пʼятницю, 12 квітня 2019 р.


Сесія райради: тарифи, дороги та гроші
У минулу п’ятницю відбулась тридцята сесія районної ради. 24 народні обранці цього дня говорили про нагальні проблеми. За левову частку питань проголосували одностайно і без дискусій, бо попередньо їх розглянули на комісіях. Щодо інших депутати були більш багатослівними. На ключових моментах зупинимось і ми.
* * *
Звітуватись про свою роботу за минулий рік мав голова РДА Микола Петрушко. Втім ця інформація звучала вже неодноразово. Тож вирішили одразу перейти до запитань. Перше стосувалось очисних споруд, яких потребує центральна лікарня. «В планах їх зведення є», - відповів очільник району. Справу гальмує, як завжди, брак кошів. Коли вони з’являться, тоді й розпочнуться роботи.
Наша газета вже повідомляла, що інвестор хоче будувати сонячну електростанцію на Рівненщині. Вибір постав між Дубровицею та Дубно. Відтак депутат Михайло Яковець поцікавився, що зробив район, аби привабити підприємців саме до нас. На що Микола Михайлович зазначив, що справді перемовини йдуть ще з минулого року. Інвесторам запропонували ділянку на території колишнього льонозаводу, надали всю необхідну інформацію, а вже рішення буде за ними. Тому все-таки надія є, що Дубровиця стане «мекою» альтернативної енергетики в області.
* * *
В народі жартують, що є дві одвічні українські біди – дороги та ті, хто їх будує. В якому жалюгідному стані автошляхи району, всі добре бачать і розуміють. А от що з цим будуть робити відповідні служби і коли, народні обранці хотіли почути від головного дорожника Рівненщини Петра Удовиченка. Втім начальник служби на сесію не з’явився. Хтось із залу саркастично підмітив, що не зміг доїхати  через такі «прекрасні» дороги. Інформацію, яку надіслав обласний  посадовець, депутати відмовились брати до відома, адже ніякої конкретики там не було вказано. Натомість вирішили надіслати листа на ім’я голови ОДА про те, що пан Удовиченко ігнорує запрошення на сесію замість того, щоб особисто розповісти про реальний стан.
Ми переглянули повідомлення начальника служби автодоріг  області, направлене районній раді. І оптимізму воно справді не додає. 70% державних автошляхів, що проходять через Дубровиччину, потребують щонайменше поточного середнього ремонту. Щоб зробити такий ремонт на одному кілометрі, треба 6-8 мільйонів гривень. В той час як загалом службі в 2019-му Кабмін виділив 170,4 мільйона. Із запланованого лише ремонт мосту поблизу Ремчиць. Була пропозиція від обласної структури до Укравтодору відремонтувати шість кілометрів  найбільш уражених ділянок дороги між Дубровицею і Городищем, втім її не взяли до уваги. У минулому році не було можливості  профінансувати  навіть ліквідацію вибоїн, бо на це виділили менше 10% коштів від потреби, зазначається у повідомленні. Попрощатись із місячними кратерами, котрими щедро всіяні наші дороги, і у 2019-му скоріш за все не вдасться. Бо цьогоріч  обсяг такого фінансування – 15-16% від необхідної суми.
* * *
Найбільш емоційно обговорювали тарифне питання. При чому не депутати, а жителі дубровицької дев’ятиповерхівки, які прийшли на сесію. Чому росте вартість на тепло, пояснював в.о. директора «Теплосервісу» Григорій Шах. 
«Останній раз тарифи змінювали 15 серпня 2018 року. Але час йде і, на жаль, ми живемо в світі, де ціни на все невпинно ростуть. Відтоді вартість на електроенергію підвищилась на 24%, мінімальна зарплата – на 12%, вартість палива – на 8%. Тому і постало питання про зміну тарифу на тепло. Ми пропонуємо для населення меншу вартість, аніж по інших містах області – 35,94 грн. за кв. м площі (або 1607, 82 грн. за 1 Гкал).  В той час, як у Костополі вона становить  45, 91 за кв. м, в Дубно – 52, 22, в Радивилові – 66, 84, в Березно – 50, 74. Крім того для людей постачаємо теплову енергію за нижчою ціною порівняно з бюджетними установами.  Хоча стоїть питання, щоб тарифи були однакові. Бюджет нам різницю не компенсовує. Отже це «лягає» на підпримтсво».
Дубровичан збурили  тарифні    зміни, тому вони надіслали колективне звернення до депутатів, аби ті «запобігли непомірному зростанню вартості теплопостачання» і не проголосували за це.
Григорій Петрович зауважив, що невдоволення мешканців дев’ятиповерхівки, напевно, пов’язане з різницею в грудневих та січневих платіжках на тепло. «По-перше, оплата залежить від середньомісячної температури. В грудні вона становила нуль градусів, а в січні – мінус п’ять. До того ж за грудень плата була нарахована по 25 грудня у зв’язку з закінченням року і роботою банку. У січні – з 25 грудня до кінця січня. У лютому цифри в квитанціях будуть меншими».
Якщо народні обранці не проголосували б, тарифи все одно набули б чинності, при чому навіть раніше – з 9 січня. Тому більшість депутатів підтримали рішення. І нова вартість за тепло нараховуватиметься уже з 15 березня.
Втім ні поясненням посадовця, ні результатом голосування люди не залишились задоволеними, тому після прийняття рішення вони дружно покинули залу.
* * *
Полеміку між депутатами викликало питання про зміну фінансування харчування дошкільнят. Раніше 60% вартості компенсовували з районного бюджету, 40% лягало на плечі батьків. Очільниця управління освіти Ніна Стасюк запропонувала зробити навпаки, де більша половина – батьківська частка. Мета такого рішення – збільшення денної норми харчування дітей з 17 до 22 гривень. Ніна Іванівна також наголосила, що для багатьох категорій діють пільги. Звільняються від  оплати діти-сироти, діти, позбавлені батьківської опіки, діти з малозабезпечених родин, діти учасників АТО. За малечу з багатодітних сімей батьки платять половину суми.
Не погодився з цим заступних голови райради Олександр Задорожний: «Краще не загружати батьків більшими видатками, а поврізати фінансування установ, які ми не зобов’язані утримувати, а своєю доброю волею голосуємо і виділяємо гроші. Тому пропоную норму підняти, але не перекладати це на батьків».
Однак на таке демократичне рішення потрібно до кінця року близько півмільйона, якого в бюджетній казні, зрозуміло, немає. Тож ініціативу Олександра Григоровича депутати не підтримали. Натомість проголосували за зміни, запропоновані Ніною Іванівною.
* * *
За 2018 рік відбувся спад злочинності – такий оптимістичний висновок зробили правоохоронці. Начальник районного відділку поліції Костянтин Головатюк пообіцяв і в цьому році не підвести.
Не оминули звісно питання нелегального видобутку бурштину. За 2019-ий надійшло 12 повідомлень, в результаті яких затримали двох осіб і стільки ж вилучили мотопомп.
Костянтин Ульянович також звернувся до влади  з проханням фінансово посприяти  встановленню відеонагляду «Безпечне місто».  Така практика діє в багатьох населених пунктах. Встановлення камер значно зменшує кількість злочинів та спрощує роботу правоохоронцям.  Наприклад, в Рівному 50% грабежів розслідується завдяки цьому.
Олександр Задорожний у свою чергу попросив посилити боротьбу з тютюнопаління у громадських місцях, а Олег Білотіл – вжити заходів щодо осіб, які незаконно займаються валютними операціями.
* * *
Завдяки позитивному голосуванню народних обранців прийняли зміни до бюджету та розширили межі села Зелень. Був також один депутатський запит від Олени Полюхович щодо виділення коштів освітнім закладам на придбання дезінфікуючих та миючих засобів. Це питання депутати будуть розглядати уже на наступній сесії.
Леся КОНДРАТИК.


Немає коментарів:

Дописати коментар