пʼятницю, 12 квітня 2019 р.


Паспорт – перепустка на вибори та ЗНО

На наші запитання відповідає Валентина Володимирівна Король, завідувач Дубровицького районного сектору управління Державної міграційної служби України в Рівненській області.

Валентино Володимирівно, ми знаємо, що тільки паспорт засвідчує особу виборця. Нагадайте про нюанси у цьому питанні.
Право голосу на виборах Президента України мають громадяни України, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років. Для участі у виборах на території України громадянин України повинен мати при собі паспорт громадянина України (книжечка або ID-картка), а за межами України – закордонний паспорт або дипломатичний чи службовий паспорт для виїзду за кордон.
З метою сприяння громадянам України в реалізації своїх прав територіальні органи і територіальні підрозділи ДМС впродовж лютого-березня поточного року будуть максимально спрямовувати свої зусилля для своєчасного забезпечення громадян ID-картками і паспортами громадянина України для виїзду за кордон.
 Центральна виборча комісія постановою від 27.12.2018 № 268 затвердила роз’яснення, які дають чіткі відповіді на питання щодо використання паспортних документів виборцями. Зокрема, згідно з роз’ясненнями ЦВК: паспорт громадянина України, необхідний для отримання виборчого бюлетеня, може бути як у вигляді паспортної книжечки, так і у вигляді картки;
– розбіжності у виборчій адресі виборця в списку виборців та паспорті громадянина України у вигляді паспортної книжечки, пов’язані з перейменуванням населеного пункту, вулиці, зміною нумерації будинку, або відсутності відомостей щодо реєстрації місця проживання в паспорті громадянина України у вигляді картки – не є підставою для відмови у видачі виборчого бюлетеня такому виборцю та не потребують внесення змін до списку виборців;
– відмова виборцю, включеному до списку виборців на виборчій дільниці, в реалізації його права голосу на виборах та відповідно у видачі виборчого бюлетеня з підстав відсутності у паспорті такого виборця у вигляді паспортної книжечки фотокартки, яка вклеюється при досягненні особою 25- та 45-річного віку, або з підстав відсутності відомостей щодо реєстрації місця проживання в паспорті громадянина України у вигляді картки не допускається.
Відповідальна пора щодо отримання важливого документа і для школярів…
Так, нагадую про обов`язкову наявність паспорта громадянина України – ID-картки, задля реєстрації учасників проходження зовнішнього незалежного тестування.
Нагадаємо, 5 лютого стартувала реєстрація на ЗНО, яка триватиме до 25 березня 2019 року. Для проходження зовнішнього незалежного оцінювання обов’язкова наявність паспорта громадянина України (ID-картки).
 Досягнувши 14-ліття, для отримання ID-картки необхідно звернутися до: територіального підрозділу Державної міграційної служби за зареєстрованим місцем проживання; або – центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), якщо він надає послуги з оформлення біометричних документів.
Біометричний паспорт оформляється виключно за місцем реєстрації.
Послуга з оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки вперше – безкоштовна. Термін оформлення документа – 20 робочих днів.
Необхідні документи для оформлення ID-картки зведені до мінімуму: свідоцтво про народження, паспорт одного з батьків, довідка про реєстрацію місця проживання, ідентифікаційний код.
Щиро бажаю всім вчасно дбати про важливі документи, щоб не виникало клопотів та непорозумінь.
Розмовляла Люба КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар