пʼятницю, 31 серпня 2018 р.


СХВАЛИЛИ ЗВІТИ, СКОРЕГУВАЛИ БЮДЖЕТ, ПІДНЯЛИ ТАРИФИ НА ТЕПЛО

У середу, 15 серпня, відбулося пленарне засідання 24 сесії районної ради. У його роботі взяли участь 21 депутат із 34 обраних, а розглянули вони цього разу 13 питань.

ЗВІТИ
Після публічного звіту голови райдержадміністрації Миколи Петрушка (газета публікувала цей текст в одному з квітневих номерів), окремі з депутатів все ж наполягали ще й на звіті голови РДА про виконання делегованих йому районною радою повноважень. Такий звіт було заплановано саме ще на це пленарне засідання. Однак знову слухати озвучену навесні інформацію народні обранці не захотіли. Тим паче звіт голови, в доповненому та розширеному вигляді, можна почитати й на сайті райдержадміністрації, а вирішили провести обговорення у формі «запитання-відповідь».
Так, депутат Сергій Петрушко порушував питання про запуск в експлуатацію очисних споруд центральної районної лікарні, будівництво яких розпочато ще в 2010 році. Наразі голова райдержадміністрації пообіцяв на наступній сесії доповісти про хід робіт на цьому об’єкті більш докладно, оскільки навесні було вирішено внести деякі зміни в сам проект.
Про те, коли ж нарешті наші дороги будуть відповідати стандартам, запитував голову райдержадміністрації депутат Григорій пінчук. Як пояснив Микола Михайлович, на ремонт дорожнього полотна в поточному році на район передбачено 10 млн. грн. з Державного бюджету, однак тендерні процедури, як завжди, гальмують початок самих робіт. Вичекавши закінчення повної процедури від оголошення до можливого оскарження результатів тендеру, шляховики приступлять до відновлення асфальтного покриття. Одним із пріоритетних напрямків будуть шляхи до опорної школи у Сварицевичах, на ремонт цієї ділянки дороги планується до 4 млн. грн.
Також планується ремонт доріг на дольовій участі місцевих органів влади. Кошти на такі видатки передбачили у своїх бюджетах Дубровицька міська та Миляцька сільська ради. Є велике бажання у влади поновити дороги також в Озерську та Висоцьку.
Про зворотні наслідки децентралізації, коли управління та установи йдуть з району, говорив депутат Григорій Шах, зсилаючись на недавній приклад укрупнення управління водного господарства з центром у Зарічному.
Звіт постійної комісії районної ради з питань аграрної політики, земельних відносин, екології, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи депутати взагалі прийняли без обговорень.
КОРЕГУВАННЯ
В порядку контролю депутати розглянули хід виконання районної програми соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей, зауваживши на неухильному посиленню соціального захисту цієї категорії наших земляків.
З метою створення технічного захисту інформації з обмеженим доступом було збільшено фінансування програми забезпечення мобілізаційної підготовки та оборонної роботи на 30 тис. грн.
Також було на сесії затверджено положення про Лісівську, Озерську та Зеленську філії Сварицевицького НВК та передавальні акти про правонаступництво майна, усіх прав та обов’язків вищеназваних навчальних закладів.
Дещо видозмінено було Статут новоствореного Дубровицького інклюзивно-ресурсного центру за рекомендаціями обласної відповідної структури.
Також зазнав корегування і районний бюджет.  В бік збільшення затверджено медичну субвенцію (плюс 2427,2 тис. грн.), яку на початку року у зв’язку з реформуванням первинної ланки галузі повністю профінансовано не було. Дещо видотрансформовано й інші статті видатків, однак переважно відбувалося це в межах раніше затверджених бюджетних цифр.
Також депутати визначилися з деяких земельних питань та щодо змін до регламенту (відтепер до ради можна звертатися і в електронному вигляді) та плану роботи районної ради.

ТАРИФИ
Неприємний сюрприз чекає на споживачів централізованої теплової енергії в новому опалювальному сезоні. Адже тарифи на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення, що надаються комунальним підприємством «Теплосервіс», суттєво підвищуються :
Для населення 1 Гкал теплової енергії відтепер вартуватиме 1419,70 грн. (з ПДВ), або 31,73 грн. (з ПДВ) за опалення 1 кв. м. площі за місяць в опалювальний період. Це дорожче ніж було минулого опалювального сезону більш ніж на половину. В.о. директора КП «Теплосервіс» Григорій Шах таке стрімке подорожчання тепла для населення пояснив тим, що для цієї категорії споживачів тариф довгий час був заниженим і покривався за рахунок інших споживачів. Ще, за словами пана Шаха, майже 90 відсотків споживачів їхніх послуг користуються субсидіями, тож подорожчання тепла їх мало торкнеться.
Для установ та організацій, що фінансуються з державного чи місцевого бюджету, 1 Гкал теплової енергії коштуватиме 1818,14 грн., а у разі відсутності приладів обліку теплової енергії обсяг фактично спожитої теплової енергії розраховується відповідно до теплового навантаження. Тут зростання становить 20 відсотків.
Тариф на підігрів води для установ та організацій, що фінансуються з державного чи місцевого бюджету, затверджено у розмірі 90,91 грн. за 1 м куб. (з ПДВ).
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар