* Господар
«Коли щось робиш із задоволенням,
тоді все й вдається»
Володимир
Григорович Вальковець з Мочулища віддав більше 30 років педагогічній ниві,
зараз – на заслуженому відпочинку. Хоча щоденне невтомне життя пана Володимира
навряд чи так назвеш. Бо ж рідко за чималим господарством у селі вдається посправді відчути переваги виходу на пенсію. На його
обійсті – повно смугастих, хвостатих та пернатих. І куди не глянь – скрізь
екзотика: скалярії та сомики в трьох акваріумах, величезний пес-алабай та
кумедний маленький пекінес, шотландський
котик, нутрії, в’єтнамські та корейські свині, породисті кури і качки, бджолине
сімейство. І як зізнається сам господар, розводить отакий домашній зоопарк не
задля вигоди чи прибутку, а передусім для душі. «От пройдусь біля своєї
живності, поспостерігаю і, попри втому, бо вже справлятися з усім у свої майже
70-ят непросто, заряд позитиву на день
гарантований».
Нутрії
– це не тільки
цінне
хутро…
Колись цих водних гризунів вирощували
масово. Бо ж шаленою популярністю користувалось їхнє хутро. Кожен обов’язково мав зимову шапку з нутрії у
своєму гардеробі. З часом мода відійшла, ціна впала, тож багато закинули цю справу.
А дарма, каже Володимир Григорович, бо
нутрія – це не лише цінне хутро, як жартували відомі коміки про вухатих, але й
дуже смачне м’ясо.
«Воно
дієтичне, навіть корисніше за кроляче і смакує в рази краще. Легко засвоюється
організмом, тому його рекомендують людям, які мають проблеми зі шлунком,
обміном речовин та алергією. У великих містах цей делікатес дорожчий за
яловичину і кролятину. В Рівному кіло нутрії коштує 120-150 гривень. В Києві
просять і всі 180-ят. В нас же воно не так цінується. З однієї нутрії можна
отримати в середньому 4-6 кілограм м’яса», – розповідає чоловік. У родині
Вальковців ним смакують і в перших стравах, і в других, хороший виходить
шашлик. А фірмовий рецепт – узбецький плов з нутрією, котрим частує родину сам
голова сімейства.
Відтак
на обійсті пана Володимира «болотяні щури» постійні жильці з 70-х років з
невеликим перервами. Того року у його господі налічувалось близько 80-ти цих
звірят, цьогоріч – 30. Чоловік говорить,
що розводити їх не лише рентабельно, а ще дуже цікаво:
«На
відміну від кролів нутрії майже не хворіють. Не треба щеплень і особливого
догляду, як за вухатими. Головне, щоб в клітці було просторо, чисто і тепло,
адже батьківщина нутрій – спекотна Аргентина. Хоча зиму теж нормально
переносять. Житло має бути металевим, бо дерев’яну клітку прогризуть. Не
вибагливі вони і в їжі. Сіно, трава, коренеплоди, гарбузи, картопля, кукурудза,
зараз яблука – головний раціон. Улюблені ласощі – очерет. І звісно без зерна,
або як кажуть концентратів, ніяк, хоча б давати по 50-100 грам кожній. Нутрія –
досить плодовитий звір, щороку дає по два потомства. Самка народжує по 6-8
дитинчат. Цікаво, що вони на світ з’являються активні, зрячі, з шерстю і з
маленькими зубами, завдяки яким вже наступного дня споживають дорослу їжу. При
хорошій годівлі утримувати нутрій слід до 8-9 місяців.
Найбільший
інтерес викликає їхня поведінка. І хоча на перший погляд можуть видатися
несимпатичними, та коли почнеш за ними доглядати, придивлятися, виявиться, що
вони дуже спокійні і ручні. Весь уклад, як і в людей – якщо достатньо харчів і
житла, то живуть в мирі, доглядають один за одним, якщо ні – то все навпаки. До
свого господаря швидко звикають, можуть впізнати навіть за кроками, а як
побачать когось чужого, шукають можливість сховатись».
Тим,
хто хоче вирощувати нутрії, Володимир Вальковець радить вибирати тварин із
блискучою шерстю та яскраво-оранжевими зубами.
Качки-пінгвіни
і
свині-санітари саду
Тішать
господаря і пернаті чудернацьких порід. «Є в мене велетні кури-брами і
орпітонги. А поряд бігають гамбурзькі, за розміром, як голуби. Так оці
150-грамові ще можуть дати прочухана тим
7-кілограмовим, – розповідає з усмішкою пан Володимир. – Чим вони відрізняються
від звичайних кур? Окрім розміру, по
суті нічим. Та справа не втому. Маю, наприклад, качок породи «індійський
бігунок», пересуваються вони, як
пінгвіни. Я по них їздив спеціально до
Костополя. Якось мені сказали, що й за гроші їх собі не взяли б. А я на це
по-іншому дивлюсь. Отак пробігли, посміхнувся і місія виконана. Або що взяти з
тих гамбурзьких? Ні м’яса, яйця малесенькі, а ходить така істота по дворі і вже
добре. Цікаво просто вийти і поспоглядати».
Розпитуємо
й про особливості «в’єтнамців» та «корейців» у свинарнику.
«Кілька років тому їх придбав. Це зовсім інші тварини,
майже, як дикі. І через це їх простіше годувати і утримувати. Я зробив
спеціальний загін, вони самі заходять і виходять, пасуться, буває ночують
надворі. Маю великий садок, яблук
нападало, ніде ступити, тож зараз мені за своєрідних санітарів. Це м’ясні
породи. Вигодувати їм можна до 70-80 кілограм, а то й 90-та. Але щоб їх
розводити, я вважаю, слід мати велику прибудинкову територію. Аби вони були на
волі, попаслися, погрілися на сонечку, тоді будуть гарні і вгодовані».
Бджолярство
– не романтика,
а
щоденна праця
Ще
одна давня пристрасть Володимира Григоровича – бджолярство. Ось уже тридцять
років як він дбає про божих комах.
«Колись
було і 40 вуликів. Але, на жаль, мав проблеми, не завжди ж в житті світлі дні,
тому трохи запустив і залишилось десь 15. Пасіка, як маленька дитина, потребує
постійної уваги і догляду. Забрати, поставити, міль вигнати, кліща потравити,
почистити, вчасно виявити якість проблеми, бо ж у бджіл ще більше хвороб, аніж
у людей, траву поряд викосити. Збоку видається все так романтично і просто –
природа, приємне дзижчання комах, неймовірні аромати. А насправді це щоденна
праця».
У
пана Володимира на столі мед не вибуває, він знає в ньому толк. Відтак
користуючись нагодою цікавимось, як відрізнити справжній від підробленого?
«Найкраще
купувати його в знайомого пасічника, тоді точно не прогадаєте. Мед не повинен
бути дуже рідким, такий зветься незрілим, бо зібраний зарано. Він довго не
простоїть, з часом почне «жмурити». Хороший мед – густий і тягучий, пахне
квітами, вага трилітрової банки – приблизно 5 кілограм. Зачерпніть мед ложкою і
подивіться, як він стікає. Фальсифікат опуститься з бризками на кшталт води,
натуральний стече тягучою ниткою. Справжній мед повинен в тій чи іншій мірі
«дерти» горло і відразу розчинятися в роті. Підробка залишить крихти і матиме
присмак карамелі, можливо навіть зовсім легенький. Не варто боятись, якщо
нектар кристалізується, це нормальна реакція. Поставте в тепле місце або на
водяну баню – і він знову стане таким, як треба».
А
є у пасічників прикмети чи забобони?
В
забобони не вірю, адже вони часто
беруться від незнання справи. Щодо прикмет, то, може, хіба часом погоду
бджоли підказують. Якщо зранку тепло, а вони не поспішають «на роботу», то,
скоріш за все, буде дощ.
Як
стати добрим бджолярем? В чому секрет?
Слід
мати до цього природну тягу і любити бджіл більше, ніж мед і гроші. Бо якщо
хтось гониться лише за прибутком, то рано чи пізно вибере нектару більше, чим
треба. Та й укуси і клопоти, пов’язані з пасікою, в такому випадку – лише
тягар. Треба навпаки все робити в задоволення, тоді і результат вийде хороший.
Ну і, звичайно, це має бути працьовита людина.
Як
жартує Володимир Григорович, в місті бігають на пробіжку, а в нього з ранку до
вечора свій марафон – погодувати, догледіти, вигуляти. Але, на жаль, роки
беруть своє. Тож чоловік мріє з часом звести живність до мінімуму і для душі
розводити породистих голубів. Але це вже зовсім інша історія, яку,
сподіваємось, ми ще розповімо нашим читачам. А поки зичимо пану Володимиру
завзяття та енергії, аби втілити ще не один господарський задум.
Леся
КОНДРАТИК.
Немає коментарів:
Дописати коментар