четвер, 28 вересня 2017 р.


* У районній раді
ЗИМА НЕ ЗА ГОРАМИ, А «ТЕПЛОСЕРВІС» БЕЗ КЕРІВНИКА
У п’ятницю, 8 серпня, відбулася 15 сесія районної ради. На її розгляд виносилося 15 питань. У роботі сесії взяли участь голова Дубровицької РДА Микола Петрушко, депутати обласної ради Микола Лобчук, Діана Гордійчук, Геннадій Шевченко, консультант-помічник народного депутата Оксана Слободзян.
Перед початком засідання стали свідками приємної події – нагородження наших земляків відзнаками Президента України, грамотами нардепа Василя Яніцького, РДА та райради. Зокрема відзнаками Президента нагородили:
Голяку Оксану Михайлівну - керівника прес-служби Дубровицької районної державної адміністрації;
Голяку Павла Павловича - приватного підприємця;
Нечитайла Олега Михайловича - директора приватного підприємства «Сварицевицька цегла»;
Петренка Віталія Анатолійовича - директора державного підприємства «Дубровицьке лісове господарство»;
Столяра Сергія Анатолійовича - вчитель  Осівського навчально-виховного комплексу;
Столярця Сергія Васильовича - керуючого комунальним підприємством «Будинкоуправління» Дубровицької міської ради;
Шкільнюка Миколу Івановича - учасника антитерористичної операції, керівника громадської організації «Захисту прав та інтересів учасників АТО, їх сімей та сімей загиблих учасників АТО».
Приватний підприємець Валентин Колода отримав грамоту народного депутата з нагоди Дня підприємця.

Постараємося передати атмосферу цього пленарного засідання словами самих депутатів, представників різних фракцій. Саме їх ми попросили прокоментувати найбільш концептуальні та дискусійні питання.
Олександр Задорожний, заступник голови районної ради, фракція «Свобода»: Розподілено 1 млн. 771 тис. грн. перевиконання районного бюджету за 7 місяців. Вкотре район підставляє плече держапарату, виділяючи кошти на погашення заборгованості освіти та лікарні (які мають фінансуватись з держбюджету), щоб розблокувати казначейські рахунки і ці структури повноцінно функціонували;
не підтримали депутати моєї ініціативи зі створення робочої групи для вивчення питання доцільності функціонування комунальної установи «Дубровицький районний методичний кабінет». Не підтримали, значить вважають, що методкабінет повинен існувати, хоча я переконаний, що ця установа дублює освітні функції і в такому вигляді, як вона є зараз – не потрібна;
не визначились депутати із обранням керівника КП «Теплосервіс». Голова ради голосував «за» Станіслава Ожелевського, я - за депутата ради Василя Грицюка, кожен відповідно до своїх переконань. Перед голосуванням, я говорив і депутатам на профільній комісії, і голові, що на цьому питанні світ клином не зійшовся, головне, щоб ми залишались людьми, адже часто буває так, що окремі депутати ображаються за те, що ти не підтримуєш їхніх поглядів, не голосуєш так, як хочуть вони;
зняли з розгляду питання передачі кінотеатру «Україна» з балансу відділу культури на баланс освіті. Задум переобладнати кінотеатр під спортзал ДЮСШ вважаю недоцільним, адже необхідно докласти всіх зусиль для побудови спорткомплексу, а не розпорошувати кошти. Тим паче, що наша культура виживає за рахунок оренди від кінотеатру;
щодо поданої заяви Валерія Салюти про складання депутатських повноважень: такий політичний крок керівника районної партії «Воля» є виправданим, адже Валерій Володимирович дуже рідко буває на сесіях ради, тому юридично маючи можливих в раді 6 своїх «голосів», по факту присутності є 5 (це якщо не виникає у депутатів форс-мажорних ситуацій). Після всіх процедур, до ради зайде наступний кандидат по виборчому списку, який, сподіваюсь, буде повноцінно працювати в комісіях та на сесіях ради;
прийняли два важливі звернення до керівництва держави. Зверненням про заборону приватизації стратегічних підприємств та повернення в держвласність раніше приватизованих, ми задекларували свою позицію, навіть якщо до нас і не прислухаються. Згадайте, яка вартість послуг на електроенергію та газ була, коли ці підприємства перебували у державній власності, і які тарифи нині, коли ними володіють українські олігархи та іноземці. Іншим зверненням ми підтримали нашого земляка, військовослужбовця Олександра Горбачова, якого судять за те, що захищав територіальну цілісність України від сепаратистів та окупантів. Ця ситуація виникла внаслідок того, що в 2014 році не було введено ні військовий, ні надзвичайний стан в кількох областях. У нас нічого надзвичайного не відбувається, у нас АТО. Всі ми знаємо, що з 1999 року Росія вдруге воювала з Чечнею, а офіційна назва цієї війни була контр-терористична операція (КТО)! Якийсь дуже схожий сценарій відбувається і у нас…

Василь Грицюк, депутат фракції БПП «Солідарність»: Я завжди був людиною команди й багато разів поступався своїми особистими інтересами заради загального блага. Так вже мене виховали батьки – тримати даного слова, підставляти товаришу плече в скрутну хвилину. Це пленарне засідання, де з-поміж інших питань мали визначитися щодо мого призначення керівником «Теплосервісу», стало для мене своєрідним Рубіконом. Я побачив, як далеко можуть зайти люди в переслідуванні своїх особистих амбіцій. Коли заради власних планів можна плюнути й на обіцянки, й чоловіче слово, й єдину команду. У мене нема гіркоти в душі. Але очі відкрилися на багато речей й людей, яким довіряв. На пленарному засіданні я виступив перед колегами й попросив скинути політичне пальто та проголосувати серцем. Я сказав людям: «Не йдіть в протиріччя з собою. Ми всі разом знаємо набагато більше, аніж озвучуємо». На жаль, саме ті, на кого я сподівався, проголосували «проти». Нехай це буде на їхній совісті. Я декілька каденцій очолював сільську раду, мав справу з величезним комплексом соціальних об’єктів. Дитячий садок в Лютинську обладнано системою опалювання, змонтованою за моїм проектом. Вона досі безперебійно й успішно функціонує. Я був готовий попрацювати в «Теплосервісі» на благо всього району, під моїм керівництвом підприємство 15 жовтня подало б тепло. Після сесії чув від колег, що нехай би ми вже порозумілися між собою, аби їх вже надалі не «пресували». Прикро, що змінюється все суспільство, а от методи прийняття рішень залишаються старими… (До речі, під час голосування за кандидатуру Ожелевського С.Г. із 29 депутатів «За» проголосувало 17 депутатів, «Утрималось» – 12. При голосуванні за кандидатуру Грицюка В.М. «За» – 11, «Утрималось» – 14, «Проти» – 4, сам кандидат участі у голосуванні не брав) авт.

Юрій Лосік, депутат від фракції «Батьківщина»: Безперечно, основним й найбільш актуальним було бюджетне питання. Проект рішення змін до районного бюджету «перекроювали» декілька разів, адже заблоковано рахунки управління освіти, молоді та спорту. Тож основні кошти були спрямовані на розблокування рахунків освітян.
Підтримав обидва звернення, що виносилися на розгляд депутатів. Хоча, варто зазначити, носять вони скоріше декларативний характер, й ніякий реальних наслідків не матимуть. Проте ми висловили свою позицію, в такий спосіб засвідчили підтримку рідним підполковника Горбачова, акцентували увагу керівництва державою на заборону приватизації стратегічних підприємств та повернення в держвласність раніше приватизованих.  
Чому при голосуванні за керівника «Теплосервісу» не «пройшла» жодна з кандидатур? Право на внесення кандидатури на посаду керівника комунального підприємства є прерогативою голови районної ради згідно з положенням районної ради про призначення керівників комунальних підприємтсв. На цій сесії ми допустили зайвий лібералізм, озвучивши одночасно з позицією голови районної ради й пропозицію постійної комісії ради. Це є порушенням вищеназваного Порядку про призначення керівників комунальних підприємтсв і внесло певний дисбаланс в роботу сесії. До речі, навіть якби один з кандидатів набрав більшість голосів, його опонент міг опротестувати рішення ради в суді, знову ж таки спираючись на вже вищеназваний Порядок та рішення попереднього скликання районної ради. Якщо депутати теперішньої каденції вважають, що окремі положення цього Порядку призначення керівників КП не відповідають вимогам сьогодення, спершу необхідно змінити сам цей нормативно-правовий акт, затверджений районною радою. Поки що ж він залишається чинним.
Я також був проти передачі кінотеатру на баланс освіти, через що ми проголосували за зняття цього питання з порядку денного сесії. Уже й так на управління освіти навісили басейни, спорткомплекси та інше, що не підкріплене бюджетним фінансуванням. А надходження від оренди кінотеатру все ж є неабиякою підмогою для культури, що нині найбільш обділена з-поміж інших бюджетних галузей району.
Олександр Гузич, депутат від фракції «Воля»:
Багато говорити про бюджет навіть не було сенсу, адже коштів від перевиконання мали надто мало, аби задовольнити всі нагальні потреби. Бюджетну підтримку отримали й так далеко не всі, кому вона необхідна. На жаль, наш район постійно перебуває на «бюджетній» голці й ми залежні від дотацій, що «впадуть» зверху.
Хотілося б все-таки, щоб кінотеатр «Україна» відійшов до освіти. На мою думку, так було б реальніше зберегти цю будівлю й переобладнати під спортивний заклад. Дубровиця має гарні спортивні традиції й необхідно їх плекати й надалі. Якби вдалося залучити якийсь грант й переобладнати кінотеатр під криті спортивні зали, всі тільки  виграли б. Хто бував у Століні, то може зрозуміти, як багато ми втрачаємо в порівнянні з сусідами-білорусами.
Не розумію, чому такий ажіотаж виник навколо посади керівника КП «Теплосервіс». З весни ця посада залишається вакантною й яблуком розбрату чи то каменем спотикання. Зрештою в Україні президента обирають за значно коротший період ніж ми керівника комунального підприємства. Нашу фракцію до перемовин з приводу кандидатури керівника не залучали. Хоча, як на мене, якщо виникає така неоднозначна ситуація, необхідно було б провести погоджувальні перемовини з усіма депутатами й, можливо, тоді б таких голосувань, коли бракує кілька голосів, не було б.
Слушне питання піднімав депутат від нашої фракції Володимир Юзьків щодо відрахувань на утримання доріг. Чомусь наш район вже котрий рік залишається обділеним в цьому плані. Підтримала наша фракція й обидва звернення, що озвучувалися на сесії.

Григорій Шах, депутат від фракції Народної партії:
У мене після сесії виникло багато неоднозначних думок. Деякі сумніви були з приводу звернення по військовослужбовцю Горбачову.  Все ж я голосував за це звернення. Особисто я цю людину не знав, й вважаю, що його долю має вирішувати слідство та суд. Але оскільки в зверненні саме йдеться про те, щоб це слідство було неупередженим, я це звернення й підтримав. 
«Технічне» питання призначення керівника комунального підприємства у нас перетворилося на цілу епопею. Так не повинно бути. Тим паче зима не за горами. У мене складається враження, що ці всі потуги не допустити на підприємство «чужака» зводяться до одного - приховати можливі зловживання або зберегти існуючі корупційні схеми. Але нехай в цьому розбираються компетентні органи. Завдання ж влади - подбати, щоб опалювальний сезон розпочався вчасно й було достатньо палива.
В основному сесія засвідчила, що ми ще не навчилися брати на себе відповідальні рішення. Я про це й сказав у «Різному» колегам. Депутат повинен відкидати особисті уподобання й прихильності, а думати про загальне благо виборців.
* * *
Також на сесії було розглянуто запит Н. Яцути (маршрутне таксі у вихідні дні до Залужжя відповідно до запиту пані Наталії функціонує); звіти про роботу райметодкабінету та постійної комісії районної ради з правових питань, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, культури, соціальної політики, соціального захисту учасників АТО та членів їх сімей, депутатської діяльності; хід виконання рішень про районні програми «Ветеран», розвитку культури; програму створення місцевих пожежних команд; внесення змін до матеріальної підтримки найбільш незахищених верств населення; внесення змін до рішення районної ради щодо припинення діяльності комунального підприємства «Редакція проводового мовлення «Радіо Дубровиця»;  відчуження нежитлової будівлі районної організації Червоного Хреста; затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земельної ділянки на території Висоцької сільської ради, яка передається в оренду ТзОВ «ТОРФ ЛЕНД УКРАЇНИ».

Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар