пʼятницю, 12 квітня 2019 р.



Жінки неповторні,
як квіти

Так вважає моя сьогоднішня співрозмовниця дубровичанка, підприємець Оксана Соя. Наша землячка закінчила міську школу №2, Київський аграрний університет за спеціальністю «Менеджер економіки і права». Трудовий шлях розпочала на заводі «Металіст». Згодом відкрила Оксана Олександрівна кафе «Млин», яке працює вже 20 років. Кілька років тому в її життя увірвалися квіти… Багато квітів. Про цей переломний момент та про особливості квіткового бізнесу ми й говоримо з Оксаною Соєю.
Втілили в життя ідею міського голови
Свій затишний магазинчик квітів, що біля автобусної зупинки «Старий банк», Оксана Соя відкрила 28 серпня 2016 року. Що й казати: облагороджена підприємцем територія довкола, цікавий дизайн відразу надали цій місцині естетичного вигляду. Відвідала квітковий павільйон моєї співрозмовниці напередодні Дня Святого Валентина. У моїх очах досі величезний різнобарвний асортимент магазинчика, тони і напівтони троянд, яскраві і ніжні кольори тюльпанів, хризантем та багатьох інших квітів. Здається, саме перебування у магазинчику, де оселилася краса, додає душі гармонії і позитиву. Знайшла весну я тут посеред зими…
Важко уявити, що тільки три роки тому зупинка «Старий банк» і територія довкола виглядали зовсім по-іншому. Пані Оксана пригадує: «У той час людям ніде було й сховатися від дощу у разі потреби, стара зупинка була пошарпаною, лавки зламаними, одним словом, занедбаною. Якось я пішла до нашого шанованого міського голови Богдана Михайловича Микульського, щоб отримати дозвіл на зрізання кількох дерев, бо ми планували робити нову огорожу. Ось тоді мер запропонував облаштувати зупинку біля нашого кафе «Млин», з умовою відкриття квіткового магазинчика. Зізнаюся, я відразу засумнівалася, адже це було дуже затратно, та й квітковий бізнес для мене був зовсім незнайомий. Однак вдома порадилася з рідними, заручилася підтримкою батька Олександра Миколайовича, чоловіка Сергія. Спільно вирішили втілити в життя ідею міського голови: будувати зупинку разом з магазинчиком квітів, облаштувати територію довкола».
Оксана Олександрівна паралельно зайнялася самонавчанням. Листала Інтернет, шукала різну інформацію, по краплинці вчилася самотужки будувати квітковий бізнес, практично з нуля. Вивчала все: якою має бути комфортна для квітів температура, які треба капіталовкладення цього формату продажу, обраховувала рентабельність та особливості цінової політики в цьому сегменті ринку. Наша землячка вивчала попит на квіти і поступово-поступово створювала цей бізнес. Підприємець закупила холодильники, адже квіти потребують комфортної для них температури – від двох до десяти градусів тепла.

У кожної квіткИ
своя батьківщина
Власне квіти Оксана Олександрівна поїхала брати до Києва. За словами моєї співрозмовниці, батьківщиною троянд найчастіше є Еквадор. А от тюльпани завозять в Україну найчастіше з Польщі та Голландії. Оксана Соя каже, що польські тюльпани кращої якості. Хризантеми, астромерії, еустоми також народжуються у Голландії. Взагалі у цій країні зосереджено 60% світового ринку рослин.
А от герберу пані Оксана купує у Вараші, неподалік атомної станції зробили великі квіткові теплиці. Там вирощують гербери за голландською технологією. З місцевих квітів є ще троянда-спрей (невеличкі квіти по кілька на гілці). Цю красу пані Оксана купує у київській фірмі «Камелія». Підприємець завжди особливо зважає на співвідношення ціна-якість. Адже хочеться радувати земляків якісними і не надто дорогими квітами. Влітку Оксана Олександрівна часто закуповує і реалізує українські квіти. Бо в цю пору року їх вартість на оптову ринку дуже прийнятна. Як каже пані Оксана, на наші вітчизняні квіти бувають дуже вигідні акції. Якщо, до прикладу, на ринок поступає багато червоної квітки, то автоматично її ціна буде нижчою. Велика пропозиція приводить до зниження вартості.

Відпочинок для душі
Оксана Олександрівна сьогодні вже не уявляє свого життя без цієї цікавої квіткової справи. Моя співрозмовниця каже, що навіть не уявляла, що так у душі любить квіти. Вочевидь це почуття у неї було завжди, а нова справа просто виштовхнула його назовні. Тепер саме серед троянд, гербер, хризантем та іншої краси знаходить Оксана Олександрівна відпочинок для душі, піднімає настрій, роблячи букети, відчуває тепло серця, як створює власноруч оригінальні композиції. Моя співрозмовниця ділиться думками:
«Найбільше люблю жовті тюльпани. Вони наповнюють серце особливим теплом і світлом. Дуже небайдужа до жовтих троянд. Колись цей колір вважався ознакою розлуки чи суму. Часи минають, і тепер квіти жовтого кольору часто дарують людям різного віку на знак радості, веселощів, оптимізму або мудрості й життєвої енергії. Наприклад, це прекрасний знак уваги в день народження подруги. А що цікаво, наприклад, в одязі чи в інтер’єрі жовтий колір мене навіть трішки дратує. Отакий особливий стан душі серед квітів. Раніше чоловік мені завжди дарував троянди. Тепер знає мої нові уподобання».

Квіти на замовлення,
з приводу і без
До речі, підприємець Оксана Соя першою започаткувала у районі доставку квітів додому. Користуються цією послугою і мешканці Зарічненщини. Налагодити цей бізнес дуже допоміг племінник  Дмитро Радченко. Рідні замовляють квіти для іменинників з різних куточків України та із-за кордону. В особливий день приємно отримати букет чи кошик квітів в особливий день та листівочку з побажаннями. Щодо вітальних слів, то, як каже пані Оксана, іноді просять написати для винуватців торжества цілі поеми. Буває, вітальні листівочки в букеті навіть не підписують. Іноді через послугу доставки чоловіки передають квіти жінкам на знак примирення. Часто вітає так подруга подругу або колега – колегу. Трапляються чоловіки, які дарують коханим квіти без приводу, просто на знак любові і поваги. «Є романтики у нас, є, чим я вражена. Часто зовні людина виглядає дуже серйозно. А насправді вона у серці особливо щира і добра», – каже пані Оксана. Замовлення роблять як за тиждень наперед, так і в переддень чи в день свята. Моя співрозмовниця пригадує, як серед ночі зателефонував чоловік і попросив букет із 51 троянди, бо їхав до дружини на примирення. Популярними стали квіткові композиції в коробках, коли на дно кладеться особлива губка з просоченою, збагаченою мінералами, рідиною. До речі, цікаві кольори хризантемам (наприклад, блакить) у крамниці квітів надають самотужки за допомогою спеціальних фарбників. Колір додається у воду.
Дуже важливо, як новий власник квіткового дарунку його зберігає. За квітами треба доглядати. Міняти воду, трішки підрізувати стебла, тоді вони радуватимуть вас значно довше. Оксана Олександрівна каже, що завжди робить букети із свіжих квітів. Двічі на тиждень вона закуповує нову продукцію. За час роботи підприємець орієнтується, скільки і яких квітів брати на кожне свято, тому товар у магазинчику, як кажуть, не залежується. Найбільше розкуповують квітів на 8 березня. А ще у квітковому царстві Оксани Сої є правило, тут значно дешевші квіти для людей, які відзначають урочисті події у її кафе «Млин».

Мова їх особлива
Квіти – це універсальний подарунок, який може сказати більше, ніж будь-які слова. Іноді навіть невеликий букетик може передати більше теплоти і ніжності, ніж пишні фрази і дорогоцінні подарунки. Говоримо з Оксаною Олександрівною про кольорову гаму. У магазинчику моєї співрозмовниці вона дуже широка і гарна. Про кохання найчастіше кажуть мовою червоних троянд. На знак шани дарують лілії, гербери, хризантеми. Переважання яскравої тональності створює урочистий, життєрадісний настрій. Білий колір дарує відчуття свіжості та чистоти, жовтий – теплоти та світла.
«Іноді, щоб проявити свої особливі почуття, люди просять створити для них най-, найоригінальніший букет, якого ще не було, який часто не повторюється, – каже пані Оксана. – намагаємося задовільнити всі побажання клієнта, роблячи ці композиції. Часто приносять знімок і просять зробити саме такий букет. До речі, коли вибирають квіти нареченій, то часто дівчина приходить разом з майбутнім чоловіком. Дехто хоче скромний весільний букет, а є такі дівчата, котрі одразу хочуть особливого, неймовірного. Все залежить від характеру людини. Але головне, щоб квіти пасували до весільної сукні і до образу. У виборі букета треба враховувати багато нюансів, хіба ж, наприклад, варто купувати маленькому школярику величезний букет?».

Даруйте часточку  весни                   
Весна – пора сонця, радості, квітів і надії, пора свята всіх жінок на землі. Жінка і квіти – це прекрасний, вічний тандем.
Коли жінці презентують букет, вона одразу розквітає на очах, можливо, червоніє або ж ніяковіє. Жодна в цей момент не залишається байдужою. Пані Оксана каже, що дарувати квіти - означає підкреслювати красу коханої людини, мами, сестри, подруги, її неповторність та цінність для вас. Дарувати квіти на 8 березня як дарувати часточку весни.
З нагоди свята, Оксана Соя бажає всім жінкам Дубровиччини миру та злагоди в родинах, здоров’я, радості в очах, спокою в душі, любові в серці. А квіти лише доповнюють неповторність і душевність української Жінки! Квіти, як музика, яка створена прекрасною гамою різних кольорів.
Люба КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар