пʼятницю, 12 квітня 2019 р.


ЩОБ ШУМІЛИ НОВІ ЛІСИ
Забезпечити безперервне життя лісові, створити нові насадження – основне завдання працівників лісового господарства. Тому з настанням сприятливих погодних умов, дубровицькі лісівники, як і щороку навесні, розпочали лісокультурну кампанію. Навесні цього року структурними підрозділами Дубровицького лісгоспу планується закласти нові плантації сосни та берези загалом на площі 140 га. Поновленню підлягають всі ділянки, які були зрубані протягом 2018 року, тобто відбувається 100% їх заліснення. До того ж площі  лісових культур з року в рік все збільшуються, тільки цьогоріч в Дубровицькому лісгоспі буде закладено рукотворних лісів на площі 130 га в держлісфонді. Якусь частину площ лісівники  залишили під природне поновлення. Посадці лісових культур передувала велика й клопітка робота: заготівля лісового насіння, вирощування сіянців, очистка ділянок та підготовка грунту до посадки шляхом борознування.
У п’ятницю, 15 березня, ми побували в урочищі, що біля нижнього складу лісгоспу. Тут на площі більше 3 га розгорнули посадку сосни та берези як основних лісоутворюючих культур за схемою чотири через чотири. Ліс, що ріс тут раніше, було вирізано зовсім недавно через масове всихання. В основному від цього явища страждають хвойні. Тому лісівники зумисне вводять в соснові насадження породи листяних, це дозволяє розірвати поширення лісових інфекцій в майбутньому. Охоче всі премудрості лісівничої справи передають підростаючому поколінню, залучаючи школярів до посадки майбутніх борів. Ось і цього дня ми стали свідками того, як вправно орудують мечем Колосова юні помічники лісівників – вихованці дубровицького НВК «Ліцей-ЗОШ І-ІІ ст.». Вже багато років поспіль цей навчальний заклад допомагає дубровицьким лісівникам вчасно впоратися зі стислими строками такої відповідальної лісокультурної кампанії. Цього разу участь в закладці майбутнього лісу брали два 8 класи НВК разом зі своїми наставниками на чолі з самим директором Володимиром Кушніром. «Садити ліс – добра традиція нашого ліцею. Намагаємося залучити до неї якнайбільше наших вихованців. Практично кожен з них хоча б раз своїми руками посадив бодай один рядок лісових дерев. Це не просто наш внесок в екологію ріднокраю, але й потужний виховний захід. Вірю, в наших ліцеїстів ніколи не підніметься рука, щоб завдати шкоди лісові – знищити результат своєї ж праці або спаплюжити довкілля», – каже Володимир Володимирович Кушнір.
Разом з ліцеїстами взяли участь у посадці лісу також голова райдержадміністрації Микола Петрушко та директор лісгоспу Віталій Петренко.
Приємно спостерігати, як діти з великою відповідальністю сортували посадковий матеріал – малесенькі паростки сосни звичайної, дбайливо замочували кожен з них в спеціальному гідрокомплексі, що дозволяє рослинці довше зберігати вологу, акуратно й відповідально висаджували їх, притоптували для надійності кожну ямочку з посадженим паростком.
До речі, весь посадковий матеріал лісівники виростили власноруч. Як розповів інженер лісу Валерій Шах, загалом в розсадниках ДП «Дубровицький лісгосп» було вирощено 1844 тис. стандартного садивного матеріалу - сіянців і саджанців, для чого було заздалегідь заготовлено 350 кг насіння деревно-чагарникових  порід, що повністю забезпечило потреби лісництв необхідною кількістю садивного та посівного матеріалу для виконання завдань весни 2019 року.
Весь посадковий матеріал вирощений лісівниками підприємства у тимчасових лісорозсадниках та теплицях. У цілому лісгосп забезпечений якісним посадковим матеріалом в необхідному асортименті і його кількість достатня для створення та доповнення лісових культур на запланованих площах. Щоб забезпечити потреби наступного року у власному садивному матеріалі вже навесні заготовлено 155 кг насіння сосни та ялини. Тільки за останні три роки в лісгоспі побудовано 8 теплиць загальною площею 0,27 га, де щорічно вирощується 1.1 млн. стандартних сіянців сосни звичайної.
Крім того, працівники лісгоспу докладають зусиль й для вирощування декоративного посадматеріалу для озеленення. Підприємством закладено і вирощується тисячі штук саджанців декоративних порід різних видів і форм. Інтерес до озеленення присадибних ділянок, населених пунктів, парків тощо з року в рік зростає, відповідно й лісові господарства збільшують обсяги та розширюють асортимент декоративних культур.

Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар