четвер, 28 вересня 2017 р.

Талановитий, творчий вихователь

Читачам «Дубровицького вісника» вже давно знайомі чудові вірші Наталії Цвар, що вражають своєю ніжністю, тонким відчуттям стану природи, захопленням її красою і неповторністю. Люди, які так вміють передавати свої відчуття, настрій, стан душі, для мене завжди є особливі, вони незвичайні, талановиті. Я читаю її поетичні рядки і по-справжньому радію, навіть горджусь, бо вона моя колега, вихователь нашого дошкільного навчального закладу «Теремок». Відкрию таємницю – вона в нас не тільки пише цікаві вірші для дітей на різну тематику, складає повчальні казки у віршованій формі та ще й сама ілюструє їх. І, повірте, у неї це виходить не менш талановито! Шкода, що на сторінках газети цього  показати неможливо.
Її віршовані казки, об’єднані під назвою «Казки незвичайні – цікаві та повчальні» (2 частини) для дошкільнят, люблять слухати і діти, і дорослі. Сподіваюсь, що колись їх обов’язково надрукує одне з українських дитячих видань. 
Наталія Володимирівна – вихователь вищої категорії, а нещодавно їй було присвоєно звання – «Вихователь-методист». Вона  відповідальна, надійна і прекрасний фахівець своєї справи. Діти її групи завжди  веселі, життєрадісні, а ще вони творчі, тому що їх вихователька вміє навчити з звичайних смужок кольорового паперу зробити оригінальні картини, які називаються чудернацьким словом – квілінг і які прикрашають групову кімнату і садочок, побачити в плямі від фарби барвистого метелика, якому варто лише домалювати крильця, щоб він полетів. На занятті з Наталею Володимирівною можна малювати ватними паличками, паролоном, зім’ятим папером і навіть ниткою, бризкати на малюнок зубною щіточкою і видувати з трубочки від соку, перетворюючи несміливі мазки пензликом в чудовий пейзаж, яскравий феєрверк! Це так цікаво! Саме такі нетрадиційні техніки малювання  вихователь  обрала для своєї теми, над якою працює. Її авторські методичні доробки – «Щоб художниками стати, треба вчитись малювати»,  «Чарівний світ малюнку», «Подорож у світ прекрасного» - дуже   цінний і корисний матеріал для всіх, хто працює з дітьми. В них розроблені цікаві ілюстровані заняття, які варто використати у роботі з дітьми по художньо-продуктивній діяльності. Адже кожен  з цих способів малювання – маленька гра, яка дозволяє дітям відчути себе розкутими, сміливішими, розвиває уяву, дає повну свободу для самовираження.
Зараз у нашої колеги нове захоплення – виготовлення українських ляльок-мотанок, відродження прадавніх традицій нашого народу. Її колекція складається уже з понад 50 ляльок!  Про кожну з них Наталя може довго і цікаво розповідати, адже кожна лялька має свою історію, своє призначення, свою специфіку виготовлення. Всі працівники нашого дошкільного закладу були здивовані і щиро захоплені, коли Наталія Володимирівна влаштувала для нас цілу виставку оберегових ляльок, виготовлених власноруч, та показала майстер-клас по їх створенню. Ще довго всіх нас не покидало приємне відчуття, ніби доторкнулись до чогось таємничого, сакрального, справжнього…
Ось така вона, Наталія Володимирівна Цвар – талановитий, творчий вихователь, який по-справжньому любить дітей і свою професію, чарівна жінка, закохана у квіти і поезію, багатогранна особистість, яка цікавиться історією української ляльки-мотанки,   щоранку обливається холодною водою і слухає музику Rammstein…
Щиро захоплююсь такими людьми і радію, що у нас працює такий педагог, як Наталя Володимирівна. Тож напередодні професійного  свята зичимо їй не зупинятись на досягнутому, радувати колег новими творчими знахідками і випромінювати позитивну енергію!
Лариса Салівонова, вихователь-методист Дубровицького ДНЗ №1 «Теремок».


Немає коментарів:

Дописати коментар