четвер, 28 вересня 2017 р.

Не лише у свята любІмо україну…

Цьогорічний День Незалежності зранку погодою не порадував. Холодно, якось осінньо і хмарно було на майдані Злагоди. Біля пам’ятника Шевченкові передусім познайомилася з політрепресованою Антосею Чабан. Бабуся приїхала з Соломіївки в центр міста однією з перших і запереживала, чи, бува, не пропустила урочисте дійство? Говорила з смутком в очах, що дуже перейнялася б, якби разом з друзями-ветеранами не вшанувала полеглих за свободу України, яким встановлено хрест у парку. Не запізнилася. З друзями зустрілася, почула вітання з вуст голови РДА Миколи Петрушка та депутата обласної ради Віталія Суховича. Вони говорили щиро і патріотично, побачила бабуся чудові флешмоби за участю дубровицьких школярів. Це були яскраві і патріотичні постановки, з використанням нашої символіки. Спасибі діткам, що в такий холодний день прийшли і долучилися до патріотичного заходу. Зранку поклали квіти та вінки до пам’ятників та пам’ятних знаків у нашому райцентрі, кожен з яких  є певною віхою історії нашої державності. А писали цю історію люди, кожен по-своєму, кожен на своєму місці, кожен залишив по собі яскравий слід.
У парку митці та умільці району планували розвернути велику виставку своїх робіт. Вже й частково приступили до її формування, однак через дощ згодом перемістилася у фойє будинку культури. Тут всі охочі насолоджувалися мистецтвом вишивки, мальованими пейзажами, різьбою по дереву та іншими народними уміннями. Без таких виставок вже важко уявити у нас свята. Приїхали на День Незалежності й бджолярі району. Однак, на жаль, через негоду демонстрували плоди своєї почесної праці недовго.
Святковий концерт у будинку культури цьогоріч приємно здивував усіх, хто його бачив. Отож щиро дякуємо очільниці нашої культурної сфери Наталії Мозоль, всім її колегам та аматорам сцени за новизну, патріотичний настрій, глибокі й змістовні номери. Особисто скажу, що найбільш вразило: патріотична танцювальна постановка вихованців міської школи №2 та хлопців з Колок (любов, патріотизм, загибель за Батьківщину), обряд обжинків від нашої знаної «Берегині», до якого долучився голова РДА Микола Петрушко, виступ «Родославу», Федір Хлебович, який приїхав привітати нас з новоствореним хором Миляцької громади та загалом всі учасники концертного дійства. Свято пройшло на єдиному подиху, відчувалося, що цьому передувала велика робота працівників галузі культури.
Сподобалися вітання наших голови РДА Миколи Петрушка, голови районної ради Миколи Кухарця, секретаря виконкому Оксани Краглевич, помічника-консультанта народного депутата України Оксани Слободзян. Кожен підібрав свої слова про цей день і про бачення свята та долі України. Як сказав Микола Петрушко, слід не цуратися проявляти патріотизм не лише в день свята, бо з нього власне й починається любов до України. Попередньо  на майдані Злагоди головний лісівник нашої області, депутат обласної ради Віталій Сухович, вітаючи жителів району, розповів, що його колеги на кордоні з Білоруссю на найвищих деревах розвісили жовто-блакитні стяги на знак гордості за Україну.
Микола Петрушко зазначив, що так синівську любов маємо проявляти всі ми. Прапор - символ національної ідентичності. Як будемо пишатися символами, то будемо намагатися зробити Україну кращою, починаючи з себе. Гордімося національною символікою не лиш у свято!
Приємно було бачити на святі наших земляків-захисників України сьогодення, а також мам і дружин тих, хто віддав своє життя за нашу Незалежність в період війни на Сході. Можна багато писати про героїзм тих, хто служив. Але це здебільшого у нас дуже скромні люди, отож давайте не будемо говорити їм дифірамби, а просто підставляти плече у потрібну хвилину вже у мирному житті. Це найбільша шана нашим захисникам.
До вашої уваги пропонуємо на наступній сторінці повний перелік нагороджених земляків з нагоди Дня Незалежності, кожен з них вніс свою лепту у розбудову України, її захист і становлення.
А яке свято без спортивних змагань? На міському стадіоні у чудовому спортивному настрої пройшов 26 міжнародний турнір серед ветеранів футболу. Дубровичани, сарненчани та столінці боролися за лідерство у цьому видовищному виді спорту. Було приємно спостерігати за грою шанованих людей, які своїм прикладом демонструють здоровий спосіб життя. Ветерани-футболісти нашого району стали найкращими, друге місце у сусідів з Білорусі, а третє - вибороли сарнечани. Семеро шашкістів продемонстрували високий рівень гри у центрі позашкільної освіти. Призери шашкових змагань: 1 - Григорій Котяш (Залужжя), 2 – Михайло Красько (Берестя), 3 - Віктор Музика (Дубровиця).
Дуже цікавим був організований парад дитячих візочків та транспортних засобів малят у патріотичному дусі. Тата, мами, їх дітки вбрали свої візки в українську символіку, прикрасили прапорцями велосипеди та дитячі мотоцикли. Так багато було жовто-блакитних кольорів на майдані Злагоди. А настрій демонстрували учасники параду на червоній доріжці.
Вже під вечір центр позашкільної освіти організував для дітей розважальну програму. Спонсором дійства виступив народний депутат Василь Яніцький. А потім майдан Злагоди перетворився на подіум. На червоній доріжці дефілювали гості з Сварицевич, про це детальніше в наступному номері нашої газети. Продемонстрували чудові українські вбрання з бабусиної скрині і працівники та аматори галузі культури району. Спасибі всім за урочистий день та настрій, святковий і трішки сумний, урочистий і патріотичний, настрій з вірою, що все буде у нас добре. Долучаймося до творення добра, неможливо сидіти і чекати змін, змінюймо себе і світ довкола. Любімо Україну вчинками і своєю повагою до ближнього – це основа Незалежності.

Любов КЛІМЧУК.














Немає коментарів:

Дописати коментар