пʼятницю, 31 серпня 2018 р.


БУДІВЕЛЬНА ФАНТАЗІЯ РОБИТЬ
СВІТ ЯСКРАВІШИМ

В уяві пересічної людини будівельник – це засмаглий дядько, що вправно кладе цеглу. Зрештою щось в цьому стереотипі є й від правди. Адже в основному робота будівельника проходить під відкритим небом, й сонце таки вносить певні колорити в його образ. А от щодо функцій, які покладає на людину будівельного фаху суспільство, то вони, як виявляється, куди ширші, аніж ми можемо собі уявити. Нині будівельна компанія – це команда креативних проектувальників, дизайнерів, архітекторів та ремонтників, які свято вірять, що фантазія – це рушійна сила, котра здатна змінити світ, неабияк прикрасивши його. А ще – це сфера ризиків та взаємовиручки. В будівельній галузі панує командний дух, де ритмічність та якість роботи одного як ніде впливає на загальний результат. В цьому переконалися, побувавши днями на будівельному майданчику Дубровицького НВК «Ліцей-школа І-ІІ ст.», де зараз розгорнулася масштабна реконструкція закладу.
Поряд з професійними будівельниками вправно орудують штапелями на ремонті їдальні й місцеві вчителі на чолі з директором закладу Володимиром Кушніром.
Як розповідає головний підрядник будівництва, керівник ВК «Вікторі Груп» Валерій Іванович Фінюк, саме Володимир Володимирович і є основним натхненником будівельних робіт. «Без енергії та авторитету керівника ліцею ні про які масштабні будівельні проекти в ньому не могло йти мови. Ця людина – великий фанат свого закладу, здатна знайти спільну мову задля загальної справи з найвищим керівництвом області та депутатами всіх рівнів», – каже про очільника ліцею Валерій Фінюк.
Як розповідає керівник підрядної організації, зайшла його фірма на Дубровиччину ще в грудні минулого року, вигравши тендер на ремонт даху Дубровицького НВК «Ліцей-школа І-ІІ ст.». Тоді будівельники спромоглися лише здійснити демонтаж старої стропильної системи, вентиляційних шахт, зробили армуючий пояс. Обв’язали повністю школу, бо за період експлуатації на будівлі вже з’явилися тріщини. До кінця січня освоїли 1.7 млн. грн. виділених коштів Але оскільки в процесі ремонту виявилися значно масштабніші руйнування перекриття школи, фірма вирішила не припиняти розпочатий ремонт, вкладаючи в нього вже свої власні кошти. Звичайно, певний ризик був, чи вдасться згодом перемогти на тендері й повернути ці капіталовкладення, переконавши керівництво області продовжити відновлювальні роботи на цьому об’єкті. Проте й вороття назад не було. Ліцей практично залишався без даху, бо довгий період система перекриття затікала, будівля опинилася на межі повного руйнування. «Знадобилося немало авторитету керівництва району, управління освіти, особистих зв’язків керівника закладу, аби таки до цієї проблеми дослухалися. Кошторис будівництва було збільшено майже в п’ять разів – до 11 млн. грн. По суті, дах довелося робити по-новому. Спочатку з бюджету додали ще півтора мільйона гривень, а після неоднарозових звернень усіх зацікавлених сторін, особистому втручанню народного депутата Василя Яніцького – таки вдалося докорінно змінити проект з капітального ремонту НВК. Зрештою старання начальника управління освіти Ніни Стасюк та директора закладу Володимира Кушніра увінчалися успіхом – було вирішено повністю перебудувати: дах, замінивши його на шатровий, котельню – з використанням нових економних технологій, їдальню, оновити фасад закладу. Було здійснено заміну вікон, обмостки. Реконструйована котельня – вже повністю автоматизована, сучасного типу з використанням економічного вигідного опалення на пілетах. Щось подібне є у Берестівському НВК», – каже пан Валерій.
Разом з будівельниками проходжуся  шкільною їдальнею – крізь хмари будівельної пилюки й їдкі аромати оздоблювальних матеріалів навіть я вже бачу цю частину школи в новому дизайні. Будівельники таки вміють передати свої плани словами. Це буде простора зала, освітлена не лише сучасними люмінісцентними підсвітками, а й тихими приглушеними барвами стін та величезними віконними блоками. Гармонійно впишуться сюди сучасна плитка та естетично витримані в одному стилі меблі.
Особливих проблем з графіками будівельних робіт немає, закінчити їх підрядники збираються до початку нового навчального року. Серед проблемних питань Валерій Іванович називає тільки одну. Вже зараз Україні вкрай бракує кваліфікованих будівельних кадрів. Відтік професіоналів в Європу – зворотній бік медалі нашої євроінтеграції, про який з високих трибун воліють замовчувати. Адже оплата праці будівельника в Україні, попри постійний попит на цю спеціальність на вітчизняному ринку праці, все ж суттєво не дотягує до того, що пропонують фахівцям цієї галузі за кордоном. Втім, як каже співрозмовник, всеж вже намітилася зворотня тенденція. Будівельники вже добре зважують всі «за» та «проти» перш ніж наважитися на закордонний трудовий вояж. І все частіше роблять вибір на користь роботи поблизу рідної домівки.
Скориставшись нагодою, ми також привітали будівельників з професійним святом, котре вони відзначатимуть цими вихідними, та побажали, щоб перше держзамовлення на теренах нашого району не стало для них останнім. Адже хотілося б, щоб Дубровиччина розбудовувалася та гарнішала й надалі.
Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар