пʼятницю, 3 серпня 2018 р.


Будьмо поруч
і змінюймо світ
на краще

Минулого тижня ми відзначили День Конституції України. З цієї нагоди багато обговорювали, наскільки дієвими є статті основного документу держави. Сьогодні хотілося б зупинитися на моментах щодо прав людей з обмеженими можливостями. Отож, Україна в Основному Законі держави – Конституції визначила, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Для утвердження і забезпечення прав і свобод людини за час незалежності було прийнято велику кількість нормативних актів, частина з яких присвячена питанням осіб з інвалідністю. Зробивши конвенцію ООН про права інвалідів частиною свого законодавства, Україна визнала, що для забезпечення нормальної життєдіяльності осіб з особливими потребами важливою є доступність фізичного, соціального, економічного та культурного оточення, охорони здоров’я та освіти, а також інформації та зв’язку, оскільки вона дає змогу інвалідам повною мірою користуватися всіма правами людини й основоположними свободами.
Дуже правильно, грамотно і доречно все розписано щодо піклування про людей з інвалідністю у багатьох чинних документах держави, однак на практиці не все виглядає ідеально. На жаль, у Дубровиці, як і переважній більшості міст і сіл України, людям з обмеженими можливостями часто дуже складно самотужки вирішувати свої нагальні питання. Сергій Бензюк, групорг УТОСу по Дубровицькому та Рокитнівському районах зазначає: «Нещодавно з Петром Поліщуком, керівником відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» у Рівненській області, вивчали, які умови створені для проживання для людей з обмеженими можливостями у нашому місті. Пандуси, тактильна плитка, звукові маячки та інше. Такими засобами повинні бути облаштовані торговельні, соціальні заклади, аби люди з обмеженими фізичними можливостями почували себе комфортно. Звичайно, для втілення у життя цих вимог і потреб потрібні значні бюджетні кошті, яких наразі дуже бракує. Але будемо сподіватися, що з часом Дубровиця буде ставати все комфортнішою для людей з обмеженими можливостями. Біля багатьох закладів наразі у Дубровиці є облаштовані пандуси, однак стоїть питання, наскільки вони зручні у використанні. Чи можливо людині у візку по цьому пандусу добратися до кнопки виклику?  Разом з тим, Петро Поліщук відзначив, що Дубровиця є дуже затишним і чистим містечком для проживання».
Сергій Бензюк схвально відгукується про те, що депутати районної ради прийняли програму, в якій йдеться про підтримку у районі людей з обмеженими можливостями (зокрема, інвалідів по зору та слуху). Міський голова Богдан Микульський та команда міської ради також не відмовляють у підтримці людям цієї категорії. Особлива подяка депутату Верховної ради Василю Яніцькому та його помічнику-консультанту Оксані Слободзян за розуміння всього, з чим звертається до них мій співрозмовник задля вирішення спільних питань його організації.
До речі, на початку червня відзначили 85-річчя створення Українського товариства сліпих. З цієї нагоди в Рівненській обласній філармонії відбулись урочисті заходи. З вітальними словами до присутніх зверталися перші особи області та Рівного, керівники державних та приватних структур, які опікуються проблемами людей, які мають інвалідність по зору. Звісно, говорили на заході і про умови, які створені у Рівному та області для більш комфортного життя людей з обмеженими можливостями на Рівненщині. Дай Боже, щоб все деклароване у наших законах і виступах поступово втілювалося у життя.
Але головне, я думаю, що спочатку ми всі  повинні змінити свій погляд на людей з обмеженими можливостями, навчитися їх поважати, враховувати їхню думку, спосіб самовираження і досвід, зрозуміти, що вони нічим не гірші від нас. Відкриваймо свої серця для тих, хто обділений здоров’ям, але дуже часто має значно більшу, аніж ми, здорові, силу духу! Особисто мені дуже сподобалися слова Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава: «Нерідко Всевишній посилає нам осіб з інвалідністю для того, щоб навчити нас любити та цінувати іншу особу не за те, що вона може нам щось дати, зробити, чи що її можна використати для свого задоволення (для своєї потреби). Господь посилає їх нам насамперед для того, щоб ми навчилися любити їх за те, що вони є; за те, що вони є діти Божі; за те, що вони є нашими братами і сестрами; за те, що вони є людьми, яким ми повинні послужити».

Люба Клімчук.
Нещодавно Президент Петро Порошенко підписав Указ про заснування 4 липня Дня поліції України.
Саме в день професійного свята дубровицькі правоохоронці поспілкувалися на майдані Злагоди з усіма бажаючими, демонструючи свою техніку, озброєння та спецзасоби. Особливо припала до душі така неформальна зустріч найменшим жителям району, адже так багато дітей мріє стати поліцейськими. Загалом Національна поліція ставить пріоритетом співпрацю з громадськістю.


Немає коментарів:

Дописати коментар