пʼятницю, 1 вересня 2017 р.

Медовий спас у Кураші
14 серпня завдяки сільському голові Олегу Білотілу ми побували на святкуванні Першого Спаса – Маковія  в Кураші. Довкола сільської церкви застали святково-урочисту атмосферу: жителі Кураша і Соломіївки, святково одягнені, біля храму слухали святковий молебень та очікували на освячення зілля, маку, води та меду. Настоятель храму Василь Іваничко вже кілька десятків років служить місцевій громаді вірою та молитвою. Шанують у селі священика, мудрого і толерантного. Завжди з прихожанами їх батюшка, у біді і радості, порадить, вислухає, зрозуміє, підтримає.
На сайті Соломіївської публічно-шкільної бібліотеки читаємо:  «Кураш. Безцінний архітектурний шедевр – храм Преображення Господнього, який збудований Юрієм Гольшанським в 15-16 ст. Святиня вибудована з пущанського відбірного дерева. У плані будова становила тризубний храм. В церкві велика кількість духовних скарбів – триярусний іконостас, рукописне Євангліє, 27 давніх Богослужбових книг, відомі ікони Рай і Пекло, 4 напрестольні хрести, 2 чаші, 1 дарохранильниця, 1 запрестольний хрест, 6 підрясників, 3 виносні хрести, 3 давні дзвони». Ось таку реліквію духовну мають жителі цього невеличкого поліського села, намолену віками і облюбовану Божою милістю.
 А у повітрі пахне медом, маком, зіллям. Атмосфера біля церкви завжди особлива. 400 літ храмові. Скільки він бачив, один Бог знає! Часів в історії Кураша, як і у історії України, на жаль, було більше темних, аніж світлих. Що нажили ці працелюбні старенькі люди, окрім мозолів, невеличкої хати, де одіж складена?  Пенсію мають на хліб і щоб онучкам якого гривня дати. Бо від себе відірвати і дати дітям – то святе. А храм -то відрада для душі.
З 14 серпня  розпочалася «Спасівка» - піст, який триватиме два тижні.Свято Маковея називається в народі «Першим Спасом», медовим Спасом, другий, яблучний Спас, Преображеннє Господнє,святкують 19 серпня, а третій Хлібний Спас, Горіховий Спас відзначають в Україні 29 серпня.
Любов Клімчук.




Немає коментарів:

Дописати коментар