не стають. А клопоту скільки біля них.

Жителі міських багатоповерхівок альтернативи газу практично не мають. Дехто переходив на електричні котли, та підвищення тарифів на електроенергію майже зрівняло витрати. Залишається утеплювати квартири, ставити економне обладнання.
Інші ще можуть обирати між газом і твердим паливом. Але тут кожен повинен порахувати і добре подумати. Багато людей в очікуванні: «Чи вийде їм субсидія?». Лише трохи більше п’ятисот домогосподарств мають перехідну субсидію з літа у нашому районі. От вони вже знають точно, що і зимова їм виходить. А решта, хто подав документи на субсидію, просто чекає, трепетно і з острахом. Вже дивлячись на квитанції у листопаді, люди будуть бачити якусь картину щодо субсидій. Вмикати. Чекаємо… А поки що я поцікавилася, чи тепло у квартирах дубровичан та закладах, де комфортні умови вкрай потрібні тим, хто їх відвідує.

Ніна Стасюк, начальник управління освіти, молоді та спорту РДА: У всіх дошкільних закладах району наразі тепло, опалювати дитсадки розпочали вчасно. Школярі зараз перебувають на канікулах. З понеділка у класах всіх навчальних закладів буде забезпечений необхідний для навчання температурний режим. У ліцеї збудовано і змонтовано нову потужну котельню, вже перевірено її роботу, отож у закладі буде тепліше, ніж минулого року. У Дубровицькій ЗОШ №2 монтують котли, протягом цього тижня котельня буде готова, і заклад після канікул  також належно опалюватиметься. Дирекція другої школи прийняла правильне рішення: на два дні раніше відправити своїх учнів на осінні канікули, це було пов’язано саме з питанням монтажу котельні у закладі.
Богдан Микульський, міський голова: У садочках міста всюди тепло. Опалювальний сезон розпочато вчасно. Паливом забезпечені. Сподіваємося, що так і перезимуємо. Міські дошкільні заклади опалює КП «Теплосервіс».
Андрій Полюхович, завідуючий господарством Дубровицької лікарні: Тепло у нашому закладі ввімкнули 19 жовтня. Наразі повсюди затишно, комфортно медпрацівникам і хворим. Звичайно, там, де перебувають недужі люди, має бути нормальний тепловий режим. Опалює лікарню КП «Теплосервіс». Паливо (дрова) завезене, його вистачатиме протягом сезону. А систему ми підготували ще влітку. Все було промите, продуте. Підготовку провели власними силами, і вже 19 серпня мали акт її готовності. Найбільш тепло у інфекційному, дитячому відділеннях. Особливо затишно стало в неврології, де віднедавна стоять енергозберігаючі вікна. Просто разюча відмінність з попередніми роками. Все тримаємо на контролі, за всім слідкуємо.
Пенсіонер-дубровичанин, проживає по вул. Шевченка, 60: Колись наш будинок опалювався централізовано, у квартирах завжди було прохолодно. У той час і санстанція не раз вимірювала у нас тепло, реагувала на скарги. Зараз у кожного – індивідуальне опалення. Було дуже добре, як газ був дешевший, всім було зручно. Зараз кожен мій сусід сам вирішує питання опалення квартири. Поки нема субсидій, то пенсіонери вмикають котли погодинно. Вже як буде все зрозуміло щодо нарахованих субсидій, то вже кожен бачитиме, на яку потужність котел вмикати. Там, де є малеча, то знаю, що дубровичани газ не економлять, бо здоров’я дітей понад усе. А дорослі можуть і краще одягтися, щоб зекономити гроші, ще ж великих морозів не було.
Жителька вулиці Воробинська, пані Олена: Здається, зовсім недавно провели газ, не могли натішитися. Це ж відпочинок для рук, газове опалення. Але у нашій країні щастя довго тривати не може. Добре, що не викинули з хати грубок. Зараз протоплюємо по черзі то одну, то другу. Купили на зиму машину дров, син порізав, був у відпустці. А рубати наймали людей. Дуже переживаю, що буде з субсидією, бо у мене прописані син і невістка. Фактично вони тут не живуть. Все щось змінювали по субсидіях, то казали, що їх доходи враховують, а то вже кажуть, не враховують. Не знаю, не буде субсидії, то газ включати, мабуть, взагалі не буду. Золотий той газ. Дрова теж недешеві, але груби у нас дуже добрі, як напалимо, то день тепло тримається. Дров купимо ще, як треба буде.
Віталій Ващишин, директор Дубровицького районного територіального центру соціального обслуговування: У Висоцькому стаціонарному відділенні з обслуговування одиноких непрацездатних громадян температурний режим забезпечується нормально. Зрозуміло, що хворим і немічним людям треба більше тепла, аніж молодим і рухливим. Минулого року Висоцьку лікарню і заклад, де живуть наші підопічні, почав опалювати новий котел (встановлений за рахунок бюджету Висоцької сільської ради), отож ситуація з теплопостачанням значно покращилася. Впевнений, зима для стареньких і самотніх людей буде тут комфортною.
До слова: На місячну зарплату голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва можна опалювати квартиру майже 200 років: вистачить і дітям, і онукам, і правнукам. Сьогодні зарплата та премія цього молодого чоловіка складає майже три мільйони гривень в місяць. Рік тому Петро Порошенко обіцяв зниження ціни на газ. Коментуючи перемогу «Нафтогазу» над «Газпромом» в Стокгольмському арбітражі 8 червня 2017 року, президент зазначив: «Ціни на газ ми перерахуємо! В менший бік. Бо Україна переплачувала! Що переплачувала? Корупційну складову!».
Люба Клімчук.


Немає коментарів:

Дописати коментар