пʼятницю, 12 квітня 2019 р.


МАРІЯ РОМАШ: «НАЙКРАЩИМ ПОРАДНИКОМ ДЛЯ МЕНЕ БУЛА І Є КНИГА»
Віднедавна 14 лютого ввійшло в наш календар, як свято закоханих. А між тим це ще й день дарування книг. Тож з його нагоди наша газета запросила поговорити у стилі «неформат» дуже ерудовану та інтелігентну жінку – очільницю централізованої системи бібліотек Марію Іванівну Ромаш. Чим живе у звичайному житті така серйозна і солідна людина, як писалася її книга долі, сьогодні з перших вуст.
Бібліотека активно пропагує в тому числі історичну спадщину краю, хотілося б почути про Ваш родовід.
У кожного з нас є своя родина. Це найдорожчі нам люди, саме в сімейному колі людина робить свої перші кроки, звідси вона виходить у широкий світ, навчається любові і добру, вчиться шанувати свій родовід, свою землю, берегти пам’ять свого роду. Народилась я в селі Селець в простій сільській родині, закінчила місцеву школу, Рівненський інститут культури. Двоє старших сестер – педагоги, я бібліотекар, а брат працює в авіації.
Маріє Іванівно, чому Вашою життєвою стежкою стала бібліотечна справа?
Найкращим порадником для мене була і є книга. Читала багато, книга була першою допомогою й джерелом натхнення. Адже й вибір професії для мене був не випадковим. Мріяла бути розрадником людських душ –бібліотекарем. Ним і стала, і вважаю, що бібліотека – це храм науки.
Скільки років Ви очолюєте Централізовану систему публічно-шкільних бібліотек?
Дубровицька районна бібліотека вже понад 40 років стала для мене другою домівкою. За весь період роботи мені довелося сходинку за сходинкою опановувати всі ази бібліотечної роботи,її сучасні форми і методи, а з досвідом прийшло визнання. У 2000 році очолила бібліотечну систему району, в підпорядкуванні 38 бібліотек, 70 працівників. Завдяки злагодженій наполегливій праці колектив двічі в 2010 та 2013 роках отримав перемогу в конкурсах Програми «Бібліоміст» з «Організації нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету».
Тепер часто звучать закиди, що книгозбірні віджили себе, коли кожен має бібліотеку в своєму гаджеті. Що з цього приводу думаєте Ви?
Книгозбірні не віджили, а навпаки стають сучасними, вони надають нові бібліотечні послуги. Сьогодні це не просто зібрання книг, а інформаційні центри, місце цікавих зустрічей, корисного проведення часу, це – культурно-дозвіллєві центри. Більшість бібліотек району комп’ютеризовані, підключені до мережі Інтернет, створені зони WI-FІ, користувачі шукають необхідну інформацію, сканують, роздруковують та інше, звертаються на сайт бібліотеки. Але ж не все, що людина хоче читати, є в електронному вигляді.
Напевно, постійне оточення книг впливає й на характер. Яка риса, на Вашу думку,  є визначальною для хорошого бібліотекаря?
Сучасний бібліотекар повинен володіти мистецтвом спілкування, бути компетентним у різних галузях знань, тримати в пам’яті різноманітну інформацію. Це комунікатор, здатний знайти інформацію у будь-яких джерелах, хороший бібліотекар поєднує у собі знання, поінформованість і дбайливе ставлення до культурної спадщини.
Ваші книжкові уподобання: тематика й автори?
Дуже люблю читати сучасну українську літературу, яскраву та багатогранну. Мої уподобання – найвідоміші сучасні письменники, твори яких варто прочитати всім: Ліна Костенко, Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Ірен Роздобудько.
На сон прийдешній перевагу віддасте книзі чи кінофільму або якійсь телепередачі?
Перед сном люблю переглянути новини та хороший кінофільм, а ще – поринути у Facebook.
В які часи бібліотека найбільше відповідала запитам читачів?
Бібліотека – це «живий» багатогранний організм, який змінюється разом із суспільством у цілому та з кожним читачем. Якщо бібліотека добре укомплектована, комп΄ютеризована, вона завжди надасть необхідну інформацію. Сучасні бібліотеки – це простір для життя. Можна прийти посидіти, порозмовляти, почитати книжки, переглянути періодику. В бібліотеках проходять акції, майстер-класи, клуби за інтересами, це установа для всіх категорій населення. Тут можна отримати безкоштовні курси комп΄ютерної грамотності, доступ до Інтернету, шукати роботу, замовити квитки, здійснити покупку через Інтернет, оплатити комунальні платежі, зареєструватись на ЗНО, бібліотека є шансом для всіх, для талановитої молоді, щоб мала доступ до Інтернету чи книжок. Це шанс вирватися, щоб поспілкуватися з іншими людьми.
Нині багато літератури йде на списання. Натомість книжкові фонди поповнюються. Який баланс між цими двома процесами?
Основою роботи будь-якої бібліотеки є її фонд, від складу якого залежить успіх роботи книгозбірні. Чим краще сформовано книжковий фонд, тим якісніше бібліотека може задовольнити запити користувачів. Добре укомплектований та постійно оновлюваний фонд – основа ефективності роботи бібліотеки. Комплектування фондів публічних бібліотек упродовж останніх років погіршується. Скорочується кількість надходження нової літератури, обмежений обсяг періодичних видань. Списання книжкових фондів перевищує надходження. Критичною можна вважати ситуацію з комплектуванням публічно-шкільних бібліотек, що позбавляє їх можливості повноцінно задовольняти інформаційні потреби сільських жителів. Традиційні джерела поповнення книжкових фондів – місцевий бюджет, державні програми. Активно використовуються альтернативні джерела – кошти, отримані від надання бібліотекою платних послуг, книги, подаровані місцевими поетами, доброчинні акції «Книзі друге життя», «Подаруй бібліотеці книгу».
СРСР колись називали найбільш читаючою країною у світі. А як тепер з цим в Україні?
Читати не лише модно, а й дуже корисно. Сьогодні молодь надає перевагу телебаченню та Інтернету, а не читанню книг. Однак ніщо не зрівняється з живим спілкуванням з книгою. Дослідження навколо читання проводились. У СРСР примушували читати, щоб було охоплено 100-відсотково все населення.
Ви маєте особисту бібліотеку? Яка література там переважає?
У нашій країні домашні бібліотеки завжди були необхідним атрибутом культурного розвитку сім’ї. І у мене таке захоплення є. Переважає в домашній бібліотеці українська класика, довідкова література, детективи та дитяча література.
Нині книгозбірня вже далеко не та, що була ще десять-п’ятнадцять років тому. що змінилося найбільше: підходи до обслуговування, книжкові фонди, читацькі запити, форми роботи?..
Жодна бібліотека не може існувати, якщо в ній не зацікавлене населення, і якщо воно не готове її підтримати. Книгозбірні реагують на запити користувачів, використовують у своїй діяльності сучасні форми і методи, які здатні привернути до себе увагу. Для успішного функціонування діяльності бібліотек району необхідно оновити матеріально-технічну базу, документально-інформаційні ресурси, закупити нові меблі, комп’ютери, принтери, проводити поточні та капітальні ремонти приміщень бібліотек, що дозволятиме ефективно здійснювати усі види діяльності, для користувачів буде створено комфортний та відкритий простір, домогтися 100 % бібліотек комп’ютеризувати та підключити до мережі Інтернет. Сьогодні інформація неможлива без техніки, аби бібліотека стала сучасним і привабливим простором.
Розмаїття заходів перетворює їх на справжні культурні центри.
Пригадую часи, коли в бібліотеках на окремі книги писалися в черги, збирали кілограми макулатури, щоб придбати їх у свою домашню бібліотеку. Чи є й тепер фанати художньої літератури? Чи на противагу культу книги прийшов якийсь інший?
Фанати на читання художньої літератури були і будуть, мабуть, завжди. Сьогодні змінюється сам споживач інформації, новий тип освіченої людини. Сучасний читач озброєний інформаційно-комунікаційними апаратами, він одночасно читає, пише, слухає, говорить, приймає й розсилає повідомлення. Кожен третій українець є користувачем хоча б однієї бібліотеки. Разом з тим, інтерес до читання традиційних книжок спадає, і бібліотеки змушені освоювати нові напрямки роботи, аби утримати користувачів.
Який вік має середньостатистичний відвідувач бібліотеки тепер?
Середньостатистичний відвідувач бібліотеки має вік 45 років. Найбільша кількість читачів – це діти, які становлять 31%, молодь – 19%, старше покоління – 50%.
Звукова, електронна, паперова книга – якій Ви надаєте перевагу?
Незважаючи на розвиток Інтернету і популярність електронних книг, більшість користувачів воліють читати все ж традиційні паперові видання. Молодь схильна до читання електронних книг, а старше покоління визнає традиційні видання. Для мене найкомфортніше читати паперову книгу, але щось нове, якого немає в бібліотеці, то, звичайно, читаю з Інтернету.
Варто перечитувати книги вдруге, втретє, вдесяте?
Хороші книги, звичайно, можна прочитувати по декілька разів, адже одна і та сама книга впродовж життя по-різному сприймається. Я перечитувала двічі Джейн Остін «Гордість і упередження».
Окрім всього, Ви ще й любляча мама та бабуся. Діти та онуки також надають перевагу книзі?
Маю двох доньок, які подарували мені троє онуків, вони наповнюють моє життя любов’ю та надією. Читання книг доводиться заохочувати.
Маєте й ще таку почесну місію, як секретар літературно-мистецької студії «Журавлина». Самі також пишете?
На базі районної бібліотеки проходять щомісячні засідання районного літературно-мистецького об΄єднання «Журавлина», на яких відбуваються презентації книг, голосні читання, обговорення. Намагаюся бути корисною в цьому напрямку, діяльність висвітлюється на сайті бібліотеки та в соцмережах. Шаную творчих людей, із задоволенням спілкуюсь.
Що може дозволити собі бібліотекар на свою зарплату?
Із сьогоднішніми цінами на зарплату бібліотекаря вижити можна, але відпочивати - лише на «зеленому» морі. Влітку ми з онуками відпочиваємо на Глиняному озері.
Ніколи не зустрічала бібліотекаря-чоловіка. Вони хоча б в природі існують?
В нашій бібліотечній системі довгі роки працював бібліотекарем Удрицької сільської бібліотеки Лобач Сава Сергійович, в районній бібліотеці Назаров Валерій П. А сьогодні у бібліотеках працюють чоловіки- програмісти.
Дякую за розмову.

Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар