пʼятницю, 31 серпня 2018 р.


* Колегія РДА
РОЗГЛЯНУЛИ НИЗКУ НАГАЛЬНИХ ПИТАНЬ
На засіданні колегії при голові райдержадміністрації обговорювалося два нагальних питання. Про хід підготовки закладів освіти району та шкільних їдалень до нового  навчального року присутнім доповідала начальник управління освіти, молоді та спорту Ніна Стасюк:
Мережа навчальних закладів району, які є у підпорядкуванні управління, складається з: 23 НВК, 1 НВК «Ліцей-школа», 2 ЗНЗ та 2 філій І-го ступеня. Наскільки вони спроможні прийняти школярів, буде визначено у період з 14 по 21 серпня за результатами огляду готовності  закладів освіти до нового навчального року.
Незважаючи на брак бюджетних коштів, у всіх навчальних закладах стараннями вчительського та батьківського колективів проводяться поточні та капітальні ремонти.
Забезпечення теплового режиму – одне з головних завдань управління. На даний час на його балансі перебуває 18 котелень: 10 топочних, 12 закладів мають пічне опалення, 3 – електрокотли. На сьогодні заклади освіти забезпечені торфобрикетом на 60%, дровами – на 20%. Орієнтовна потреба у паливі до кінця опалювального сезону: 80 тонн торфобрикету, 40 тонн пілетів та 1000 куб.м дров.
Також в усіх закладах проводяться поточні ремонти систем водопостачання, каналізації та теплопостачання, благоустрій територій та спортивних майданчиків.
Цьогоріч за кошти державного, обласного та районного бюджетів також розпочато будівництво спортивного майданчика для міні-футболу зі штучним покриттям у Дубровицькій ЗОШ №1; за рахунок коштів бюджету розвитку обласного бюджету та державного фонду регіонального розвитку, районного бюджету було виконано роботи з капітального ремонту покрівлі Осівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-ДНЗ» (1 млн. грн.); розпочато заміну вікон та дверей у Мочулищенському НВК, Селецькому ДНЗ та харчоблоці Орв’яницького НВК, кошти були виділені за сприянням народного депутата Василя Яніцького.
Кардинально оновлюється Дубровицький НВК «Ліцей-школа» (капітальні ремонти покрівлі, їдальні, облаштування нової котельні, утеплення фасаду) – за кошти з бюджету розвитку обласного бюджету та державного фонду регіонального розвитку, загальна сума видатків 6,5 млн. грн.
З 1 вересня стартує «Нова українська школа». Усі вчителі 1 класів пройшли курсову перепідготовку. Для майбутніх першачків в усіх освітніх закладах облаштовуються за новими вимогами класні кімнати. На придбання комп’ютерної техніки, меблів та дидактичних матеріалів для 1 класів були виділені кошти  відповідно з державного бюджету у сумі 1.521 тис. грн., із залишків освітньої субвенції 944.000 та з районного бюджету на співфінансування – 222 тис.грн. На сьогодні підписаний договір за результатами тендеру на придбання меблів для 1 класу на суму 697 тис.грн. Відбуваються тендерні закупівлі дидактичних матеріалів на суму 650 тис.грн. та комп’ютерної техніки – 1.215 тис.грн. Також оголошений тендер на закупівлю меблів та комп’ютерної техніки  із залишків освітньої субвенції (на придбання меблів – 760.000 грн. та комп’ютерної техніки – 2.458.000 тис. грн.).
Всього на підготовку до нового навчального року освоєно: бюджетних – 3 548 628,00 грн.; спонсорських – 358 614,00 грн.; батьківських – 292 859,00 грн.; зароблених закладами на садінні лісу тощо – 42 168,00 грн.
ТОВ «АТОМСЕРВІС», яке забезпечує харчування учнів закладів освіти, відповідально підходить до підготовки шкільних їдалень до нового навчального року. Вже в кінці червня в кожну школу завезено по потребі фарбу, лак, цемент і розпочаті  ремонтні роботи. Крім звичайного поточного щорічного ремонту, на даний час профінансовані ще й видатки в окремих закладах на заміну обладнання чи його реконструкцію.
У всіх їдальнях в серпні буде проводитись ревізія для виявлення несправних кранів, водонагрівачів, електроплит, холодильного та морозильного обладнання та, за потреби, проведений поточний ремонт. Тільки на закуплену фарбу вже виділено 108 тис. грн., а загалом протягом літа планується освоїти більше 200 тис. грн. на ремонт приміщень та обладнання, задіяних в організації харчування. Як запевнив представник харчуючої організаціїі Г.М. Конончук, до 1 вересня шкільні їдальні запрацюють в штатному режимі.

Аналізуючи проведення аукціонів з продажу прав оренди земель сільськогосподарського призначення державної власності та стан сплати за оренду земельних ділянок, начальник районного управління Держгеокадастру Віталій Сімаченко, зокрема, висловив цілий ряд слушних пропозицій.
Один і той же орендар, який користується земельною ділянкою на території двох сільських рад, маючи приблизно однакову врожайність зернових культур, сплачує орендну плату, що різниться в три рази: в одній сільській раді 168 гривень за гектар та 593 гривні за гектар – в іншій. При цьому, за оренду гектара державних земель він же сплачує взагалі 1662 гривні, напрошується висновок – збільшення розміру орендної плати громадянам, не прив’язуючись до нормативної грошової оцінки земельної ділянки (а вона ґрунтується на формулі ще 1977 року), скажімо, 800 гривень за гектар. Тому в рекомендаціях райдержадміністрації – відпустити відсоткову ставку НГО невитребуваних паїв, віддавши її розмір на розсуд сільських рад, в залежності від умов, що склались в конкретному році.
Договори управління спадковим майном теж підняти із 3%, ця цифра – нижня межа орендної плати, визначена законом, не варто триматись за неї. Адже орендар сплачує в інших районах області орендну плату у 2-3 рази вищу, ніж на Дубровиччині. До прикладу, в Україні у 2017 році середній розмір плати за оренду одного гектара сільськогосподарської землі склав 1369 гривень. Найвища орендна плата за гектар зафіксована у Черкаській (2962 грн.), Полтавській (2553 грн.), Харківській (2111 грн.) та Сумській (2100 грн.) областях. Найдешевше користування землею обходилося у Закарпатській (719 грн./га), та Запорізькій (795 грн./га) областях.
Щодо розрахунків за оренду землі по районах Рівненської області, станом на 20.06.2018 року, плата за один гектар становить: у Гощанському районі – 2237,9 грн., Радивилівському – 2014,7 грн., Острозькому – 1933,9 грн., Корецькому – 1735,9, Демидівському – 1639,5 грн. Найнижчі показники у Дубровицькому та Березнівському районах – 447,1 та 366,6 грн. за гектар.
На Дубровиччині, за даними Державного земельного кадастру, станом на 20.06.2018 року зареєстровано 2672 договори оренди землі на площу 1,85тис. га. Загальна сума виплат згідно з укладеними договорами становить 804,8 тис. грн. Найбільший розмір орендної плати за гектар – 670 грн. отримують орендодавці, які проживають на території Туменської сільської ради – 671 грн., Осівської – 566 грн./га., Трипутнянської – 523,6 грн./га., Лісівської – 502 грн./га. Найменше за здані в оренду гектари отримують орендодавці Миляцької с/р – 213,4 грн./га та Сварицевицької – 168,1 грн./га.
Також головний земельник району пропонував навести лад з територіями господарських дворів, які в районі не передані в оренду.
Доцільно було б, на його думку, й більш оперативно розглядати земельні питання на сесіях рад. Адже оцінка по аукціонах (Висоцьк, Людинь) була подана до районної ради 16.01.2018 року,а  затверджена тільки наприкінці березня – через 2,5 місяця. Із 16 травня НГО по двох аукціонах перебуває в районній раді в очікуванні чергової сесії – відтак третій місяць бюджет не доотримує коштів.
До речі, оскільки такі факти непоодинокі, готується проект закону про «мовчазну згоду» при затвердженні НГО: якщо протягом місяця не затверджена – вважається затвердженою. Загальнонаціональна оцінка буде оголошена на порталі і не потребуватиме затвердження.
Звернув увагу Віталій Геннідайович і на той момент, що договори оренди по району укладаються із пунктом про суборенду без згоди громадянина (АПК не контролює). Тобто орендар цілком законно може заробляти кошти виключно на здачі земель в суборенду, не доплачуючи власникам землі значні суми.
А загалом пан Сімаченко слушно підмітив: тільки земля є гарантованим джерелом наповнення сільських бюджетів. Тож кожен очільник місцевої громади повинен розпоряджатися таким невичерпним ресурсом задля загального добробуту.
Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар