Коли
Бог обдаровує щедро
На запрошення Петра та Ніни
Козорізів днями з колегою Людмилою Родіною
побували у їх гостинній садибі. Минулого року ми були приємно здивовані
агрономічними успіхами подружжя і от вже цьогоріч вирішили порівняти, як у
несприятливе літо вродило тут. Привітні
господарі зробили нам екскурсію по своєму городу. Затишно, зелено, цікаво та
головне щедро на врожай. За словами Петра Ілліча й нашими спостереженнями,
нинішній рік був не дуже вдалим за погодніми умовами для росту і дозрівання
овочів. У багатьох з нас, на жаль, помідори майже пропали та огірки викидали
неабиякі вибрики. Але коли у людей є хист до певної роботи, то вони вміють
творити диво за будь-яких умов.
Дивлячись на врожай овочів Козорізів, складається
враження, що вони живуть не на Поліссі, а десь у місцині з багатим грунтом і
прекрасними погодніми умовами. Кущі помідор, заввишки у людський зріст,
хиляться від плодів. Огірків було і ще є багато. Баклажани сором’язливо визирають з-попід листя, трохи
затрималися вони з достиганням через холод, проте зелених плодів багато. А
перці чилі, ну вже як намальовані. Вони на грядці, мов вправні солдати: рясно, щедро, густо
стоять.
Петро
Ілліч, фаховий агроном – людина ще й творча. От про «зачіски» у кукурудзи
розповідає нам, як про дівочу красу. А ще з гордістю господар згадує про ті
часи, як у районі поля були засіяні, а врожайність зернових виводила
Дубровиччину в області до лідерських позицій. Багато знань має чоловік.
Запросто міг би викладати у спеціалізованому навчальному закладі. Але, на жаль,
хіба ж популярна тепер у нас агрономія, коли сільське господарство ледве дихає?
Гостинна
пані Ніна не випускає з двору і пригощає смачнючою цукровою кукурудзою. Господиня варить її, не
знімаючи кілька верхніх листків. Качани зірвані не перезрілими, отож вони дуже
соковиті і м’які. На столі й кілька сортів смачних помідор – жовті, помаранчеві
і бурі.
Поскільки
робочий день вже завершений, то господар не відпускає нас, доки не
продегустуємо аж три сорти домашнього виноградного вина. У келихи наливаємо
почергово потрішки. Вино духмяне і запашне. Без вмісту спирту. Основа –
натуральний виноградний сік. Настільки приємний аромат, що й губишся, яке ж
вино найсмачніше. Це, звісно, особистісна оцінка має бути. Й хоча виготовлені
всі напої з одного сорту винограду й за однаковою технологією – всі різні на
смак. Жартуємо, що це, як борщ у господині. Якось пригостили Козорізи вином
корінного одесита. А він попросив його додому, щоб показати в Одесі, як вміють
полісяни виноградний смачний напій виготовляти. Домашнє вино – не лише
делікатес. Численними науковими дослідженнями підтверджено, що помірне
споживання сухих вин значно знижує ризик серцево-судинних захворювань.
У
господі цих привітних людей спадає на думку свято Спаса. Он сливи сині-сині так
і просяться у святковий кошик. Винограду буде море, ще зараз зелений. Яблука є
свої. І кавуни достигають, і персики будуть.
Споглядючи
все довкола, думається про свято подяки, коли у протестантських церквах радують око щедро фруктові і овочеві
викладки. Так, наш земний врожай – це також благословення Боже. Це хліб наш
насущний, який Бог нам дає.
А
хіба ж буває гарний врожай без вмілих, працьовитих рук, таких як у Ніни і Петра
Козорізів, без такої любові до матінки-землі, без копіткої праці? Пригадується
біблійне:
«Хто скупо сіє, той скупо й жатиме, а хто сіє щедро, той
щедро й жатиме» (2 Кор. 9:6). «Не може родить добре дерево плоду лихого, ані
дерево зле плодів добрих родити» (Мт. 7:18). «Не обманюйтеся, Бог осміяний бути
не може. Бо що тільки людина посіє, те саме й пожне».
Щедро
обдаровує Бог цю привітну господу.
Любов
КЛІМЧУК.
Немає коментарів:
Дописати коментар