пʼятницю, 1 вересня 2017 р.

«Територія добра» –
це молитва, усмішка і дружба
Веселий сміх, дитячий галас, очі, сповнені довіри, слугували щоденним стимулом і переконанням для організаторів селецького християнського табору під назвою «Територія добра». Він діє влітку на території сільського стадіону вже кілька років поспіль. Щороку організатори, набувши хорошого досвіду, все цікавіше згуртовували дітей довкола себе. Цьогоріч щоденно відвідували християнський табір близько 250 діток з Сельця, Ясинця, Лютинська та інших сіл району. Були гості й з сусідніх районів та й закордоння.

Перший день у цьогорічному таборі разом з дітками провела і я. Серед гарної природи, серед неповторних дитячих усмішок відчула багато позитиву і щирості. Табір нагадував вулик, у якому все було регламентовано, продумано і цікаво. Жодна дитина ні на мить не залишилася поза увагою вихователів. З усіма перезнайомилися, усім надали можливість проявити себе, і, що цікаво, всіх 233-х (стільки діток було першого дня) разом нагодували, одночасно. Бо ж як чекати смачного обіду, коли аромат свіжоприготовлених страв розноситься на весь стадіон. Уявіть собі велику площу стадіону і дві сотні діток, як яскравих метеликів, що дзвенять голосочками, як пташечки. Це щастя бути поряд з дітками і дарувати їм радість гарного відпочинку.
З відкриттям табору діток та їх вихователів щиро привітав пастор Селецької церкви ХВЄ Володимир Хомич: «Дуже приємно організовувати такий гарний відпочинок для вас під мирним небом, але ми щоденно повинні молитися за мир на всій території України, щоб всі дітки мали змогу так гарно радіти літу і дитинству. Давайте разом попросимо у Бога миру Україні». Сільський голова Павло Голяка відзначив гарну роботу всіх причетних до організації табору, побажав хлопчикам і дівчаткам набратися тут позитиву в останній літній місяць на цілий навчальний рік. Сільський голова додав, що цьогоріч із сільського бюджету виділено 20 тисяч гривень на підтримку діяльності християнського табору, зокрема кошти підуть на придбання продуктів харчування для діток. Педагог Людмила Черпак звернулася до своїх вихованців зі словами материнської любові, закликала дітей щиро подякувати всім добрим людям, хто долучився до організації табірного відпочинку, подякувала місцевій церкві ХВЄ за гарні ініціативи. Вже згодом Віктор Кузін більш детально розповів про першооснови організації християнського табору: «Тут треба, як і у кожному домі, вода, світло, порядок. Загалом організувати такий табір – це величезний спектр роботи. Передусім покосили сільський стадіон, подбали про воду для пиття та миття рук, організували кухню. Всі прихожани церкви ХВЄ внесли свою лепту в створення «Території добра». Хтось допомагав з транспортом, інші господині подбали про смачні страви, організували чергування медиків. Намети передають з табора в табір громади церков ХВЄ, бо ж вони дороговартісні і самотужки придбати великі намети на одне село накладно». Ось ще кілька думок, висловлених в перший день відпочинку.
Юрій Степанович Паламарчук, директор табору:
– Кожен табірний день – це нова цікава тема для спілкування. Цю тему подаємо діткам у дусі християнського віровчення. Намагаємося в ігровій формі навчити їх найкращому – бути дружніми, добрими, взаємовічливими. Команда відповідальних людей зробить все можливе, щоб відпочинок для дітей був пам’ятним.
Алла Кузіна, координатор, педагог Селецької школи:
– Я дуже люблю працювати з дітьми, це моя професія і це моє покликання, я так вважаю. Ще була школяркою, як допомагала організовувати відпочинок селецьким діткам. А зараз працюю тут, у нашій «Території добра», у ролі координатора. Дуже рада, що можемо у рідному селі організувати так гарно хоча б кілька днів відпочинку для хлопчиків і дівчаток. Наша команда докладе всіх зусиль, щоб всім тут було цікаво і спокійно, весело і затишно. Щороку ретельно готуємося до роботи з дітками. Ми проходимо й спеціальні навчальні курси, й ділимося досвідом з наставниками з інших районів і областей, щоб запозичити найкраще і найбільш цікаве.
Любов Паламарчук, дуже гарна господиня, керувала приготуванням обідів:
Ми всі разом (а це з помічниками) дітям будемо готувати свіже і смачненьке. Тут і наші сини та донечки, а зрештою всі діти наші, всі нам дорогі і рідні. Хочемо, щоб кожен обід був ситним, бо ж, набігавшись на свіжому повітрі, хлопчикам і дівчаткам треба відновити енергію. Газованих вод не купуємо. Варимо свіженькі смачні компоти. Посуд весь одноразовий. Поїли, зібрали, прибрали. Хай всім дітям буде смачно і весело. Це наша мета.
Ілона, Відень, Австрія:
Я вже кілька років живу в Австрії. Приїхала до рідних в гості і прийшла в табір. Побачила дуже багато друзів тут. Так гарно все організовано. Дуже рада тут бути. Живу у Відні, але сумую за Україною.
Подивилася з дітками я цікаву виставу, послухала гарні біблійні оповіді, спостерігала, як із задоволенням гралися діти на батуті та гірках. Тут працювали гуртки: «драма», «музика», «кулінарія», «спорт», «господарчий», «малювання». А головне кожну справу добру починали з молитвою. Не важливо, де ми її промовляємо, Бог нас всюди чує. А хіба ж молитва не робить наші душі більш світлими і добрими? Може котрась дитина прийде додому і навіть навчить дякувати Богові за все своїх батьків, бо ж у часи нашого дитинства нас такому вчили мало. Дякую Селецькій церкві ХВЄ за настрій у серпневий літній день. Для моєї душі це було, як бальзам на рану. Життя продовжується.
«Гарно проведений час, багато нових друзів, тисячі неповторних хвилин, незабутні дні», – саме такі найпоширеніші відгуки про «Територію добра». Хай вона, територія добра, займе частинку серця кожної дитини.

Любов КЛІМЧУК.




Немає коментарів:

Дописати коментар