пʼятницю, 31 серпня 2018 р.


* Поради від фахівця
Сергій Маковецький: «Не залишайтесь
зі своЄю проблемою  наодинці»
Династію окулістів Маковецьких добре знають у нашому районі. З її молодшим представником Сергієм Михайловичем випало поспілкуватись якраз в день професійного свята офтальмологів. Він лікує «дзеркала душі» дубровичан вже 16 років. Хоча спочатку під час навчання в Тернопільському медвузі й були інші плани, все ж пішов лікарською стежкою тата. І каже, що жодного разу не пожалів про це. Навпаки відчуває себе на своєму місці.
«Радий, що обрав саме офтальмологію, бо це надзвичайно цікава галузь – є можливість змінювати людині життя, надавати йому нову якість. Коли після лікування пацієнт починає краще бачити – це найкраща винагорода».
Люди часто терплять до останнього і йдуть до лікаря, коли геть «припече». Така ситуація і з зором?
Звісно, наша галузь не виключення. Люди за останні роки стали значно біднішими, на всьому економлять, в тому числі й на здоров’ї. Тому звертаються, коли хвороба запущена або далеко зайшла. Ось недавно приходила жінка на прийом, яка бачить на 4 % від 100. І такі випадки дуже часті. Нині навіть найпростіші краплі обійдуться в сотню гривень. І як їх може собі дозволити старша людина із пенсією у 1500, коли паралельно є ще купа проблем і витрат?  Про інші офтальмологічні послуги, операції, діагностику високоякісною апаратурою годі й казати. Все це коштує немалі гроші. Тому люди й чекають до останнього. Прикро, що вони стають заручниками цих обставин і реалій життя.
А є якісь пільгові програми?
Фактично кожен фахівець має свої програми, наприклад, в нас є по глаукомі і катаракті. На папері все існує. Але яка з цього користь, якщо на практиці вони не фінансуються? Тут ось заклад на межі закриття через велику заборгованість, немає елементарного мінімуму. В такій ситуації, на жаль,  не до таких високий матерій, як виконання програм.
Що має стати «останнім дзвіночком», котрий сповістить – відтягувати нікуди й треба звертатись до фахівця?
Зниження гостроти зору, туман, плями, мерехтіння перед очима, звуження полів зору, дискомфорт – все це не треба ігнорувати. Якщо ми говоримо про катаракту (помутніння кришталика), раніше справді рекомендували почекати, поки вона затвердіє і впаде зір, щоб було зручно хірургу оперувати. Нині, завдяки сучасним методам, її ефективно лікують і на ранніх стадіях. Тож відтягувати нема сенсу. Набагато більше проблем з глаукомою (підвищений тиск ока). Ця хвороба підступна, бо людина непомітно втрачає зір. Вона не болить, не пече, не турбує. І разом з цим відбуваються безповоротні зміни. Тому  при будь-яких ознаках погіршення зору треба неодмінно йти до лікаря. Навіть в наших умовах, з древньою апаратурою (їй осеню, як і лікарні, виповниться 50 років) можна це запідозрити і діагностувати.
Хто найчастіше з’являється на порозі Вашого кабінету?
Звісно часто на прийом приходять старші люди. Загальна захворюваність зростає, і це впливає на очі. Прикро, що чимало молоді зустрічаю в кабінеті. І всьому виною негативний вплив гаджетів та смартфонів. Загрозливих тенденцій набуває, приміром, так званий «комп’ютерний синдром», або синдром сухого ока.  Коли людина  зосереджена на екрані, вона рідко кліпає і в результаті пересихає слизова оболонка. Це супроводжується не дуже приємними симптомами – свербіж, печіння, почервоніння, дискомфорт, відчуття стороннього тіла в оці. Отак через власну безвідповідальність молодь накликає на себе проблеми, які потребують постійного лікування. І таких звернень та скарг зараз дуже багато.
Але від гаджетів повністю відмовитись неможливо. Це епоха. Воно прийшло і від цього нікуди не подітись. То як подружитись з новими технологіями без шкоди для очей?
Головне – дозоване використання. Не сидіти бездумно в гаджетах, а давати передих очам. При чому відпочинок від комп’ютера не означає, що можна переключити свою увагу на телефон чи планшет і навпаки. Під час роботи за екраном обов’язково робити хоча б 5 хвилин перерви кожні 20 хвилин.
Що ще порадите, аби вберегти зір?
Скажу всім добре відомі речі, які правда працюють. Найперше, повторюсь, давати відпочивати очам. Важливий режим зорового навантаження. Бажано взагалі обмежити сидіння в телефонах і ноутбуках, передусім молодому поколінню. По-друге, правильно харчуватись. У меню обов’язково повинні бути корисні для очей чорниця, морква,цитрусові, свіжі овочі, молочні продукти, тобто  харчі, багаті вітамінами С,Е та А. По-третє, вести активний спосіб життя, займатися спортом, відмовитись від шкідливих звичок, уникати стресу та мати здоровий сон. Берегти очі від травматизму, бо дуже багато останнім часом випадків пошкодження очного яблука через роботу з болгарками, електродрелями і так далі. Захисні окуляри при цьому – річ обов’язкова. Хронічні проблеми зі здоров’ям також можуть негативно впливати на зір. Якщо є діабет або підвищений артеріальний тиск, варто регулярно перевірятися в офтальмолога. Так само слід постійно бути на зв’язку з лікарем й тим, хто вже має проблеми із зором.
Рекомендують також вправи для очей. Наскільки вони ефективні?
Вони будуть давати результат, якщо дотримуватись вищесказаного. Бо якщо поробити вправи і після цього весь день сидіти в телефоні, то це нічого не дасть. І ще звичайно важлива регулярність.
Нині окуляри продаються на кожному кроці. Навіть на базарі їх можна купити…
Це особиста справа кожного, де купувати їх, головне перед тим прийти до лікаря, який випише рецепт, порекомендує правильний номер окулярів. Бо їх зачасту на тих же ринках продають нефахівці. Людина орієнтовно придбає, а потім жаліється на головний біль, неприємні відчуття з очима і дискомфорт. Це найперші ознаки того, що окуляри не підходять. Про лінзи годі й казати. Їх повинен приписати лише офтальмолог.
Окуляри, лінзи чи лазерна корекція – що краще?
Однозначно сказати не можна, треба обирати індивідуально. Звичайно для активної молоді, яка постійно в русі, зручніші контактні лінзи.  Мінус в тому, що їх треба на ніч знімати, хоча зараз з’явились дихаючі лінзи, які безперервно можна  носити місяць. Ще один нюанс – постійна заміна розчину, в якому вони мають зберігатися. Для більш старшого покоління оптимальний варіант – традиційні окуляри. Лазерна корекція – звісно прогресивніший метод. Коштує вона в середньому 300-500 доларів на одне око. Тож по-перше, не кожен може собі це дозволити, а по-друге, є багато протипоказань та обмежень. Зокрема, цю процедуру можна робити лише з 20 до 35 років. Та попри  все, вона ефективна і може вирішити велкий пласт офтальмологічних проблем.
Що насамкінець хотіли б сказати нашим читачам?
Передусім дбати про себе, незважаючи на важкість ситуації в економічному плані. Гроші зникають і з’являються, а негаразди зі здоров’ям часто бувають незворотними. Якщо виникає проблема, приходьте до лікаря, тим більше прийом безкоштовний. Ми подивимось, дамо пораду, порекомендуємо, що робити і куди звертатись. Не залишайтесь зі своєю хворобою наодинці.
Спілкувалась Леся КОНДРАТИК.

Немає коментарів:

Дописати коментар