пʼятницю, 1 вересня 2017 р.

«Хай вам добре буде»

Так називається бібліографічний нарис до 90-річчя від дня народження Петра Наумовича Степанюка, відомого дубровицького фольклориста й етнографа, записувача і пропагандиста традиційної української фольклорної музики, підготовлений центральною районною бібліотекою. Посібник вміщує короткий нарис про життя і діяльність талановитої людини, людини щирої і доброї.
Степанюк Петро Наумович народився 10 серпня 1927-го в селі Луко Володимирецького району. Освіту здобував у Дубнівському культосвітньому училищі. У доробку митця чимало обробок народних мелодій. За його участю створено кращі фольклорні колективи району, що пропагують традиції поліського співу, зокрема хор-ланку с. Крупове. На той час це був популярний колектив, який став лауреатом багатьох фестивалів народного мистецтва, виступав по телебаченню, пісні у його виконанні записані на платівку, йому присвоєно звання «Народна хор-ланка». Були в Петра Наумовича і безліч нагород, і успіх, загальнолюдське визнання на всіх рівнях. Були Київ і Львів, Рівне і білоруський Кермаш, незліченні звіти і обмінні концерти, маршрути агітбригади, записи на радіо і телебаченні… З його ініціативи у 1956 році було запроваджено щорічні фестивалі народної творчості у Висоцькому районі.
Але у всьому цьому розмаїтті подій була душа Степанюка, яка  вітала всіх людей таким рідним: «ХАЙ ВАМ ДОБРЕ БУДЕ».
Працюючи директором районного будинку культури, він приділяв увагу всім сільським клубам, яких на той час було 120. За його участю в нашому районі організована, окрім кураської, хор-ланка в Лісовому, хорові колективи при районному, Орв’яницькому, Залузькому будинках культури, фольклорний колектив «Берегиня» в Круповому, родинні ансамблі  Олексієвців у Залужжі та Чудіновичів - у Сварицевичах.
Самодіяльний митець написав багато власних творів. Найвідоміші «Поліський Край» на слова В. Жигуна, «Синові в дорогу» на слова М. Сингаївського, разом з В. Попенком написали «Пісню про Дубровицю». Але найбільше він вболівав за народні пісні. Завдяки його творчим доробкам збереглися на Поліссі обряд «Водіння Куста» в с. Сварицевичах і кураські «Веснянки». Він завжди сприяв фольклорним експедиціям з Рівного, Києва, Москви для того, щоб вони зафіксували якнайбільш перлин народної душі. Помер талановитий музикант і фольклорист у 1991 році.
2 липня 2013 року в с.Кураш на сільському клубі друзі та колеги, всі, хто працював пліч-о-пліч з Петром Наумовичем впродовж багатьох років, на знак вшанування фольклориста, поціновувача народної пісні і народних традицій, самодіяльного композитора поліського краю відкрили пам’ятну дошку Петра Наумовича Степанюка. Тут же, в клубі, організована кімната-музей, де зібрані фотографії, речі та рукописи пісень.
Кожна людина, ким би вона не народилася, добирає барви свого життя. Петро Наумович обрав світлі і теплі кольори, і завдяки таланту, творчому неспокою, людській небайдужості залишив по собі приємні спогади.
Така людина, як Петро Наумович була обдарована можливістю змінювати світ на краще, нагадувати суспільству про вічні цінності і невтомно їх пропагуючи писати історію сучасності, згадуючи минуле і дивлячись у майбутнє.
Людмила Таборовець,
методист районної бібліотеки.



Немає коментарів:

Дописати коментар