пʼятницю, 3 серпня 2018 р.


Спасибі за День міста:
організаторам – за свято,
глядачам – за настрій,
Богу – за погоду!
1013 років виповнилося Дубровиці. Але кажуть, що історики працюють над датою, яка знову може вік міста збільшити. Що ж історія, як і майбутнє, часто непередбачувана. Древня, але така мила серцю і затишна Дубровиця День народження зустріла з сонцем і трішки з дощем. Ну геть, як буває у житті кожної людини: небезхмарно живемо, як кажуть.
Відразу зазначу, що величезну лепту у святкування вніс народний депутат України Василь Яніцький. Благодійний фонд Василя Петровича «Наш край» посприяв, щоб ми мали високопрофесійну озвучку дійства, також оплатив виступи артистів гурту «Сарафан-Бенд» та відомого нашого земляка Дмитра Самка.
Серйозну і поетапну підготовку до свята провів колектив міської ради. до роботи у складі оргкомітету, окрім працівників міськради, долучилися депутат Ольга Рузяк, підприємці Наталія Хвалько і Віктор Гумен, педагог Тетяна Мотрій, активіст-спортсмен, підприємець Микола Голяка і я, автор цих рядків. Перепрошую за нескромність, але, повірте, зануритися безпосередньо у атмосферу підготовки – це відчути, як багато нюансів треба продумати, врахувати, передбачити. Дякую організаторам, що здобула у своєму житті і такий корисний досвід. Яку мету ставили в процесі підготовки? Щоб кожен, не зважаючи на вік і характер, знайшов у святі родзинку для себе. Чи вдалося – судити вам. А зараз про найголовніші моменти. Як і годиться в народі, цей урочистий день розпочали з молитви у храмах Дубровиці. Просили у Бога щастя всім мешканцям і гостям міста, миру Україні, частинкою якої є наш райцентр.
Для дітей передбачили передусім цікаві розваги з аніматорами. Це були рухові ігри, бульбашкове шоу, їздив по центру кольоровий паровозик, було гамірно і весело на батутах і гірках. Грошей на розваги для дітей батьки не шкодували, отож дитячі посмішки, як сонечка, зігрівали всіх присутніх. Кольорові кульки стали окрасою майдану аж до вечора. І вже по обіді, як цікавий захід проводили працівники районного будинку культури, кульки випустили у небо і загадали бажання миру на землі і здійснення мрій. «Острів дитинства» від наших культпрацівників був захоплюючим.
Долучилися до свята і співробітники служби порятунку Дубровиччини: організували для дітей акцію «Запобігти. Врятувати. Допомогти» з різноманітними конкурсами на протипожежну тематику. Продемонстрували бійці ДСНС виставку найновіших зразків пожежно-рятувальної та спеціальної техніки (приїхали і сусіди). Глядачі мали змогу на власні очі побачити потужні автомобілі марки «МАЗ» та «КамАЗ», піротехнічний та аварійно-рятувальний автомобілі.
Дітвора змогла відчути себе в ролі справжніх вогнеборців-рятувальників чи піротехніків, примірявши бойовий одяг, каски та бронежилети, посидівши у спецавтомобілях, а також застосувавши на «практиці» спеціальне обладнання, що використовується для виконання робіт в найекстремальніших ситуаціях. Емоцій не передати, хлопчики та дівчатка були щасливими, але головне безпечно було і без надзвичайних подій.
Великою популярністю користувалося катання на гіробордах, яке організував магазин «Елвік». Сучасну техніку діти підкоряли з допомогою працівників фірми, які дуже уважно допомагали покорити гіроборди. Нагадаю, що цей мобільний електротранспорт завойовує все більше прихильників і масову популярність у всьому світі. Гарний задум «Елвіка» був винагороджений активністю дітей і підлітків. Ініціатором дійства став керівник фірми – небайдужий дубровичанин Віктор Гумен.
Керівники гуртків Дубровицького ЦПО організували цікаві майстер-класи з виготовлення оберегів, сувенірів з тіста, петриківського роспису. Знову ж таки діти з великою цікавістю виявляли свій творчий хист у таких незвичних заняттях. Долучалися й батьки, аби творчий процес був якнайкраще оформлений.
Наш шанований художник Василь Деревенко виставив у парку картини, кожна з них як частинка ріднокраю – мальовниче Полісся лягло, як поезія, на полотно.
Працювала торгівля на будь-який смак. Не лише продавали, а й показували, пояснювали, демонстрували. До прикладу, Наталія Хвалько провела презентацію продукції фірми «FM WORLD».
Пані Наталя, як завжди, дуже коректно і фахово спілкувалася з охочими. З особливою цікавинкою вона говорила про парфуми і засоби для дому. Мені приємно, що гарним подарунком під час презентації наша землячка відзначила Яну Якимову з Бережок, студентку, майбутнього психолога, нашу невеличку зростом леді, яка має величезну душу. Яночка оглянула свято на своєму велосипедику. Дівчина зробила і чудові фото Дубровиці, а для вас прекрасне спільне фото Яни і Наталії (на першій сторінці). Вже на урочистостях Наталія Хвалько розіграла лотерею, щасливці отримали чудові зразки продукції компанії.
Микола Ляхович (патріот, працівник Міністерства молоді та спорту України), знана родина-істориків Алексієвців – Микола, Марія та Леся, почесний громадянин міста, наш мудрий Федір Кренько, Тамара Семенюк (шанована вчитель нашого ліцею), Ельвіра Яцута (голова Луцького мистецького об’єднання «Стендаль»),  Микола Завада, заслужений науково-педагогічний працівник НУБіП, наш старійшина спорту Іван Яцмірський, знані ветерани-футболісти – Василь Петрушко та Євгеній Кренько (минуло 50 років, як дубровицька команда стала чемпіоном області) стали учасниками зустрічі в районному будинку культури. Кожен сказав те, що було на душі – хвилююче і гарно. На жаль, не зміг прибути (за станом здоров’я) ще один член колишньої футбольної команди-чемпіона Володимир Мартинчик. Але він написав вірш про перемогу і любов до футболу, його було озвучено у залі. Спортсменів щиро вітав небайдужий ініціатор спортивних заходів Микола Голяка. Багато талановитих футболістів-ветеранів вже відійшли у вічність. Вони творили славу дубровицького спорту.
Приємна подія зустрічі: після вітальних слів міський голова Богдан Микульський вручив посвідчення почесного громадянина міста Миколі Адамчуку – за творчі ініціативи і любов до ріднокраю.
Конкурс на довшу дівочу косу (ідея – Микола Адамчук, співорганізатор – Тамара Будкевич) проходив у двох вікових категоріях. Переможницями стали Олеся Яцута(довжина волосся 95 см) та Шибанова Марія (88 см). Загалом всі учасниці – це представниці прекрасного українського образу дівчаток з розкішним волоссям. Перукарі з салонів «Агат», «Цирюльня», «Діана», «Бриз», «Шоколад» зробили конкурсанткам чудові зачіски. Світлана Колотуша (салон «Шоколад») зробила автентичну зачіску, яка пасувала ще нашим прабабусям і розповіла про неї зі сцени. Всі дівчатка отримали пам’ятні сувеніри, а член оргкомітету Ольга Рузяк привітала красунь ще й від себе. Згодом пані Ольга сказала, що як член оргкомітету особливо пройнялася атмосферою святкування.
Урочистості прекрасним патріотичним танцем відкрили талановиті діти під керівництвом хореографа Лілії Гаврильчик. Замайоріли на Майдані Злагоди прапори України та Дубровиці. Олександр Лавор натхненно і піднесено виконав пісню «Дубровице, рідне моє місто». Талановитий автор цього прекрасного твору Павло Дука, на жаль, нещодавно відійшов у вічність. Заслуженого артиста України пом’янули на творчій зустрічі у районному будинку культури.
Ведуча урочистості, наша знана і артистична Мирослава Перішко, запросила до вітального слова міського голову Богдана Микульського, голову РДА Миколу Петрушка, голову районної ради Миколу Кухарця, Адама Кузьмича – представника народного депутата Василя Яніцького, Віктора Кузіна – помічника благодійника Віктора М’ялика. Кожен підібрав слова для Дубровиці-іменинниці і всіх присутніх. Загалом зичили миру, процвітання для міста і здоров’я для кожного мешканця зокрема. Адам Леонідович Кузьмич наголосив, що наш народний депутат сприятиме і надалі втіленню у життя важливих для міста проектів, задля добробуту дубровичан. Про небайдужість і активність Василя Петровича ми часто пишемо у газеті. Від імені Василя Яніцького подяками з матеріальною підтримкою відзначили небайдужих до життя громади, шанованих підприємців Олену Волошину і Тараса Дуку, квітникарку Галину Андрієвську. Грамотами міської ради з подарунками було нагороджено дубровичан, які вносять свою велику лепту в розвиток спорту, відомих і досвідчених Миколу Голяку та Сергія Рожка. За багаторічну працю на благо райцентру, громадську небайдужість було відзначено і ветерана праці, колишнього керівника комунального господарства Анатолія Кота.
Віктор Кузін зазначив, що повагу до Дубровиця Віктор М’ялик висловлює своєю активною допопомогою у благоустрої, у ремонтах закладів міста, особисто підтримує дубровичан у біді. Щирі вітання Віктор Ничипорович підкреслює своїм особистим вкладом у розвиток райцентру. Відзначив помічник благодійника родину Шугалевичів (всі знаємо Арінку, яка прославила Дубровицю, називаючи столиці у телевізійному шоу). Поздоровив Віктор Кузін новоспечених батьків Руслана і Людмилу Соцкових, у яких народився напередодні свята синочок-дубровичанин.
Пошановано було також багатодітну родину Євчука Віктора і Лідії, подружжя робить все, щоб їхні діти росли у любові і добрі. Віктор Кузін всім вручив від Віктора Ничипоровича матеріальну допомогу - по три тисячі гривень і підібрав щемливо гарні слова.
У надвечір’я майдан був дуже людним і яскравим, кольрові кульки над головами, святково вбрані дубровичани і гості. А головне – цей неперевершений іменинний настрій!
«SARAFAN BAND», Дмитро Самко, гітарист Антон Соловей (АУД.238) зорганізували всіх присутніх в єдину музичну дубровицьку родину. Виконавці задали ритм співочому серцебиттю міста. Дуже цікаво було спостерігати за дітками, які щойно почали ходити, а вже підтанцьовували в ритм музики. Звичайно молодь і юнь була у єдиному пориві і творчому піднесенні.
Дмитра Самка ми всі щиро любимо за презентацію нашого краю у відомому співочому шоу. Сприймали виконавця з величезною повагою та захопленням. Дмитро щиро спілкувався, жартував, був серед дубровичан, як «риба у воді». А після концерту злетілися глядачі до виконавця для спільного фото. Зі всіма артист спілкувався дуже щиро, позитивні емоції зашкалювали. Вже після свята депутат обласної ради Віталій Сухович відзначив ще одну шістнадцятирічну красуню Ярославу Олексієвець, яка приїхала на свято на візочку з допомогою рідних, активно підтримувала виконавців, підспівувала їм і подарувала троянду солістці рівненського гурту. Ярославка сама була, як гарна троянда, серед глядачів.
Завершилося свято дискотекою для молоді. Ще довго не розходилися дубровичани, адже свято подарувало таке приємне спілкування у колі дружньої дубровицької родини. Щиро дякуємо всім, хто став тим пазлом, який доповнив загальну картину дійства. Це – організатори, глядачі, учасники і погода! А ще – особливе ДЯКУЮ нашим захисникам за отакі свята під мирним небом України. Від імені всіх дубровичан їм вклонився Богдан Микульський на урочистостях.
Люба КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар