пʼятницю, 12 квітня 2019 р.


Різні смаки любові
Ось і промайнув День Святого Валентина. Його відзначають не лише закохані. Слово «люблю» прозвучало й для тих, хто дорогий серцю змалечку – батьків, сестер, подруг. А висловлювали свою шану до близьких людей ми різними подарунками. Дуже часто це були цукерки або ж шоколад.
Вже багато століть солодощі вважаються гарним подарунком. «Джерело вічного щастя і символ неземної насолоди. Предмет загального обожнювання і інструмент зваби. Такий різний, але незмінно смачний», – так поетично сказала б про них. Недарма наші предки дуже цінували шоколад, адже він здатен підняти настрій і викликати посмішку, одним словом, додати позитиву.
Нагадаю, що шоколад виробляється з плодів шоколадного дерева, яке росте у Центральній та Південній Америці. В Європу він уперше потрапив завдяки Христофору Колумбу у 1502 році. Саме тут він зазнав кардинальних смакових змін через інгредієнт, який був недоступним для ацтеків, – тростинний цукор. А взагалі перші згадки про споживання какао датуються приблизно 1400 роком до нашої ери. Час невпинно рухається вперед. Шоколад змінюється, трансформується, набирає все додаткових смаків.
Знана у районі кондитер Оксана Клюйко з Берестя виготовляє не лише чудові торти та короваї. Гарним подарунком до Дня Святого Валентина та до інших знакових подій стають цукерки ручної роботи, виготовлені майстринею. Виготовляти ці солодощі досить непросто, адже, як правило, в одній коробці по сусідству радують око цукерки різних смаків на основі різного шоколаду. Процес їх виготовлення тривалий, однак, результат вартий таких кондитерських клопотів.
За словами пані Оксани, у коробці з 16 цукерок є чотири види шоколаду – білий, рубіновий (фруктовий), молочний, чорний. Загадкою для власників подарунку стають неповторні начинки солодощів. От, до прикладу, ви пробували цукерки з начинкою маракуйї або грецького горіху з сиром «Дор блю»? Ще кондитер вміє робити цукерки з фундуком, з шампанським, з лікером «бейліз», чорницею...
Виготовляє цукерки майстриня в кілька етапів. Справа це копітка, але кожна цукерка – це дійсно маленький витвір мистецтва. В нього вкладені найякісніші складові та душа майстрині. За основу беруться калети – шоколад у вигляді копійок (так званий індустріальний шоколад).
Для опрацювання кожного виду шоколаду дуже важливо дотримання температурного режиму. Його розтоплюють при температурі близько 45 градусів, потім охолоджують до 25-27 градусів (залежно від виду), потім знову нагрівають до близько 30 градусів, аж тоді маса стає придатною для виготолення цукерок. Ось така кондитерська арифметика. Ну, а окремо робиться начинка, цукерки фарбуються лише натуральними речовинами. Звичайно, до Святого Валентина найбільш популярна форма серця. Поцікавилася процесом у кондитера:
– Як навчилися виготовляти цукерки? – запитую у пані Оксани.
«Подивилася кілька разів відео в інтернеті, захопилася і вирішила спробувати. Рік тому на світ з’явилися мої цукерки, виготовлені власноруч. Якби мала можливість робити вишукані коробки з назвою, то назвала б свою цукерки «Солодкий оксамит», дуже вже мені до душі це словосполучення! Обов’язково буду робити цукерки до 8 Березня, адже це прекрасне свято, також сповнене прекрасних почуттів».
Наостанок додамо, що шоколад – це один з найкращих продуктів-антидепресантів. Він містить калій, магній, фосфор, кальцій, які позитивно впливають на роботу серця та допомагають боротися зі стресом. Лише шматочок цього благородного продукту робить нас щасливішими, а світ навколо – яскравішим, адже він стимулює утворення ендорфінів, які позитивно впливають на емоційний стан. Триптофан, який міститься у какао-бобах, стимулює вироблення серотоніну, а він має легкий тонізуючий вплив на роботу нервової системи, сприяє зменшенню проявів втоми. Поліфенольні сполуки, які входять до складу какао, покращують мозковий кровообіг та гальмують ослаблення пам’яті. Найкориснішим є чорний шоколад, який містить 85% какао, багатий на поліфеноли. У молочному шоколаді їхній вміст на 30% менший. Дієтологи радять отримувати задоволення від шоколадних ласощів у першій половині дня, коли швидкість обміну речовин максимальна.
А наостанок скажу про подарунки загалом. Біблія радить: «Усе, що робите, робіть з любов’ю». Якщо ви любите людину, якій даєте подарунок, і щиро цікавитесь нею, ваш подарунок неодмінно її зворушить, і це принесе вам справжнє задоволення.
Люба КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар