пʼятницю, 12 квітня 2019 р.


* На замітку
Прийшла СМС – отримуй ліки

Славнозвісні лікарські «кривульки» у рецептах відходять в минуле – на допомогу прийдуть новітні технології. Медикаменти у аптеці будуть видавати без папірців – лиш завдяки коду на телефоні. Щоправда, мова йде тільки про препарати від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми за програмою  «Доступні ліки».

Така новація мала б запрацювати уже з першого квітня. Втім як часто буває – чиновники кажуть «гоп», ще на ділі не перепригнувши. Але про все по порядку.
Невдовзі «Доступні ліки» можна буде отримати лише за електронним рецептом, інформує «Дубровицький вісник» Володимир Миколайович Власюк. Втім для пацієнта кардинально нічого не змінюється. Він має, як і раніше, прийти до свого сімейного лікаря. Якщо ще не підписав угоду, це варто зробити. Бо без декларації «доступні» медикаменти одержати не вдасться. Лікар проведе прийом і випише рецепт в електронній системі. Опісля на номер телефону пацієнта надійде СМС з номером рецепта та кодом підтвердження. І вже в аптеці він показує цей код і отримує ліки, які йому потрібні. Якщо в цьому аптечному пункті немає необхідних – йде в інший. Більше того пацієнт може тримати препарати у будь-якій аптеці країни, без прив’язки до місцевості. Електронний рецепт, виданий в Дубровиці, без проблем можна буде використати в Рівному, просто вказавши аптекарю ту саму комбінацію з підтвердженням.
А от решту медикаментів, що не входять до «Доступних ліків», і надалі купуватимемо  завдяки паперовим бланкам.
Найактивніше державними пільгами на лікарські засоби  користуються пенсіонери. І не в кожної бабусі є телефон. Що робити їм? Урядовці запевняють, медик видрукує потрібні дані – так званий консультаційний висновок. В аптеці пацієнт озвучуватиме лише номер чи покаже цей висновок, і фармацевт бачитиме в електронній системі потрібний рецепт». А от чи забезпеченні для таких цілей лікарі принтерами – питання інше.
Можуть виникнути деякі труднощі у тих, хто при укладанні угоди із сімейним лікарем, вказав не свій власний номер телефону, а когось із рідних. Часто буває, коли, наприклад, дружина підписує договір за всю родину. У такому випадку пацієнт (або лікар на його прохання) має подати заяву в Національну службу охорони здоров’я про заміну неактуального номера. І, відповідно, електронний рецепт буде надходити вже на особистий телефон людини.
Переваги новації очевидні. Відтепер папірець з призначенням не загубиш і не забудеш. Та й для медиків поменшає бюрократії, бо раніше, аби оформити такий рецепт, потрібно було зібрати колекцію із трьох печаток. А аптекарям не доведеться розбиратися зі знаменитою лікарською каліграфією, через яку іноді тяжко було зрозуміти назви виписаних медикаментів.
Але щоб нові технології ступили на поріг Дубровиччини, нашим аптекам необхідно підписати договір з Нацслужбою здоров’я, бо відтепер саме вона платитиме їм кошти за кожен рецепт. А ще обзавестись необхідним програмним забезпеченням. А його поки не має не лише в районі, а й навіть в області, зазначає Володими Миколайович Власюк. Коли воно з’явиться – не відомо. Єдине зрозуміло, що новація не запрацює з першого квітня, як обіцяли урядовці, а «Доступні ліки»  певний час будуть недоступними.
Леся Кондратик.



Немає коментарів:

Дописати коментар