пʼятницю, 1 вересня 2017 р.

ДО ШКОЛИ ГОТОВІ?
Позаминулого четверга на міському базарі людно не було. Хоча до школи залишилися лічені тижні, купувати все необхідне своїм синам і донечкам  батьки не поспішали. Підготовка до нового навчального року розпочинається тим, що мами бігають по базару і прицінюються: де наступного разу можна буде дешевше купити дітям шкільну форму та приладдя. Щоправда, канцелярські товари здебільшого дубровичани купують у місцевих магазинах, тут ціни не вищі ринкових. А для чого по базарі носитися із зайвим вантажем, коли у центрі Дубровиці можна скуповуватися поступово.

Ми також спробували вивчити попит і пропозицію на шкільну форму, підрахувати, у скільки обійдеться батькам зібрати до школи одну дитину. На ринку зробити це в одній палатці неможливо: там одяг продають, там взуття, зовсім окремо спортивні костюми та кросівки. Дубровичанка Валентина, вже виходячи з ринку, розповідає мені, що оскільки до школи треба випровадити сина та донечку, то вона, мама, яка самотужки виховує дітей, дуже сподівається на допомогу своїх батьків:
– Сьогодні зателефонував батько і сказав, щоб я прицінилася, а отримають в середині серпня батьки пенсію, то вже підсоблять з грошима. Придивилася та й треба просити у тата і мами хоч тисяч три. Щоразу кажу їм, щоб позичили, але вони посміхаються і стверджують, що для онуків нічого не шкода. Доньці треба купити нову форму, бо дуже підросла за літо, а у сина, дякувати Богу, ще костюмчик добрий. Взуття хочеться купити якісне, бо осінь, задощить, а у школах опалювати відразу ж не почнуть. То щоб ноги були сухенькі і в теплі, треба шкіряне.
Далі Валя розповідає мені про чоловіка, з яким розлучилася кілька років тому через пиятику, та й каже, що він сидить без копійки. То що у нього вимагати? Працює жінка у підприємця  і щонайбільше отримує три тисячі. От як вижити?
Ми також підрахували, у скільки обійдеться батькам зібрати одного школяра, промоніторивши ціни на шкільне приладдя та одяг на ринках і в магазинах Дубровиці. Ціни різняться, залежно від віку школяра, тому ми обираємо середню вартість. Привітна продавчиня Руслана, яка має невеликий затишний магазин дитячого одягу на вулиці Поштовій, розповідає, що своїм покупцям до школи пропонує одяг турецького виробництва. Він більш якісний і витривалий. Моя співрозмовниця демонструє мені різні варіанти форми для хлопчиків і дівчаток. Підібрати можна на будь-який смак: спіднички, сарафанчики, плаття, брюки з піджаками та безрукавками. А вже блузки і сорочки, то всі, як для леді і джентльменів. Все зі смаком. Руслана розповідає про тенденції і смаки у придбанні шкільної форми:
– Кожна мама підбирає своїй дитині форму за своїм уподобанням. Як бачите, навіть класичні варіанти тепер мають свої родзинки. Комусь треба просто піджак, а хтось виріс зі штанців. Ну вже для дівчаток, то це й самі маленькі леді добирають вбрання для школи. Для кожного можна знайти варіант до смаку.
Рахуємо з пані Русланою середні ціни: штани в середньому 350, сорочка – 220-235 грн., сарафанчик – 300-350 грн., спідничка – 250-350 грн., піджак - 450-620 грн. Спортивний костюм: 350-560 грн., блуза для дівчинки – 235-395 грн. Спортивне взуття: від 250 грн. (тут все залежить від якості і виробника). Взуття (туфлі, босоніжки): 350-600 грн.
У магазині «Оріон» нам люб’язно розповідають про канцелярське начиння для школи у гривнях: ранець - 335-530, щоденник - від 22 до 39, зошити тонкі (12 аркушів) - 1–2, зошити на 48 аркушів – 7, ручки - від 2 до 10, альбом для малювання від 11 до 24, фарби акварельні: від 22 до 34, кольорові олівці: від 24 до 52, обгортка для підручників: 4,50, обгортка для зошитів – 1, ластик: 4 грн.
Багато хто зі школярів замість святкової блузки чи сорочки обирає вишиванку. У магазинах міста можна придбати сорочку з машинною вишивкою для школярів молодших класів за 250-350 грн., підлітку така вишиванка обійдеться від 400 грн. Ручна робота коштує набагато дорожче.
Порівнюючи з минулорічними цінами, можна сказати, що на канцтовари ціна суттєво не зросла, а от за одяг треба вже віддавати більше.
Тож, якщо брати товари середньої ціни, та, включивши до комплекту шкільного приладдя 20 тонких зошитів, 8 на 48 аркушів, 4 ручки, три олівці, 2 альбоми для малювання, два ластики та п’ять пар шкарпеток, то зібрати дитину у школу обійдеться приблизно в 3-4 тис.грн. Якщо ж минулорічний одяг ще досить пристойний, то ви відправите дитину до школи за значно менші гроші. Верхній осінній одяг не рахуємо.
Дубровичанка Тетяна з чоловіком, батьки майбутнього першокласника, розповідають мені, що на збори сина до школи вже витратили понад дві тисячі, а ще й навіть половину з запланованого не придбали:
– Ми купували одяг до школи для сина у Рівному на центральному ринку, за нашими спостереженнями, у Дубровиці дорожче. Вже придбали костюм, туфлі, вишиванку та два гольфи. За це все заплатили понад дві тисячі. Спортивний одяг та взуття ще навіть не обирали. Щодо канцтоварів, то знайома пообіцяла з Хмельницького привезти дешевші, бо їде туди скуповуватися своїм двом школярам. Таким чином подружжя сподівається, що зекономить на підготовці до школи. Ранець хлопчику на день народження принесла хрещена ще у квітні. Тоді він коштував 600 гривень, зараз точно такий вже вартує 650.
Почула й ще одну точку зору на підготовку до навчального року. Старшокласниці однієї з місцевих шкіл розповіли мені, що зумисне їздили до Рівного, щоб там, у секонд-хендах, знайти гарні спідниці і блузки. Дівчатка кажуть, що лише за 200 гривень понакупляли собі чимало хороших речей, до того ж і якісних. Отож стильно і модно ходитимуть до свого десятого класу.
Почула й думку досвідчених матусь про те, що вони з метою «зекономити» кошти на зборах до школи скупляються не в пік підготовки до навчального року, а наприкінці його, коли часто зустрічаються знижки на шкільні товари.
У кожного своя підготовка до нового навчального, свій бюджет і смак щодо вибору одягу та канцелярських речей. Однак переконана, що першого вересня наші дітки, гарно вбрані і щасливі, вишикуються на лінійку, а батьки будуть очима із захопленням спостерігати за своїми нащадками. У кожного тата й мами їх син і донька завжди найгарніші. Це правильно.
Любов КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар