пʼятницю, 12 квітня 2019 р.


МАРИНА  ПОРОШЕНКО  ПОБУВАЛА  НА  ДУБРОВИЧЧИНІ

Цей тиждень на Дубровиччині пройшов під враженнями від візиту першої леді України Марини Анатоліївни Порошенко. Зокрема дружина Президента України побувала в Дубровицькому НВК «Ліцей-школа І-ІІ ст.» та в Миляцькій ОТГ, де взяла участь у відкритті спортивного майданчика зі штучним покриттям. В робочій поїздці її супроводжували голови облдержадміністрації Олексій Муляренко та обласної ради Олександр Данильчук, народний депутат Василь Яніцький, депутати обласної ради Віталій Сухович та  Микола Лобчук і звісно голова райдержадміністрації Микола Петрушко та голова районної ради Микола Кухарець.

Чому саме Дубровицький НВК? Як пояснив голова облдержадміністрації  Олексій Муляренко, ще обговорюючи попередньо маршрут робочої поїздки першої леді, вибір одразу випав на Дубровицю. «Якщо серед минулорічних випускників в області лише четверо на ЗНО показали 200-бальні результати, причому двоє із Дубровицького НВК, то зрозуміло, чому Марина Порошенко захотіла відвідати саме цей заклад», - сказав Олексій Віталійович.
І, хочеться думати, що візитом до нашого ліцею Марина Анатоліївна залишилася задоволена. Бо де ще в одному навчальному закладі зустрінете стільки переможців предметних олімпіад, дослідницький робіт МАН, талановитих танцюристів, вокалістів,  успішних спортсменів, просто креативних педагогів та їх вихованців?! Парад ліцеїстів просто вражав. А ще більше позитиву зустріли ми в навчальних кабінетах.
Першопрохідці НУШ, сьогоднішні першокласники, напевно, й через роки із захопленням згадуватимуть цей історичний візит. Тим паче діти виявилися на висоті. Вони для Марини Анатоліївни гарно поспівали, причому на трьох мовах одразу, розповіли вірші, пофотографувалися. Якась першокласниця, не розгубившись, порадувала першу леді її портретом, який дівчинка намалювала власноруч. «Ну геть схожа», - щиро дякувала дружина Президента за такий приємний сюрприз.
Побувала Марина Порошенко також на уроці нашої заслуженої викладачки хімії Таміли Ремезюк та на заняттях художньої студії «Акварелька», яку веде Тетяна Кушнір. На запрошення старшокласників навіть сама спробувала намалювати пейзаж піском.
Не обминула увагою дружина Президента й технічних працівників закладу. По дорозі коридорами ліцею сама запросила дівчат до селфі та подякувала їм за відмінний порядок. Одне слово, справжня леді.
У фойє пригостилася випічкою  ліцеїсток, пообіцявши, що обов’язково обміняється з ними рецептами. А на зустрічі з педагогічним колективом Марина Анатоліївна дякувала викладачам ліцею за те, що гідно виховують інтелектуальну еліту нації, сказавши про заклад майже словами його директора Володимира Кушніра: «Ваші зусилля просто приречені на успіх». Більш детально перша леді зупинилася на подальшому розвитку інклюзивного навчання, яке в Україні власне й стартувала з її легкої руки.  За словами Марини Порошенко, наразі в регіоні інклюзивне навчання організовано в 239 школах, у яких навчається 603 дитини з особливими освітніми потребами. «Тільки за останній рік кількість учнів, охоплених інклюзивним навчанням, збільшилася майже на 200 осіб. А з початку реалізації проекту – зросла удвічі», - сказала дружина Президента.
Повідомила вона, що на часі впровадження й пересувних інклюзивних офісів, які наблизять таку необхідну для особливих дітей корекційну допомогу до найвіддаленіших населених пунктів.
Щиро дякували за сприяння Фонду Порошенка, офісу його дружини Марини Порошенко за розвиток інклюзивно-ресурсних центрів, підготовку спеціалістів для них директор районного ІРЦ Тетяна Твердюк та мама особливої дитини Марія Красько. А Володимир Кушнір, в свою чергу, був вдячний за ті величезні кошти, які вдалося залучити завдяки всіх гілок влади в оновлення навчально-виховного комплексу. Нагадаємо, загалом йдеться про 26 млн. грн., які вже частково було освоєно минулого, а також планується освоїти в поточному роках.
На такій позитивній ноті освітяни попрощалися з першою леді, зробивши на згадку про цю знакову зустріч спільне фото на фоні  напису «Я люблю ліцей».
А маршрут Марини Порошенко проліг до Миляча. Елей на серці, що залишився від нашого ліцею, трохи розтресли місцеві дороги, але й Миляч обличчям в багнюку не вдарив. Зустрітися з Мариною Порошенко виявило бажання, мабуть, населення всіх сіл ОТГ – людей зібралося маса. З кожним бажаючим Марина Анатоліївна охоче ставала до селфі, клопоталася здоров’ям літніх та майбутнім дітей.
Задля фізичного розвитку останніх й створюються повсюдно в Україні різні спортивні об’єкти. Відрадно, що відтепер юні футболісти Миляцької ОТГ також ганятимуть м’яча на новенькому міні-футбольному полі.
Дружина Президента взяла участь у відкритті цього спортивного  об’єкта й побажала юним спортсменам виростати в іменитих футбольних зірок, адже саме на таких майданчиках тренуються майбутні світила світового футболу в Мілані та Мадриді, Берліні та Відні. То чим гірші перспективи у миляцьких школярів?А Олексій Муляренко пожалів, що в його дитинстві таких майданчиків не було. Василь Яніцький, вітаючи своїх виборців зі знаковою подією, зазначив, що в нинішньому році наш округ святкуватиме відкриття ще восьми таких майданчиків, три з них стануть до ладу на Дубровиччині (Колки, Залужжя, Переброди).
Такі спортивні об’єкти є головною базою для проведення навчально-тренувальних занять не лише для вихованців навчальних закладів, а й усіх дітей та молоді населеного пункту.
Стали ми свідками й першого міні-футбольного турніру серед школярів. Насамкінець всі команди-учасники одержали подарунки від гостей, нагородження переможців провели Марина Порошенко та Василь Яніцький.
Поліську глибинку перша леді України, думаємо, залишила з приємними емоціями. Принаймні поліщуки їй були щиро раді. Досхочу нафотографувалися, а якась бабуська навіть поцілувала дружину Президента щиро по-материнськи, захоплюючись її простотою та людяністю.
Людмила РОДІНА.





ЯК  СТИМУЛЮЮТЬ  НАРОДЖУВАНІСТЬ  В  РІЗНИХ  КРАЇНАХ  СВІТУ
За роки незалежності населення України скоротилося щонайменше на 10 млн. чоловік. Соціологи підрахували, що відновити колишню чисельність можуть тільки члени багатодітних сімей. Причому тільки в тому випадку, якщо кожна українка дітородного віку народить чотирьох дітей. Щоб допомогти молодим сім’ям зважитися хоча б на першу дитину, український уряд видає новоспеченим батькам бейбі-бокси (пакунки малюка) і обіцяє частково оплатити послуги няні.
З 1 квітня уряд ще й виплачуватиме батькам на кожну третю і наступну дитину щомісяця 1 700 грн. Виплати здійснюватимуться до тих пір, поки дитині не виповниться 6 років. Про це повідомляє Міністерство соціальної політики України.
«Доплата стосується не лише тих, хто народив чи народить дитину цьогоріч. Кожна сім’я, яка має посвідчення багатодітної, має змогу з 1 квітня оформити додаткову допомогу на дитину. Якщо в родині четверо дітей, двом з яких ще немає 6-ти років, держава виплатить на кожну з них по 1 700 грн. Це додатково до щомісячних 860 грн. допомоги при народженні дитини», –інформують у відомстві.
Що ж для України, яка невпинно втрачає народонаселення, це вимушений крок. Можливо, збільшення виплат й стане стимулом для  демографічного сплеску. «Дубровицький вісник» вивчав, як мотивують народжуваність в інших країнах світу.

ЗАРАДИ МАМИ.  Данія вважається однією з кращих у світі країн для народження дітей. Однак самі данці не поспішають створювати багатодітні сім’ї, відкладаючи народження спадкоємців.
Щоб простимулювати пари ставати батьками, місцева туристична фірма Spies Rejser запропонувала акцію: усіх, хто замовить у них відпочинок і завагітніє в цей час, компанія буде три роки забезпечувати дитячими речами.
Крім того, в країні запустили рекламну кампанію «Зроби це заради мами»: датчан вмовляють порадувати своїх батьків онуками.
РОБОТ У ПІДГУЗНИКУ. Ситуація з народжуваністю в Японії погіршується з 1975 року. Ніякі соціальні програми на це вплинути не змогли. Тому студенти з Університету Цукубе вирішили піти іншим шляхом, запропонувавши молодим парам випробувати щастя бути батьками за допомогою робота. Yotaro вміє плакати і реагує на дотики. Правда, виглядає він досить моторошно – його обличчя двомірне, а емоції на нього проектуються ззовні.
З ДНЕМ ЗАЧАТТЯ. Офіційне свято «День сімейного спілкування», яке в народі прозвали «Днем зачаття», вперше відзначили в Ульяновській області, Росія, 12 вересня 2007 року. За задумом його авторів, цього дня подружжя повинні займатися сексом, щоб дитина народилася 12 червня наступного року – у День Росії. Парам, які «вкладуться в норматив», дарують холодильники.
ШТРАФ ЗА БЕЗДІТНІСТЬ. У 1960-і роки в Румунії вирішили штрафувати пари, які не можуть або не хочуть мати дітей. Податок на бездітність становив 20%. Через 20 років його скасували, але всіх жінок зобов’язали проходити регулярні огляди у гінеколога, щоб держава переконалася в тому, що вони не робили абортів.
Ще через 10 років скасували і це правило: ніякі обмеження і штрафи не допомогли підняти народжуваність.
В ТІСНОТІ. У Сінгапурі вирішили підштовхувати людей до батьківства досить оригінальним способом: влада ввела обмеження на оренду однокімнатних квартир. За їхньою логікою, це має змусити одиноких людей шукати когось, щоб зняти, наприклад, двокімнатну квартиру на двох. А там, дивись, у них щось і вийде.
ГАСІТЬ СВІТЛО. Щомісяця, в один і той же «сімейний день», у Південній Кореї відключають електрику о 19.00. Уряд сподівається, що це допоможе населенню країни відірватися від екранів комп’ютерів і телевізорів та обзавестися дітьми.
НІЯКОЇ КОТРАЦЕПЦІЇ! В Індії, здавалося б, немає проблем з народжуваністю. Однак під загрозою зникнення опинився народ парсів – зі 114 тис. осіб в 1941 році у 2001 році залишилася всього 61 тис.
Щоб парси не зникли зовсім, індійський уряд закликав їх відмовитися від презервативів. Це спрацювало – зараз в Індії приблизно 70 тис. представників цієї народності.
ЧАС ЛЕТИТЬ. Італійкам вирішили нагадати, що час не стоїть на місці: в країні запустили кампанію «Краса не старіє, а репродуктивна здатність - знижується». Таким чином жінок закликають не відкладати народження дитини «на потім», тому що «потім» може і не бути.
Підготувала Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар