пʼятницю, 12 квітня 2019 р.


Ольга Денищич: «Мій дивосвіт – бібліотека»
У кожного з нас книгозбірня асоціюється із затишком, спокоєм, атмосферою творчості. Бібліотекарями працюють, як правило, жінки. Чим живуть сьогодні книгозбірні та їх чарівні господарки? У перші дні весни розмовляємо про це з досвідченим бібліотекарем Колківської публічно-шкільної бібліотеки Ольгою Миколаївною Денищич.

Як Ви стали бібліотекарем? Це покликання серця чи просто миттєвий життєвий вибір?
Я і гадки не мала, що буду працювати бібліотекарем, хоча до книг у мене була симпатія і любов, читала змалечку із задоволенням. Батьки передплачували для мене різні дитячі журнали, завжди очікувала на нові примірники «Малятка» та «Весёлых картинок». Встигала відвідувати і шкільну, і сільську бібліотеки, переглядала картотеку дитячих книг з цікавим змістом та яскравими малюнками, допомагала «лікувати» книги. Сільську бібліотеку відвідувала частіше, як одна з найкращих читачів, могла раніше від інших прочитати нові книги.
Я любила читати вірші, казки, пригоди, вдома часто декламувала вірші, уявляючи себе диктором на телебаченні. Після закінчення дев’ятого класу мріяла бути зубним техніком, але не поталанило. В 1992 після десятого класу вступила в Дубенське училище культури на бібліотечний відділ і успішно його закінчила. Однак поскільки не було вакансії бібліотекаря, то протягом року працювала  на посаді художнього керівника Колківського СБК. Згодом стала шкільним бібліотекарем Колківської ЗОШ. Люблю працювати з дітьми, допомагати пізнавати їм прекрасний світ книги.
Якою була ваша перша улюблена книга?
Це книга М. Трублаїні «Про дівчинку Наталочку і сріблясту рибку». Коли я перейшла працювати в Колківську сільську бібліотеку і приймала книжковий  фонд, я дуже хотіла побачити цей твір у бібліотеці, але, на жаль, цієї книги вже не було. Мені дуже захотілось її придбати, я довго шукала твір цього письменника в книжкових інтернет-магазинах  і знайшла. Зараз залюбки її читають наші маленькі відвідувачі, я дуже цьому радію, посміхаюсь і згадую своє дитинство.
Яку роль відіграє ваш заклад у житті Колок?
Наша публічна бібліотека –  це культурний центр, що забезпечує інформаційні потреби користувачів, надає можливість у цікавому форматі спілкуватися практично всім бажаючим жителям сільської  ради, обслуговує, організовує їх культурне дозвілля. Бібліотечні працівники (а нас двоє у Колках) забезпечують потреби населення у сфері освіти, інформації з розвитку особистості, організації відпочинку і дозвілля, організовують бібліотечне обслуговування 2 працівники, які задовільняють запити різновікових груп користувачів. З 2013 року у нас функціонує Інтернет-центр з  безкоштовним доступом до Інтернету. Завдяки конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» від Програми «Бібліоміст 5» ми встановили комп’ютерне обладнання, маємо опалення. Наша бібліотека – це комфортний, привітний технічно-інформаційний центр, що має безліч ресурсів для робочих та повсякденних справ і дозвілля всієї родини. Це також місце, де можна поспілкуватися з друзями, провести ділову зустріч, взяти участь у культурних заходах і забавах для дітей і дорослих.
Впроваджуємо нові інноваційні форми роботи. Кожен бажаючий  має змогу також ефективно використовувати сучасні інформаційні технології для задоволення своїх інформаційних потреб. Щоденно у своїй роботі працівники клубної установи (Колківського СБК) працюють на своєму ноутбуці, використовуючи наш  бібліотечний Wi-Fi. А головне, що в Колківському закладі культури працює команда творчих, креативних, енергійних людей з певним віковим досвідом та великою любов’ю до своєї праці.
Що, до прикладу, маєте у дожинку своєї роботи за минулий рік?
Наш заклад брав участь у проекті «Бібліофест-2018» у номінації «Краща сільська бібліотека».
Ми виграли 36 книг видавництв: «Фонтан казок», «ЛакіБукс», «Легенда», «Жива сучасна бібліотека – БФ Бібліотечна країна», дитячого  порталу «Пустунчик», журналу «Однокласник» та  від «Майстерні казок Олександра Зімби».  У мережі «Фейсбук» на сторінці Колківської ПШБ опублікувано 102 дописи: бібліотечні  реклами, новинки, цікавинки, відео. Протягом  минулого року ми брали участь у фотоконкурсі від журналу «Однокласник» («Україна, де я живу»), представили нашу галузь культури у районному конкурсі читців-декламаторів. Проявили ми себе у творчих змаганнях «Цікаві імена» (журнал «Малятко»), «Суперчитач. Книгоманія-2018», літературний марафон: «Крок  за  кроком до Незалежності» та інших.
Найбільш значимим і пам’ятним у моїй роботі був проекту «Бібліоміст 5» і виграти три комп’ютери, принтер і мати по  цей час безкоштовний  Інтернет для обслуговування жителів села.
Чи можна порівняти цінність електронної та паперової книги? Які смаки у ваших відвідувачів?
Великий прогрес у світі зробив Інтернет, і дійсно багатьом  людям подобається читання з цифрових екранів. Учні вивчають твори за шкільною програмою, але книг для всіх не вистачає. Прочитати з екрана ноутбука – це швидко, доступно, сучасно. Купувати друковані книги зараз дорого, однак читачам старшого покоління подобається спілкування саме з друкованою книгою. Вони залюбки читають. Вивчаємо інтереси наших відвідувачів і намагаємося придбати саме ту літературу, яка людям цікава. Чоловікам до вподоби гостросюжетні детективи, а жінки  люблять  читати художні твори сучасних авторів, любовні романи та  іронічні життєві історії. Місія бібліотекаря – задовольнити  запит  читача на його смак, я в електронному чи у книжковому варіанті. Особисто для мене, книга була і буде одним із найголовніших див, створених людиною.
Переконана, що щиро шануєте всіх читачів і раді кожному з них…
Так, кожна людина – цеособистість, кожен читач – це мій співрозмовник та творча душа. Організовуємо часто цікаві зустрічі для читачів Колківського НВК та Колківського ДНЗ «Дюймовочка». Завжди радо і привітно зустрічаю своїх гостей-відвідувачів в затишному та чарівному царстві книжок. Веселим дитячим сміхом, гомінким шумом та дзвінким щебетанням вирує  життя малечі в нашій сільській бібліотеці. Дуже цікаво спостерігати за допитливими дітлахами, які вперше переступають  поріг нашої книгозбірні. У дитячих оченятах – приємне здивування. Щорічно до нас у село, в гості до своїх милих бабусь, на відпочинок їдуть з міста любі внучата, вони з радістю приходять до нас у бібліотеку. Наш заклад активно відвідують і земляки поважного віку. Багато позитиву додає мені спілкування з нашою шанованою, активною читачкою Ганною Дмитрівною  Шевчик. Жінка довгий час перебуває на заслуженому  відпочинку, за фахом вчитель української мови та літератури, з великим стажем, багатим досвідом та великою, щирою і добродушною  душею. Приємно спілкуватися з цією мудрою людиною, чути житейські поради шанованої землячки. Додам, що Ганна Дмитрівна – рукодільниця-вишивальниця. Своє здоров’я наша читачка підліковує у Клевані, частенько їздить до рідні в Рівне. А у Колках ветераном педагогічної праці дбайливо опікуються наші односельчани: Ігор Леонідович Жмура, його дружина Тетяна та їхні діти. Скільки приємних відгуків чула від нашої читачки про цю родину, про їх турботу. Дякувати Богу, що є у світі любов до ближнього. От так, я бібліотекар можу й порадіти за своїх читачів, вислухати їхніх, відчути тепло їх сердець. Може трошки відійду від теми, але хочу звернутися до нашої  молоді  з проханням, по можливості, допомагати літнім людям. Адже життя пролітає, як мить, колись і нам треба буде тепло сердець молодших. Будьте уважні і милосердні, людяні  і  прості у спілкуванні з людьми похилого віку. Черпайте від них житейську мудрість, даруючи їм свою любов!
Ольго Миколаївно, бібліотекар має орієнтуватися в літературі різних жанрів. Ви особисто багато читаєте?
Сучасний бібліотекар – це, по-перше, людина, яка має бути не лише начитаною, але й обізнаною у сфері інформаційних технологій. Читати я люблю, особливо сучасну художню  літературу, хоча нещодавно вподобала цікавий містичний роман «Світи суміжні». Посидіти за книгою маю час здебільшого  у  вихідні або святкові дні, на роботі – спілкування, обслуговування, оформлення книжкових виставок-інсталяцій та ведення облікових документів, надання допомоги читачам в інформаційному просторі, а вдома чекає читання шкільних творів, бо ж маю сина школяра-четвертокласника. Всі нові бібліотечні надходження вивчаю з анотації до змісту, бо ж повинна знати, що раджу читачам. Із задоволенням читаю газети, які передплачую: улюблений «Дубровицький вісник», «Цікаву газету», «Порадник господаря». Із соціальних мереж дізнаюсь про нові видання сучасних авторів, беру участь у книжкових розіграшах, виграю книги, завдяки цьому і поповнюю книжковий бібліотечний фонд.
Як поповнюєте бібліотечний фонд?
Джерелами комплектування бібліотечного фонду є: відділ  освіти, обласна юнацька бібліотека, книги, закуплені за платні послуги, акція «Подаруй книгу бібліотеці». Джерела фінансування  є державні програми «Місцеві автори Рівненської області», «Українська книга». У бібліотеці вже вкотре стала доброчинною, корисною та популярною благодійна акція: «Подаруй бібліотеці книгу!». Бібліотечна акція спрямована для поповнення фондів різноманітною літературою для наших читачів (з різних галузей знань, довідкова, класична, сучасна художня, цікаві нові  книги  для дітей як українських, так і зарубіжних авторів). Дуже приємно, що наші діти, молодь та односельці з розумінням та  щирістю приєднуються до бібліотечних оголошень, охоче знаходять можливість підтримати бібліотеку цікавими подарованими книгами та бути читачами і друзями в проведенні  масових заходів та в віртуальному спілкуванні на сторінках  «Фейсбук». Хочеться від душі подякувати всім добрим людям за подаровану літературу та повагу до бібліотеки. Поділившись з бібліотекою книгами, ви не тільки даєте їм нове життя, але робите великий подарунок тим, хто їх потребує!
Що для Вас вагоме як просто для людини?
Більш за все – ціную свою сім’ю, дякую Богові, що живі мої  батьки, і прошу для них здоров’я, радію успіхам своїх дітей, навчаю їх хороших манер і хочу, щоб стали хорошими  людьми. Радію кожному прожитому дню, стараюсь бачити більше всього прекрасного навколо себе і боюсь розчарувань у людях.
Про що мрієте? З якими словами звернулися б до земляків?
В мене багато є хороших планів, ідей і задумів, але на їх втілення потрібні кошти, яких у нас, на жаль, нема. Бібліотека дуже потребує мультимедійну дошку, стільців (в нас ця проблема як у клубі, так і в бібліотеці, бо як проходить масштабний масовий захід, всі бібліотечні стільці я даю глядачам, а вони давно вийшли з користування, підремонтовуєм, як можем). Бібліотека не може заробити багато грошей, адже нам  потрібно купити папір, заправити принтер, проводити ремонт, а  головне ще й книг купити, нових, сучасних, яких вимагає читач. Хотілося б більшої фінансової підтримки, бо сьогодні у бібліотечній справі залишаються лише ті, хто має покликання до цієї професії, любить її, цінує, які на ділі, а не словах, доводять  відданість духовній культурі.
Своїм любим читачам бажаємо міцного здоров’я, сили і добра, віри у світле майбутнє і наснаги для його творення! Частіше приходити до нашої бібліотеки, для приємного спілкування, цікавих запитів та вирішення актуальних питань, які вас турбують, а ми залюбки будемо і надалі розвиватися завдяки вам.
Весна завжди асоціюється з Жінкою, жіночною мудрістю, красою, неповторністю. Маєте можливість передати вітання людям, які сприяють вам у роботі.
Слова великої вдячності та подяки хочеться сказати нашому керівнику Дубровицької ЦС ПШБ Марії Іванівні Ромаш. Вона як директор сумлінно виконує свої адміністративні обов’язки, досконало вирішує всі фахові питання, це людяна, розуміюча людина. Завдяки ініціативності Марії Іванівни ми, бібліотекарі, беремо участь в різних акціях і конкурсах, які оголошує Рівненська обласна наукова бібліотека, в районних фестивалях та концертах, на семінарах та навчаннях, які проходять в Дубровицькій ЦБС. Від всього нашого жіночого, бібліотечного колективу та користувачів хочемо Марії Іванівні Ромаш та всьому методичному відділу центральної бібліотечної системи  побажати у ці прекрасні весняні дні міцного здоров’я, родинного щастя та творчої наснаги у цій благородній справі!
А яку прекрасну колегу маю у Колках! Це Кутецька Вікторія Петрівна – бібліотекар шкільного відділу Колківського НВК. Завжди привітна, щира, добра та порядна людина, до якої всі прислухаються. Віта Петрівна – постійна учасниця художньої самодіяльності Колківського СБК, велика шанувальниця та збирач поліського фольклору, багато народних пісень, колядок та інших заспівів передала їй бабуся. Має великі творчі здібності в малюванні, в рукоділлі, в майстерності домашньої випічки тортів та різних солодощів. Більше десяти  років вміло дбає про поповнення фонду дитячою літературою, підручниками, методичною літературою,  і проводить велику роботу в організації та проведенні цікавих, тематичних, креативних шкільних заходів та вечорів відпочинку з школярами Колківського НВК.
Ось таку маю у Колках чудову колегу. А взагалі бібліотекарі Дубровиччини – це мудрі і розуміючі люди, які своєю працею збагачують духовне життя України. Хай всім Господь посилає мир та злагоду!
Спілкувалася Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар