пʼятницю, 12 квітня 2019 р.


ПЕРШИЙ ТАЙМ МИ УЖЕ ВІДІГРАЛИ
Перший етап президентського виборчого марафону позаду. Для когось результат виявився неочікуваним, для когось – цілком передбачуваним.  Емоції вирують, дубровичани діляться враженнями. Втім вибір зроблений. Підсумки та курйози недільного волевиявлення ми зібрали у нашому матеріалі.

У лідерах в районі – Порошенко,
а в області – ЗЕленський
Напевно, читачам буде цікаво дізнатися, як розподілилися електоральні симпатії  на Дубровичинні.
Насамперед зазначимо, що явка на виборчі дільниці в районі була досить високою. Попри нарікання на розчарування, переважна більшість наших земляків все ж проявила високу активність в першому турі виборів. Із майже 36 тисяч виборців, включених до списків, участь в голосуванні взяли близько 23 тисяч.
Лідером виборчих перегонів в нашому районі є чинний Президент України Петро Олексійович Порошенко, який на Дубровиччині заручився підтримкою 25,5 відсотка виборців. Найбільш прихильними до нашого гаранта виявилися мешканці с. Біле (тут за Порошенка проголосувало 44,7 відсотка), Кураша (41,7 відсотка), Партизанського (40,9 відсотка). На великих дільницях найбільше симпатиків Петро Олексійович зібрав у Велюні (39,5 відсотка), Висоцьку (30,9 відсотка), Орв’яниці  (30,5 відсотка), Бересті (30,3 відсотка).
На другому місці в районі  «слуга народу» Володимир Олександрович Зеленський, за якого проголосувало у нас 22,5 відсотка  виборців. ЗЕкоманда зуміла заручитися найбільшою підтримкою в Лютинську – 28,5 відсотка, Удрицьку - 27,7 відсотка, Мочулищі – 26,8 відсотка, Колках – 26 відсотків виборців.
На Дубровиччині замикає трійку лідерів президентських перегонів  очільниця партії «Батьківщина» Юлія Володимирівна Тимошенко. Найбільше її симпатиків мешкає у Будимлі (30,3 відсотка), Трипутні (28,2 відсотка), Ясинці (27,9 відсотка).
Жителі  райцентру у своїх прихильностях розпорошилися: 1246 виборців віддали голоси за Зеленського, 1126 – за Порошенка,  840 – за Тимошенко.
Зрештою так виглядає трійка лідерів  майже на всіх дільницях району, різниця тільки в тому, хто де посідає перше місце – Порошенко чи Зеленський. Лише на деяких «п’єдестал» перегонів має дещо інший вигляд. У Зелені, приміром, з 92 голосами лідирує Зеленський, на другому місці – Юрій Бойко, а Петро Порошенко – на третьому місці.
Непоганий результат в районі має й лідер Радикальної партії України Олег Ляшко. Він у нас займає четверту сходинку в рейтингу електоральних симпатій.
У сусідньому Рокитнівському районі Олегу Валерійовичу взагалі вдалося відтіснити на четверте місце чинного Президента, піднявшись на третю позицію після Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко. У Зарічному гарант на третьому місці, пропустивши вперед Володимира Зеленського та леді Ю. Володимирець та Вараш голосували аналогічно до Дубровиччини: лідирує Порошенко, другим йде Зеленський, Тимошенко – на третьому місці.
Загалом Рівненщина стала однією з найоперативніших за опрацюванням протоколів. Впевнене лідерство, як і в 19-ти інших областях та місті Київ, в підсумку здобув зірковий актор «95 кварталу». Другим став нинішній гарант. Їх на рівні області розділяє 9 361 голос. Петро Порошенко переміг лише в одному окрузі, у чотирьох інших – Володимир Зеленський.
У п’ятірку фаворитів увійшли Юлія Тимошенко, Олег Ляшко і Анатолій Гриценко. Більше піввідсотка голосів на Рівненщині також набрали Ігор Смешко, Юрій Бойко, Руслан Кошулинський, Олександр Шевченко, Олександр Вілкул, Юрій Тимошенко та Валентин Наливайченко.
А от в аутсайдерах президентських перегонів в області опинилися любитель картатих ковдр, екс-глава ДФС Роман Насіров з 69 голосами та самовисуванець Сергій Носенко з 130-ма.
Пологи, бійки та поїдання бюлетеня
Дубровиччани проголосували не лише активно, а й відповідально. Голова ОВК Оксана Кондратюк розповіла, що вибори в районі пройшли без ексцесів та значних порушень. Це саме відмічають і спостерігачі. Чого не скажеш про область та Україну загалом. Курйозів вистачало, про найрезонансніші та найдотепніші розповімо.
На одну з рівненських дільниць першою прийшла проголосувати жінка о 6 ранку. А в Києві народилася дитина на виборчій дільниці. Щоправда, вона була розташована на території перинатального центру, тож нічого дивного у цьому випадку немає. Дивує, скоріше, те, що породілля одразу після пологів попросилася на каталку та поїхала голосувати – ось приклад, коли людина насправді усвідомлює важливість свого голосу.
Обрання Президента України – справа серйозна. Але не всюди, і далеко не для всіх. Українці традиційно весело відзначили 1 квітня, тільки от зробили це днем раніше.
У Івано-Франківську кандидату замість голосу залишили ціле послання. «Авансом! Будь розумним», – написав один із виборців навпроти прізвища Петра Порошенка, чим зіпсував бюлетень. Були й такі, хто залишав привіт усім одразу. Наприклад, пишучи про те, що «пекло порожнє», бо «усі біси» – у бюлетенях. Дехто ж вдавався до більш конкретних натяків. Так, у Луцьку «для головної влади» на дільницю принесли мило і мотузку. Ще радикальніше вчинили на Чернігівщині. Виборець вкинув не бюлетень в урну, а пляшку з запальною сумішшю у кабінку для голосування.
Відзначились і на Сумщині. Чоловік намагався винести з виборчої дільниці бюлетень. А коли його спробу викрили, почав їсти документ. Він ретельно жував папір і дуже тішився цьому. На вмовляння не погоджувався, поки не прозвучали слова про відповідальність за нездоровий апетит. Тоді пожований бюлетень таки виплюнув і віддав.
На Хмельниччині виборець проголосував за всіх. Навпроти кожного кандидата поставив хрестик, а одному – галочку. А в Рівному комусь було не до претендентів на президентське крісло. Чоловік шукав прибульців. Виборець прийшов на дільницю, яка перебувала у технікумі технологій та дизайну. І сказав, що тут повинні бути прибульці і НЛО – їх літальний апарат.
У Чернівецькій області чоловік перестарався і у виборчу скиньку впустив ще й свій паспорт. Неуважному пану довелось бути якийсь час без головного документу.
Тим часом на Львівщині члени комісії дістали «болгарку». Все тому що загубили ключ від сейфу з бюлетенями.
А от якби зберігали їх так, як на Дніпропетровщині – у каструлі та холодильнику, – можливо, обійшлося б і без цього. Посудину прикрили кришкою, прев’язали мотузкою і опечатали. Тож все законно – бюлетні були в безпеці в такому VIP-варіанті сейфу.
Також на одній із виборчих дільниць трапилася бійка, щоправда, не між виборцями, а між спостерігачами. Причина конфлікту є доволі цікавою – кожен зі спостерігачів намагався відвоювати собі право зафіксувати порушення виборчого процесу. Оце відданість своєму обов’язку.
Справжня життєва драма розгорілась в Одеській області. На службу для охорони порядку під час виборів заступив наряд з двох поліцейських протилежної статі, між ними виникли «неробочі відносини». Тож розбиратись прямо на дільницю прийшла дружина поліцейського. Ревність була настільки гарячою, що в запалі жінка завдала травм обом правоохоронцям.
Не обійшлося без кумедних випадків і з першими особами держави. Лідер Радикальної партії вирішив показати те, як виконує свій обов’язок на камеру. Але дещо перегнув палку та продемонстрував ще й свій заповнений бюлетень. Вочевидь, Ляшко, як і чимало українців, які діляться знімками бюлетенів зі своїми позначками, не знав, що це порушення законодавства. Тепер на головного радикала країни можуть завести кримінальну справу.
 Курйозне порушення виборчого законодавства зафіксували спостерігачі в Складовську на Херсонщині. Там члени однієї з ДВК самі визначили, які з кандидатів є технічними, а які потребують голосів виборців, тож відклали в сторону плакати технічних кандидатів та розвісили всіх інших. Цікаво, що представники цих кандидатів в ДВК не заперечували проти такого рішення.
Зовсім не до жартів голові комісії у Кам’янці-Бузькій Львівської області. Вона випадково зіпсувала 180 бюлетнів, поставивши «штамп» «вибув» напроти прізвища одного з кандидатів. Бо повірила словам, що він «вийшов» з передвиборчої гонки. За це жінці загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Нашого цвіту по всьому світу
Як зазначає Микола Красько, начальник районного реєстру виборців, дубровичани голосували не лише в межах району, а й за кордоном. Білорусія, Чехія, Польща – неповний список країн, де наш краяни обирали майбутнього українського гаранта.
Цікаво, що загалом на закордонних виборчих дільницях переважну  підтримку від українських виборців отримав Петро Порошенко. Найбільше прихильників у нього в Німеччині, Італії, Іспанії, США, Канаді, Португалії, Великій Британії, Греції та Франції. Володимир Зеленський став лідером у Польщі, Чехії та Білорусії. Також у двох країнах найбільше голосів отримав Юрій Бойко: Естонії та Молдові.
Виборча дільниця працювала навіть в Антарктиді. У той час, як Юлія Тимошенко не отримала тут жодної підтримки, Олександру Морозу, який знявся з виборів, дістався один голос. Чинний президент виявився фаворитом і серед вічних снігів.

Не впевнений – перевір
У неділю більшість змогли «висловити» свою позицію у бюлетенях. Правда, траплялись випадки у районі, коли виборці себе не знаходили у списках. А відповідно не могли й проголосувати
«Людина без причини не може просто так пропасти. Значить були якісь дії – виборець змінював або місце голосування, або проживання, або будинок, – каже Микола Красько. – А був випадок, коли один чоловік прийшов емоційно цікавитись, чому йому не принесли запрошення. Почали розбиратись. Виявилось, що він має вид на проживання в Білорусії, а отже і зареєстрований там. То як йому може прийти запрошення сюди? Якщо людини не має в списках чи якщо вказана неправильна адреса – це не винна реєстру виборців. Нам інформацію надають сільські та міська рада, РАЦС, ДМС (колишній «паспортний» стіл), суд. А ми вже вводимо дані про виборця у реєстр.
Втім всі неточності можемо з легкістю виправити. Людині варто лише не полінуватися і прийти до нас з паспортом. В інший спосіб – по телефону чи через Інтернет – цього зробити не маємо права. Процедура  займає буквально кілька хвилин. І потім виборець без проблем зможе виконати свій громадянський обов’язок. Знаходимось на третьому поверсі РДА. Працюємо у виборчий період без вихідних».
Микола Леонідович ще раз нагадує, що для власного заспокоєння перед другим туром варто перевірити, чи є ви у списку виборців на сайті служби. Система дуже проста – вводите прізвище та ім’я і отримуєте оперативну відповідь. 
За останній час до відділу звернулися більше 300 людей, яким посприяли і допомогли.

21 квітня українці зберуться на виборчих дільницях,
щоб остаточно обрати Главу держави. Але це вже інша історія…

Підготували Леся КОНДРАТИК та Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар